Rechizitoriu DIICOT: Finantatorii campaniei de denigrare a Laurei Codruta Kovesi si sefii Black Cube, cercetati in continuare de procurorii antimafia

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 19:20
2591 citiri
Rechizitoriu DIICOT: Finantatorii campaniei de denigrare a Laurei Codruta Kovesi si sefii Black Cube, cercetati in continuare de procurorii antimafia
Foto: Dani Amariei/ Mediafax/ Hepta

Procurorii DIICOT vor sa afla in continuare cine sunt persoanele care au finantat si sprijinit mediatic campania de denigrare a fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, pusa la cale de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, trimis in judecata in dosarul BlackCube.

"Disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor in cadrul unui dosar distinct, fata de persoanele necunosute care, alaturi de inculpatul Dragomir Daniel, au fost interesate si/sau implicate dupa caz, in finantarea si sprijinirea in orice mod a operatiunilor si activitatilor derulate in Romania de catre compania Israeliana BlackCube, in cadrul proiectului Tornado", se arata in rechizitoriul dosarului DIICOT.

Disjungerile

Altfel spus, procurorii anti-mafia vor continua cercetarile pentru a afla care sunt persoanele care au finantat si sustinut campania de obtinere de informatii pentru a denigra imaginea fostei sefe DNA de la acea data, Laura Codruta Kovesi. De altfel, procurorii DIICOT au subliniat in repetate randuri in comunicatul privind trimiterea in judecata a lui Daniel Dragomir ca acesta a avut un rol de "intermediar", fiind mai mult o "interfata a vointei infractionale din partea altor persoane".

"Inculpatul Daniel Dragomir a actioant atat in interes personal, cat si pe fondul unui interes de grup, avand in toata aceasta operatiune de compromitere un rol de initiator dar si de intermediar si interfata a vointei infractionale din partea altor persoane. Angrenarea unor persoane cu potenta financiara si interese comune in denigrarea conducerii D.N.A. era absolut necesara pentru a justifica declansarea si sustinerea unei astfel de campanii ce se vroia inca de la inceput a fi viabila si a oferi rezultatul denigrator/compromitator scontat", arata DIICOT.

Mai mult, procurorii DIICOT au subliniat faptul ca fostul colonel SRI a avut nevoie si a cautat atat finantatori pentru operatiunea de discreditare a fostei sefe DNA cat si persoane care sa-i asigure expunerea mediatica necesara. "Fiind constient de amploarea si implicit de impactul pe care ar trebui sa il aiba o astfel de campanie denigratoare, inculpatul Dragomir Daniel a acceptat ideea cooptarii altor persoane interesate de organizarea unei astfel de campanii, persoane care sa-i sprijine demersurile atat din punct de vedere financiar cat si din punctul de vedere al modalitatii efective de valorificare optima a eventualului rezultat negativ al campaniei in mass - media nationala", subliniaza procurorii DIICOT.

Fondatorii Black Cube, cercetati intr-un alt dosar

Procurorii DIICOT au anuntat continuarea cercetarilor si fata de fostii agenti Mossad, directori executivi si fondatori ai Black Cube, Avi Yanus si Dan Zorella. Reamintim ca DIICOT a reusit sa-i aduca in fata justitiei pe trei fostia genti Mossad, Yossi Barkshtein, Ron Weiner si David Geclowicz, angajati ai firmei Black Cube, condamnati la pedepse cu suspendare in urma unor acorduri de recunoastere a vinovatiei.

Dosarele celor doi sefi Black Cube au fost disjunse din cauza lipsei unui raspuns din partea comisiei rogatorii, in acest moment cei doi fiind cercetati in stare de libertate. Potrivit procurorilor, cei doi au formulat pe parcursul urmaririi penale, prin avocatii alesi, cereri de incheiere a unor acorduri de recunoastere a vinovatiei.

"Intrucat in cauza a fost finalizata urmarirea penala in ceea ce ii priveste pe numitii W.R., G.D. si Y.B. si intrucat acestia si-au manifestat vointa de a incheia cu organul judiciar acorduri de recunoastere a vinovatiei, fiind avizate astfel limitele legale in care poate interveni un astfel de acord, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la cu privire la cele trei persoane cercetate si infractiunile retinute in sarcina acestora", se arata in rechizitoriul dosarului.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#Kovesi, #Dragomir, #daniel sri, #black cube , #DNA