Kovesi: Prejudiciul estimativ in cazul contractelor cu Microsoft - 60 de milioane de euro

Luni, 11 August 2014, ora 14:47
5902 citiri
Kovesi: Prejudiciul estimativ in cazul contractelor cu Microsoft - 60 de milioane de euro

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus ca un prejudiciu estimativ in cazul contractelor statului roman cu Microsoft se ridica la circa 60 de milioane de euro, insa a subliniat ca nu s-a inceput urmarirea penala fata de persoane, ci doar cu privire la fapte.

"Avem si o sesizare a Corpului de Control, care a vizat cateva contracte aditionale. Este inceputa urmarirea penala cu privire la fapte. S-au facut foarte multe audieri, zeci de persoane audiate, din ministere, din institutii. Au fost citati fosti ministri, fosti parlamentari.

Pana in acest moment sunt informatii ca o suma de zeci de milioane de euro a fost data cu titlu de mita, in jur de 60 de milioane de euro, prin conturi bancare sau direct. Nu este inceputa urmarirea penala fata de persoane.

(...) Este un prejudiciu estimativ, el poate sa creasca sau sa scada in functie de probele care vor fi administrate. Informatiile prealabile duc inspre aceasta suma - zeci de milioane de euro", a spus Laura Codruta Kovesi, la Adevarul Live.

Dosarul licentelor Microsoft Eugen Bejinariu, audiat: A negat ca ar fi luat spaga

Noi audieri in dosarul licentelor Microsoft: Un ministru din Guvernul Ponta, chemat la DNA (Video)

Statul roman a incheiat mai multe contracte cu Microsoft pentru cumpararea unor licente pentru calculatoarele din scoli, in urma cu 12 ani, iar la audieri au fost chemati, printre altii, seful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, fostul sef al acestei institutii Eugen Bejinariu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, fostul secretar de stat din Ministerul Societatii Informationale Ioan Cordos, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, senatorul UNPR Serban Mihailescu, fostul sef al Microsoft Romania Sorin Eftene, precum si membrii din conducerea Microsoft Romania.

Mihai Tanasescu audiat la DNA (Video)

Conducerea Microsoft Romania, chemata la DNA (Video)

In perioada 2004-2009, Ministerul Educatiei a semnat contracte de inchiriere si extindere a licentelor educationale destinate unitatilor de invatamant pentru care a platit o suma de aproximativ de 9 milioane de euro.

Conform comunicatului DNA, au fost inchiriate aproape 200.000 de licente pentru softuri si sisteme de operare necesare calculatoarelor din scoli, achizitionate in perioada 2001-2008, "existand indicii privind crearea unei obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile (contractul in valoare de 105 milioane de dolari a fost derulat in perioada 2004-2009) ".

F.N.

Citeste si:
Soluția lui Florin Cîțu pentru criza facturilor din energie dinaintea ședinței coaliției de guvernare SURSE
Soluția lui Florin Cîțu pentru criza facturilor din energie dinaintea ședinței coaliției de guvernare SURSE
Coaliția de guvernare se întâlnește luni, 17 ianuarie, în prima ședință în care va discuta despre criza facturilor la energie. Conform unor surse politice, Florin Cîțu va transmite în...
Gabriela Firea acuză liberalii: ”România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauza liberalizării haotice a pieţei”
Gabriela Firea acuză liberalii: ”România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauza liberalizării haotice a pieţei”
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a criticat, luni, guvernarea liberală, în contextul crizei facturilor la energie electrică şi gazele naturale, ea...
Comentarii