Kovesi: Peste 5.100 de dosare penale sunt in lucru la DNA

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 20:08
4400 citiri
Kovesi: Peste 5.100 de dosare penale sunt in lucru la DNA

Peste 5.000 de dosare penale sunt in lucru la DNA in prezent, repartizate catre 86 de procurori, a declarat joi procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, care a evidentiat rolul important pe care il au ofiterii de politie judiciara in instrumentarea dosarelor.

"Sunt un reprezentat al unei institutii in care lucreaza 190 politisti. Acesti politisti au un rol esential in activitatea DNA intrucat lucreaza direct cu procurorii si in mod nemijlocit. In 2014 am inregistrat peste 4.900 de dosare penale si azi dimineata aveam in lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui numar de 86 de procurori.

Avem in jur de 110 procurori in DNA, dar 25 dintre ei participa in sedintele de judecata. Deci vedeti o incarcatura foarte mare de dosare repartizate unui numar mic de procurori. De aceea, rolul pe care il au politistii judiciari in cadrul DNA este extrem de important", a precizat Kovesi la bilantul activitatii Politiei Romane.

Ea a tinut sa remarce ca profesionalismul politistilor este esential, criteriile de selectie fiind mult imbunatatite in 2014.

"Cred ca sustenabilitatea luptei anticoruptie ar fi mult ingreunata daca nu am avea aportul acestor politisti. (...) Pot spune ca in anul 2014 colaborarea dintre DNA si Politia Romana a fost mult mai intensa si mai buna decat anii anteriori. Numarul informarilor, al sesizarilor, al dosarelor declinate de la dvs. catre DNA a fost mult mai mare si in acelasi timp am remarcat si o calitate mai buna a acestor sesizari. (...) ", a declarat procurorul general al DNA.

Ea a adaugat ca 2014 a fost un an "al provocarilor" atat pentru IGPR, cat si pentru DNA, amintind despre implementarea "deloc usoara" a celor doua Coduri - penal si de procedura penala.

Potrivit Laurei Codruta Kovesi, o prioritate a DNA si IGPR a fost in 2014 "curatarea sistemului".

"Cred ca este pacat atunci cand apar situatii de incorectitudine, neprofesionalism sau coruptie, institutia sa fie blamata din cauza unuia sau mai multor angajati. As vrea sa apreciez sprijinul pe care l-am primit in cauze in care am investigat politisti si e bine ca ambele institutii am dorit sa ne facem curatenie. Si DNA a avut procurori care au fost arestati pentru fapte de coruptie, au fost si politisti care au fost arestati pentru fapte de coruptie, dar e important ca aceste cazuri au fost identificate si cred ca se impune sa analizam cu mare atentie cauzele ce favorizeaza aparitia acestui fenomen, dar si vulnerabilitatile", a mai spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA a spus ca in 2014 numarul politistilor cu functii de conducere anchetati de DNA a crescut.

"A fi politist este o onoare care presupune nu doar drepturi, presupune si responsabilitati, restrictii si una dintre acestea este sa te tii departe de mediul politic si sa faci ceea ce este corect si in interesul institutiei. (...) Cred ca rolul nostru este sa ne preocupam de profesionalism, de corectitudine si de a creste increderea oamenilor in ceea ce facem. Increderea cetatenilor in cele doua institutii a crescut foarte mult si as vrea sa va spun ca aceasta este cuantificata prin numarul foarte mare de denunturi si sesizari primite", a afirmat Kovesi.

Kovesi a mentionat ca numarul plangerilor si al denunturilor a crescut cu circa 50% fata de anii anteriori.

" (...) Daca atunci ne bazam foarte mult pe sesizari primite de la institutii publice sau servicii de informatii, in 2014 peste 80% din dosarele DNA au fost deschise in urma sesizarilor venite de la cetateni, institutii private, altele decat cele de informatii. Cred ca impreuna trebuie sa continuam si sa ne exercitam profesia in asa fel incat aceste asteptari sa nu fie inselate. Din partea DNA veti avea tot sprijinul, suntem deschisi la colaborarea cu toate institutiile, in special cu Politia Romana, va asigur de tot sprijinul nostru in ceea ce faceti", a mai spus Codruta Kovesi.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: AGERPRES