Un martor propus de Antena3 le-a desfiintat apararea in procesul intentat de Kovesi

Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 16:53
10125 citiri
Un martor propus de Antena3 le-a desfiintat apararea in procesul intentat de Kovesi

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat vineri ca Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a negat oficial toate acuzatiile pe care i le adusese anul trecut, din duba politiei.

Afirmatia a fost facuta la Tribunalul Bucuresti, in cadrul procesului in care Laura Kovesi a dat in judecata Antena 3. La acest termen, Kovesi a raspuns la 10 intrebari, in cadrul unui interogatoriu propus de avocatul postului de televiziune.

Una dintre intrebari a fost de ce nu l-a dat in judecata pe Sandu Anghel, dupa ce acesta a acuzat-o pe ea si pe sefa ICCJ, Livia Stanciu, ca le-a dat mita. Kovesi a explicat ca nu l-a dat in judecata, deoarece acesta a negat, intr-un cadru oficial, acele acuzatii si nu a vrut sa faca un denunt sau plangere impotriva ei.

Tot acum, instanta l-a audiat si pe fostul procuror Eugen Iacobescu (foto dreapta), cel care a instrumentat initial dosarul lui Bercea, el fiind propus ca martor de avocatul postului Antena 3.

In declaratia sa, Eugen Iacobescu a spus ca, in anul 2011, procurorul sef de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova i-a luat dosarul in care era cercetat Bercea Mondial, insa el a negat ca Laura Kovesi ar fi avut vreo legatura cu acest lucru.

El a relatat ca a facut o plangere fata de aceasta decizie la procurorul general de atunci, Laura Kovesi, insa plangerea i-a fost respinsa, apreciind totusi ca acest demers a fost legal.

Eugen Iacobescu a recunoscut ca, in ziua in care i s-a luat dosarul, a declarat presei ca exista suspiciuni in dosarul lui Bercea cu privire la savarsirea de catre persoane cu rang inalt a unor infractiuni de coruptie, insa nu s-a referit la Kovesi.

"Ce am declarat nu are nicio legatura cu Laura Kovesi. Nu doamna Kovesi mi-a luat dosarul, ci seful de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova. Nici pensionarea mea nu are legatura cu doamna Kovesi. Este exclus ca Laura Kovesi sau Livia Stanciu sa fi luat mita de la Sandu Anghel", a mai spus Iacobescu.

Desi a fost propus ca martor de Antena 3, declaratia lui Iacobescu l-a nemultumit pe avocatul postului de televiziune, care a sustinut ca afirmatiile acestuia au fost mai acide in anul 2011.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 16 octombrie, cand va avea loc judecata pe fond a dosarului.

Un proces de 1 milion de lei

In iunie 2014, Laura Codruta Kovesi a dat in judecata Antena 3 si pe jurnalistii Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc, reclamand faptul ca in emisiunea "Sinteza Zilei" din data de 19 iunie 2014 a fost acuzata ca a musamalizat ancheta in dosarul in care se efectuau cercetari fata de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si Mircea Basescu.

Kovesi a dat in judecata Antena3 si mai multi jurnalisti - Cati bani cere

In actiunea depusa in instanta, Kovesi le-a cerut judecatorilor sa oblige Antena 3 si pe jurnalistii Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc sa plateasca in solidar suma de 1 milion de lei, reprezentand prejudiciul creat, dar si cheltuielile de judecata.

Kovesi sustine ca in emisiunea difuzata de postul Antena 3 in data de 19 iunie 2014 au fost prezentate mai multe fapte si au fost facute afirmatii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine si au adus o grava atingere demnitatii umane.

"Afirmatii de genul: 'doamna Kovesi trebuie sa raspunda daca s-a ocupat de protectia personala a domnului Traian Basescu si a familiei sale'. (Mihai Gadea) ; 'Dar Kovesi ar trebui ea sa se aresteze, ori singura, ori sa o ajute poate nevolnicii aia de la Parchetul General, pentru faptul ca a musamalizat acum dosarul asta timp de cateva zile bune (...) asta a facut Kovesi. Kovesi a incercat sa matraseasca dosarul asta, sa-l inchida, sa-l ingroape' (Ciuvica Mugur) ;'Ce motive de intalnire, pentru intalniri din astea conspirative, exista pentru procurorul sef al DNA sa se intalneasca cu un judecator de la Inalta Curte? In parcare...' (Bianca Nae)... 'Niciun motiv. Asta-i intalnire de mafioti. Nu poti sa te intalnesti procuror general sef cu judecator de la Inalta Curte in parcare. Asta e intalnire intre golani, intre mafioti, eventual intre niste securisti care schimba niste informatii, dar in niciun caz intalnire intre reprezentantii cei mai inalti ai justitiei independente din Romania' (Mugur Ciuvica) - fiind total mincinoase, sunt de natura sa genereze prejudiciu ce justifica raspunderea patrimoniala. In fapt, intalnirea prezentata drept 'conspirativa' reprezinta una dintre deplasarile procurorului sef al DNA, doamna Laura Codruta Kovesi, impreuna cu fostul sau consilier, domnul judecator Horia Valentin Selaru, in loc public, spre sala de sport", se arata in actiune.

Antena3, obligata sa-i plateasca despagubiri de 10.000 de euro fostului sef CSM

Antena3, amendata cu 30.000 de lei pentru atacurile la adresa lui Andrei Plesu

Kovesi mai sustine ca pe parcursul intregii emisiuni a fost prezentat "un material in intregime mincinos", asa incat reiese cu certitudine ca persoana juridica SC Antena 3 este titularul dreptului in raportul juridic dedus judecatii alaturi de paratii, persoane fizice, care au facut afirmatiile mincinoase si defaimatoare.

Antena3, amenda record de 150.000 de lei pentru injuriile lui Gadea si Badea

Potrivit Laurei Kovesi, emisiunea prezentata de Antena 3 si sustinerile persoanelor angajate sau invitate au incalcat: "pe latura sociala - necesitatea unei informari corecte si obiective a opiniei publice, pe latura legala - normele privitoare la dreptul la viata intima, familiala si privata, dreptul la propria imagine, privitoare la accesul liber al persoanelor la informatiile de interes public".

Citeste si:
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, de la ora 17.30, o ședință de lucru privind gestionarea pandemiei de Covid-19. La întâlnire vor participa mai mulți membri ai...
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Sursa: AGERPRES