Kovesi, pe primul loc in cursa pentru sefia Parchetului European. Toader se opune vehement: Le voi trimite decizia CCR

Luni, 04 Februarie 2019, ora 18:09
40392 citiri
Kovesi, pe primul loc in cursa pentru sefia Parchetului European. Toader se opune vehement: Le voi trimite decizia CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Laura Codruta Kovesi s-a clasat prima in cursa pentru functia de sef al Parchetului European, dupa interviul sustinut in fata unui juriu de specialisti in drept ai UE.

Acest juriu a intocmit o lista scurta de 3 candidati agreati pentru inalta functie, iar fosta sefa a DNA este pe prima pozitie, fiind urmata de Jean - Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania).

Juriul de selectie a trimis aceasta lista scurta presedintelui Parlamentului European, Antionio Tajani, dar si ministrului Tudorel Toader, ca presedinte al ConsUE de Justitie - JAI (avand in vedere ca Romania detine presedintia UE in acest moment) . Astfel, lui Toader ii revine sarcina sa o propuna pe Kovesi drept sef al Parchetului European in discutiile din JAI, dupa ce tot el a fost cel care a obtinut revocarea sa de la sefia DNA.

Juriul special a luat aceasta hotarare pe 1 februarie, dar ea a fost comunicata abia azi.

"Calificarile si experienta acestor candidati au fost catalogate a fi cele mai inalte pentru postul de procuror-sef european, tinand cont de criteriile stabilite in Articolul 14 (2) al Regulamentului Consiliului (UE) 2017/1939 si in anuntul pentru acest post publicat pe 18 decembrie 2018, tinand cont de caracterul special al functiei pentru care au aplicat candidatii", se arata in documentul trimis de juriul special catre Tajani si Toader.

Iata cine sunt cei 12 care au decis ca Laura Codruta Kovesi este cel mai bun candidat pentru functia de sef al Parchetului European, dar si criteriile de care s-a tinut cont in selectia candidatilor propusi.

Ce urmeaza

Din lista scurta va fi ales castigatorul functiei. Parlamentul European si Consiliul il numesc de comun acord. Consiliul hotaraste cu majoritate simpla, ceea ce inseamna ca Tudorel Toader (Romania) se poate opune.

Audierile vor avea loc in Parlamentul European si in Consiliul Uniunii Europene, dupa cum urmeaza: Parlament - Comisiile LIBE si CONT - 19 februarie 2019 si Consiliu - 20 februarie 2019.

Toader se opune vehement

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine isi va informa omologii din UE despre asa -zisele abuzuri comise de Kovesi si le va trimite inclusiv decizia CCR care l-a obligat pe presedintele Klaus Iohannis sa o demita in vara anului trecut.

"Cred ca membrii comisiei de selectie nu cunosc abuzurile comise de catre Laura Codruta Kovesi in detrimentul cetatenilor, in detrimentul statului de drept.

In Franta sau in Germania, un procuror nu ar putea sa comita atatea abuzuri, pentru ca ar fi eliberat din sistemul judiciar.

Chiar daca in zilele de joi si vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea ministrilor de Justitie din statele membre ale UE, maine dimineata voi trimite decizia CCR privind demiterea din functie fiecarui ministru de Justitie", a declarat Toader pentru Stiri pe Surse.

Raluca Pruna, catre Toader: Poate amintiti si de plangerea la CEDO!

In replica la decizia lui Tudorel Toader, fostul ministru tehnocrat al Justitiei, Raluca Pruna, ii sugereaza sa isi informeze omologii si in legatura cu sesizarea facuta la CEDO de Kovesi impotriva demiterii din functie.

"Suprarealist daca nu ar fi de-a dreptul penibil. Stiu toti ministrii de Justitie ce ati facut, domnule Toader.

Si, daca, totusi, insistati sa extindeti la nivel european o chestie cusuta cu ata alba, daca, totusi, ridicolul in care aruncati reprezentarea acestei tari nu are limita, poate amintiti si de plangerea la CEDO si admiterea ei de principiu.

Stiu ministrii si despre asta, dar macar mai salvati o aparenta", a scris pe Facebook Raluca Pruna luni seara.

Document exclusiv - Dovada admiterii in principiu a sesizarii facute de L.C. Kovesi la CEDO

USR le va scrie europarlamentarilor in sprijnul lui Kovesi

Uniunea Salvati Romania va transmite europarlamentarilor si grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de sustinere a candidaturii Laurei Codruta Kovesi pentru postul de procuror european.

Intr-un comunicat de presa, USR sustine ca "selectia Laurei Codruta Kovesi pe primul loc pe lista scurta de trei nume pentru postul de procuror european care va ajunge la vot in Parlamentul European este o noua dovada ca revocarea ei din fruntea DNA a fost o comanda politica din partea unor infractori, fara nicio baza juridica".

Amanunte aici - USR: Acum sa vedem patriotismul PSD. Avem sansa de a avea o romanca procuror european. Codruta Kovesi. O va sabota Guvernul?

Ce este si ce face Parchetul European

Parchetul European va fi responsabil cu anchetarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a autorilor infractiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, dar si in cazurile transfrontaliere de coruptie, spalarea banilor sau frauda fiscala, in care prejudiciile sunt de peste 10 milioane de euro.

Procurorul-sef european are un mandat de 7 ani, care nu poate fi reinnoit.

In conformitate cu regulamentul, anchetele vor fi efectuate de catre procurorii europeni delegati (PED) situati in fiecare stat membru.

Eveniment Quarterly Report

USR va sesiza CCR împotriva legii de creştere a taxelor. Drulă: ”Un adevărat asasinat. Împinge la faliment firmele româneşti”
USR va sesiza CCR împotriva legii de creştere a taxelor. Drulă: ”Un adevărat asasinat. Împinge la faliment firmele româneşti”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu-Jiu, că partidul va sesiza CCR în privinţa proiectului Guvernului PSD-PNL de creştere a taxelor....
Ce șanse are moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu să treacă. Condiția pusă de UDMR pentru a nu o vota
Ce șanse are moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu să treacă. Condiția pusă de UDMR pentru a nu o vota
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat din nou măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu și a vorbit despre moțiunea de cenzură pe care o va iniția opoziția. Kelemen Hunor a...
#Kovesi procuror sef Parchetul European , #DNA