Ziare.com

Laura Codruta Kovesi, printre femeile curajoase premiate de Ambasada SUA (Video)

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 22:13

   

Laura Codruta Kovesi, printre femeile curajoase premiate de Ambasada SUA (Video)
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a primit, joi seara, premiul cel mare de la insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, in cadrul primei editii in Romania a premiilor "Femei curajoase din intreaga lume".

Pe langa procurorul-sef al DNA, au mai fost premiate istoricul Lya Benjamin, pentru dezvaluirile privind Holocaustul din Romania, poeta si dizidenta Ana Blandiana, reporterul de investigatii Ondine Gherghut, comisarul sef de politie Viorica Marincas, prima femeie numita sef al unui inspectorat judetean de politie, si ecologista Felicia Ienculescu-Popovici.

"In anul 2007, Departamentul de Stat a infiintat premiile 'Femei curajoase din intreaga lume', pentru a onora calitatile de conducator al unei femei extraordinare care au jucat un rol important in transformarea societatilor lor. Femeile pe care le onoram in aceasta seara au vieti extraordinare.

Realizarile lor demonstreaza puterea actiunii individuale si reflecta valorile comune ale Romaniei si ale SUA. Viziunea, curajul si hotararea lor reprezinta o sursa de inspiratie pentru noi toti", a declarat Duane Butcher, la ceremonia de inmanare a premiilor, organizata la Ambasada SUA.

Kovesi, despre echipa sa: Am in vedere persoane din conducerea DNA si PICCJ

"Este important sa le sarbatorim si sa le pretuim pe aceste femei curajoase. Ar fi bine daca ar exista mai multe ca ele in lume", a spus diplomatul american, adaugand ca are "marele privilegiu" de a o premia pe Laura Codruta Kovesi, prima femeie procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care "a demonstrat curaj extraordinar, luptand impotriva infractionalitatii si coruptiei".

"Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat sa investigheze cazuri care ar fi fost de neinchipuit in urma cu un deceniu, doamna procuror-sef Kovesi a luptat pentru a pastra DNA puternica, relevanta si independenta. Ea este o forta care lupta pentru reforma justitiei si a statului de drept", a spus Butcher.

Kovesi, "o combinatie rar intalnita de cutezanta si echilibru"

In opinia diplomatului american, Laura Codruta Kovesi a demonstrat "o combinatie rar intalnita de cutezanta si echilibru, trasaturi caracteristice ale unui lider adevarat", iar pe parcursul carierei "a invins obstacole pentru a-si indeplini visurile".

"In pofida celor care au avertizat-o ca va avea un viitor sumbru ca femeie procuror, ea a sfaramat stereotipurile existente", a subliniat Duane Butcher.

Totodata, insarcinatul cu afaceri a precizat ca in perioada 2006-2012, cand a fost Procuror general al Romaniei, Kovesi "a adus tineri profesionisti, a adoptat cele mai noi tehnici de investigatie si a insuflat o etica a independentei procurorilor".

Butcher a declarat ca procurorul-sef al DNA este "un model" pentru cei care se vor dedica "eforturilor de a asigura dreptatea in societate".

Kovesi, cu ochii pe cei care ofera presei informatii din dosare - proiectul la sefia DNA (Video)

"Activitatea sa si a institutiei pe care o conduce este acum de o importanta vitala pentru aceasta tara. Devotamentul sau si al altor curajoase femei procuror si judecator demonstreaza rolul lor crucial in reformarea sistemului judiciar", a spus diplomatul american, adaugand ca pentru el a fost "o onoare si un privilegiu" sa lucreze cu Laura Codruta Kovesi in ultimii ani.

"Sunt realmente impresionat de talentul, devotamentul si perseverenta sa", a mai spus Duane Butcher, care spera ca tinerii si tinerele din Romania vor urma "exemplul altruismului sau".

Kovesi: Nu stiu daca sunt cu adevarat o femeie curajoasa

"Nu stiu daca sunt cu adevarat o femeie curajoasa, in intelesul strict al cuvantului, asa cum este definit el in dictionare. Stiu insa ca m-am angajat intr-un efort constant si consecvent de a lucra cu profesionalism si corectitudine", a declarat Laura Codruta Kovesi.

Procurorul-sef al DNA a subliniat ca s-a ghidat intotdeauna dupa principiul potrivit caruia legea "trebuie sa fie mai presus de orice si oricine".

Cum si-a sustinut Kovesi candidatura la DNA in fata CSM (Video)

"Multumirea de a sti ca ai facut ce trebuia depaseste cu mult orice eventuale neplaceri cauzate de presiuni externe, de forte interesate sa promoveze interese particulare, de imixtiuni neavenite si iti da puterea de a continua", a mai spus Kovesi.

Totodata, procurorul-sef al DNA a multumit Ambasadei SUA pentru "contributia constanta si consecventa la consolidarea principiilor statului de drept in Romania, la dezvoltarea unei justitii independente si impartiale si la consolidarea unor institutii din sistemul de justitie ca institutii curajoase, pro active si eficiente".


Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1394 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor