Kovesi: Procurorii nu pot fi chemati la Parlament pentru a da socoteala

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 08:31
1949 citiri
Kovesi: Procurorii nu pot fi chemati la Parlament pentru a da socoteala

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat, vineri, ca procurorii nu pot fi chemati la Parlament pentru a da socoteala cu privire la activitatea desfasurata, ci acestia trebuie sa-si pastreze statutul de independenta in activitate.

"Procurorii nu pot fi chemati la Parlament pentru a da socoteala cu privire la activitatea pe care au desfasurat-o. Exista un control care se desfasoara asupra activitatii tuturor procurorilor si care este efectuat din doua parti, in primul rand de Consiliul Superior al Magistraturii pe tot ce inseamna abateri disciplinare, iar in ceea ce inseamna modul in care se intocmesc dosarele si legalitatea actelor care sunt emise de procuror exista un control judecatoresc, care din punctul nostru de vedere functioneaza extrem de bine", a declarat Laura Codruta Kovesi, vineri, dupa un simpozion organizat de Uniunea Juristilor din Romania cu ocazia Zilei Justitiei.

Ea a mai adaugat ca "sunt tot timpul solutii care sunt infirmate sunt solutii de achitare care sunt pronuntate, deci acest control judecatoresc, care se face de judecatori impartiali si independenti in activitatea lor, este binevenit si poate fi mentinut in continuare".

In ceea ce privesete proiectul noii Constitutii, Kovesi a remarcat ca, pe forma care a fost pana in prezent elaborata, Ministerul Public nu se regaseste in categoria puterii judecatoresti, ceea ce inseamna ca, prin acea dispozitie care vizeaza posibilitatea ca parlamentarii sa constituie comisii de ancheta cu respectarea puterilor in stat, exista si posibilitatea ca, prin lege organica, sa fie constituit un control parlamentar asupra activitatii procurorilor.

"Din punctul nostru de vedere, procurorii trebuie sa-si pastreze statutul de magistrat, trebuie sa-si pastreze statutul de independenta in activitate si trebuie inclusi in categoria puterii judecatoresti, autoritatii judecatoresti, asa cum de altfel era si pana la aceste modificari", a spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA a mentionat ca si pozita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este clara in legatura cu acest subiect, fiind date doua hotarari in care s-a motivat "de ce este necesar sa existe un control judecatoresc asupra activitatii procurorilor si nu un control din partea executivului sau a legislativului".

Uniunea Juristilor din Romania a organizat, vineri, alaturi de Ministrul Justitiei un simpozion cu tema "Rolul autoritatii judecatoresti in sistemul puterilor statului", care a marcat sarbatorirea "Zilei Justitiei".

La manifestare au participat premierul Victor Ponta, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, presedintele CSM Oana Schmidt-Haineala, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie Livia Stanciu, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, si presedintele Uniunii Juristilor Ioan Chelaru.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, presedintele Comisiei juridice a Senatului si membru al Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, a sustinut ca unul dintre amendamentele adoptate in Comisia de revizuire a Constitutiei ofera posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica si conducerii Parchetului.

Ulterior, Chiuariu a respins acuzatiile potrivit carora articolul referitor la chemarea oricarei persoane in fata Parlamentului ar avea ca tinta procurorii.

Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...