The Economist: Scandalurile de coruptie din Romania, un semn bun. Kovesi, tratata ca un star rock la Londra

Sambata, 04 Iunie 2016, ora 11:23
13459 citiri
The Economist: Scandalurile de coruptie din Romania, un semn bun. Kovesi, tratata ca un star rock la Londra
Foto: Arhiva Ziare.com

Scandalurile care au zguduit Romania in ultimul timp sunt un semn bun, care indica faptul ca tara se afla intr-un proces de "curatare", scriu jurnalistii britanici de la The Economist, intr-un articol in care este abordata lupta anticoruptie din lume, plecand de la accidentul in care si-a pierdut viata patronul Hexi Pharma, Dan Condrea.

Pentru straini, scandalul Hexi Pharma, care pare ceva desprins din filmul "Al treilea om", confirma reputatia Romaniei drept o "cleptocratie dominata de abuzuri si mita", scrie The Economist.

Insa acest caz evidentiaza, de fapt, eforturile tarii de a combate coruptia. Dupa ce jurnalistii romani de investigatie au dezvaluit la sfarsitul lunii aprilie faptul ca Hexi Pharma vindea spitalelor dezinfectanti diluati, autoritatile au reactionat rapid.

"Sistemul judiciar a devenit mult mai independent sub presiunile venite din partea Uniunii Europene, la care Romania a aderat in 2007. Noul procuror general, numit in aprilie de un presedinte ales pe o platforma anticoruptie, ancheteaza Hexi Pharma cu zel.

Laura Codruta Kovesi, sefa neinfricata a Directiei Anticoruptie din Romania, a declarat ca institutia sa investigheaza, de asemenea, cazul. Anul trecut, a trimis in judecata peste 1.250 de oficiali si a contribuit la inlaturarea prim-ministrului de la putere. La summit-ul privind lupta anticorutie care a avut loc luna trecuta la Londra, Kovesi a fost tratata ca un star rock", scrie sursa citata.

Kovesi primeste cea mai inalta distinctie a Frantei

Paradoxul expunerii coruptiei

Potrivit jurnalistilor britanici, ne confruntam cu un paradox frecvent intalnit: lumea devine constienta de coruptie de-abia atunci cand cineva face ceva in aceasta privinta. Acest lucru ii face pe oameni sa creada ca lucrurile se inrautatesc, cand de fapt este tocmai invers.

De exemplu, investitorii au ignorat de-a lungul timpul coruptia din sistemul politic al Braziliei. Cand, in 2014, procurorii angajati intr-o lupta impotriva acestui fenomen au dezvaluit ca gigantul petrolier Petrobras a dat mita de milioane de dolari in schimbul contractelor obtinute, scorul Braziliei in Indicele de Perceptie a Coruptiei realizat de Transparency International a scazut cu cinci puncte.

O situatie similara a avut loc si in Marea Britanie. Expertul pe probleme de coruptie Dan Hough de la Sussex University a aratat ca scorul Marii Britanii in indicele Transparency International a scazut in urma scandalului privind cheltuielile parlamentare din 2009, desi astfel de excese se petreceau de zeci de ani. Expunerea, nu activitatea, este ceea ce a creat perceptia de coruptie.

Imaginea corupta a Marii Britanii si a Statelor Unite in anii 1800 se explica in mare parte prin prisma reformelor si miscarilor progresiste menite sa indrepte sistemul politic al acestor tari.

Va fi Romania, alaturi de tari ca Brazilia, Guatemala sau China, capabila sa urmeze aceeasi cale?, se intreaba jurnalistii britanici.

Exista posibilitatea unui scenariu negativ, avertizeaza acestia, amintind de esecul Revolutiei Portocalii din Ucraina si al operatiunii "Maini curate" din Italia.

"Totusi, daca tari precum Romania sunt coplesite de scandaluri, alegatorii si investitorii ar trebui sa aplaude, nu sa dispere. Cand infractorii ajung pe prima pagina, acest lucru se intampla de obicei pentru ca o persoana cinstita i-a pus acolo", incheie The Economist.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania coruptie, #Laura Kovesi coruptie, #scandal Hexi Pharma , #DNA