Ministrul Justitiei anunta concluziile evaluarii lui Kovesi si Lazar. Romanii ii transmit din strada sa nu-i demita

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 07:42
15775 citiri
Ministrul Justitiei anunta concluziile evaluarii lui Kovesi si Lazar. Romanii ii transmit din strada sa nu-i demita
Foto: Arhiva/Ziare.com/Nicu Socol

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, urmeaza sa prezinte, miercuri, concluziile evaluarii Ministerului Public si Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in urma deciziei Curtii Constitutionale potrivit careia in cazul anchetei privind OUG 13 s-ar fi incalcat legea.

Declaratia de presa a ministrului va avea loc la ora 18:00, iar inainte de asta Toader va avea o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu.

Toader s-a intalnit, luni, cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi si, in 15 martie, cu procurorul general, Augustin Lazar.

Ministrul Justitiei a spus, luni, ca evaluarile activitatii Ministerului Public si DNA au fost facute in termenul stabilit de 14 zile, care s-a implinit duminica seara, dar totusi a amanat cu doua zile anuntarea concluziilor.

"Am facut evaluarile, cele 14 zile s-au implinit chiar de aseara (duminica, n.r.), voi proroga termenul cu doua zile, dat fiind ca am fost la Bruxelles, astazi (luni, n.r.) voi avea o intrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele pranzului, voi organiza o conferinta de presa, va voi invita si va voi da toate amanuntele", a declarat Tudorel Toader.

Miercuri dimineata, ministrul Justitiei a anuntat ca va prezenta rezultatul evaluarilor la ora 18.00.

Dupa intalnirea de la Ministerul Justitiei, Kovesi a declarat ca Tudorel Toader nu i-a cerut demisia, iar ea nu intentioneaza sa demisioneze, deoarece DNA si-a facut treaba.

"Nu mi-a cerut demisia. Nu intentionez sa imi dau demisia, nu am de ce sa imi dau demisia, DNA si-a facut treaba. A fost o discutie despre care nu doresc sa dau foarte multe detalii, veti afla dupa ce se termina aceasta etapa (evaluarea anuntata de ministrul Justitiei, n.r.) ", a precizat procurorul-sef al DNA, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei, care a durat mai bine de o ora.

Intrebata daca a actionat corect in cazul anchetei vizand OUG 13, Kovesi a raspuns: "Intotdeauna am actionat corect".

In 13 martie, ministrul Justitiei afirma ca nu le-a sugerat procurorului general al Romaniei si procurorului-sef al DNA sa isi dea demisia, ci a invocat o institutie care exista in Codul Muncii, precizand ca oricine poate sa isi dea demisia si ca nimeni nu este obligat sa munceasca impotriva vointei lui.

Tudorel Toader a motivat evaluarile prin faptul ca, potrivit Constitutiei, "Ministerul Public isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei", iar ministrul Justitiei are dreptul si obligatia de a verifica eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre procurorul general si procurorul-sef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciara.

Ministrul Justitiei a precizat ca verificarea activitatii procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului-sef al DNA au fost facute in baza Legii 304/2004, dar a evitat un raspuns privind procurorii pe care ar fi trebuit sa ii desemneze pentru aceste evaluari.

In aceasta s-au pozitionat si principalii lideri ai tarii. Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat "foarte multumit" de procurorul general si procurorii sefi ai DNA si DIICOT si a spus ca nu crede ca Toader va cere demisiile lor.

In schimb, premierul Sorin Grindeanu a anuntatt ca are "mare incredere" in Toader.

In ce priveste liderii Parlamentului, Calin Popescu Tariceanu a cerut continuu demisia Laurei Codruta Kovesi. Mai putin categoric a fost seful Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, care a spus ca il va sprijini pe ministrul Justitiei indiferent ce decizie va lua cu privire la activitatea Codrutei Kovesi la sefia DNA si a procurorului general, Augustin Lazar, numai ca abordarea acestuia trebuie sa fie "cinstita, bine argumentata si corecta".

In ce priveste opinia publica, protestatarii din Piata Victoriei au anuntat ca si miercuri vor fi in strada pentru a-i sustine pe Kovesi si Lazar: "Miercuri urmeaza runda doi. Pana acum am rezistat, acum e timpul sa luptam din nou!".

Organizatorii avetizeaza ca daca se va incerca sa ii forteze pe cei doi sa demisioneze este posibil ca oamenii sa iasa in numar si mai mare in strada fata de seara in care au fost peste 600.000 in total.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#concluzii ancheta Kovesi Lazar OUG13, #Tudorel Toader demisie Kovesi Lazar , #DNA