Scandalul cu plagiatul lui Kovesi apare in raportul MCV: Comisia Europeana ii ia apararea sefei DNA

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 13:01
10170 citiri
Scandalul cu plagiatul lui Kovesi apare in raportul MCV: Comisia Europeana ii ia apararea sefei DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri raportul MCV pentru Romania, care face referire inclusiv la intensificarea atacurilor politicienilor la adresa Justitiei, iar specialistii de la Bruxelles vorbesc inclusiv despre scandalul din jurul tezei de doctorat a sefei DNA Laura Codruta Kovesi, acuzata de fostul deputat Sebastian Ghita ca a plagiat.

La capitolul "Amenintari la adresa independentei Justitiei", Comisia Europeana precizeaza ca "in 2016 a existat o crestere a criticilor aduse magistratilor si institutiilor judiciare, care au vizat in special Directia Nationala Anticoruptie".

Inspectorii europeni au aratat ca "acuzatiile au fost lansate in dezbatere publica prin social media, posturi de televiziune sau chiar pagini oficiale ale institutiilor publice, care au putut fi apoi multiplicate prin repetitie de alte institutii de presa".

"Multe acuzatii au fost facute de inalti oficiali si figuri publice (de exemplu, fostul presedinte, presedintele Senatului, deputati, senatori), capatand astfel mai multa greutate, ceea ce intra in conflict cu normele respectarii independentei Justitiei si prezinta riscuri in termeni de subminare a increderii publice in sistemul judiciar ca intreg", se arata in raportul MCV.

Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate

Inspectorii noteaza ca "acuzatiile au inclus si afirmatii ca DNA a actionat abuziv, urmand ordine politice si incalcand legea".

"Un exemplu al atacurilor la persoana a venit cand procurorul sef al DNA a fost acuzat de plagiat in teza de doctorat, in ciuda faptului ca o acuzatie similara fusese anterior desfiintata intr-o comisie specializata pe educatie, in 2012.

Aceasta noua acuzatie, care afirma ca membrii acestei comisii au fost influentati in luarea deciziei, a fost lansata de un parlamentar inculpat in mai multe dosare DNA. O noua comisie academica a desfiintat acuzatia in decembrie (2016 - n.red.) ", se detaliaza in raportul MCV.

Amintim ca, dupa ce fostul deputat Sebastian Ghita, acum fugar si dat in urmarire internationala, a lansat acuzatia ca Laura Codruta Kovesi ar fi plagiat in teza de doctorat, Consiliul General al CNATDCU a facut verificari si a stabilit ca acuzatiile nu sunt fondate, iar "retragerea titlului de doctor este excesiva si neadaptata" la gravitatea situatiei.

Cat a afectat-o pe Kovesi povestea cu plagiatul

Totusi, in raportul CNATDCU se preciza, printre altele, ca teza contine "imprumuturi neautorizate", dar proportia afecteaza o mica parte a lucrarii si nu se refera la ideile originale ale autorului. In total au fost gasite 20 de pagini care pot constitui abateri de la etica din cele 444 ale tezei.

Iohannis, despre cei 4% de plagiat din doctoratul lui Kovesi: Nu mai sunt profesor, ci presedinte

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...