Unul dintre procurorii revocati o acuza pe Kovesi: Mi-a transmis sa o retin pe Udrea, desi Parlamentul nu avizase si arestarea preventiva

Marti, 04 Iulie 2017, ora 18:32
10353 citiri
Unul dintre procurorii revocati o acuza pe Kovesi: Mi-a transmis sa o retin pe Udrea, desi Parlamentul nu avizase si arestarea preventiva
Foto: captura video Digi24

Mihaiela Moraru Iorga (foto), unul dintre cei trei procurori pentru care sefa DNA a cerut CSM aviz pentru revocare, le-a spus marti jurnalistilor aflati la CSM ca Laura Codruta Kovesi i-ar fi transmis sa o retina pe Elena Udrea intr-un dosar cu toate ca Parlamentul nu avizase si arestarea preventiva, ceea ce insemna doar "circ mediatic", spune Iorga.

Declaratiile au fost facute la iesirea de la sedinta CSM la care s-a avizat favorabil solicitarea de revocare a procurorilor Mihaiela Moraru Iorga si Doru Tulus.

Moraru Iorga a spus ca, personal, nu a deranjat cu nimic in anii in care a lucrat la DNA, si ca "exista o tensiune de mai mult timp intre mine si dna procuror-sef, pentru ca nu am dat curs anumitor solicitari".

"De exemplu, o cerere de prelungire a unei masuri de arest preventiv, in care am intocmit un referat in care am adus la cunostinta ca prelungirea masurii de arest preventiv nu se impune. Probele efectiv picasera rand pe rand, martorii nu-si mai pastrau declaratiile, am sesizat conducerea si am spus ca exista o problema cu cel care a facut ancheta inaintea mea.

Presiunea a fost de prelungire a acelei masuri. Am acceptat, pentru ca era un rau mai mic decat ce se putea intampla. Exista posibilitatea sa ma abtin sau sa prelungesc masura si sa administrez toate probele, pentru ca persoana respectiva sa beneficieze de un proces corect. (...) Era o situatie in care nu era cale de intors", a spus Mihaiela Moraru Iorga.

La insistentele jurnalistilor, aceasta a dat si un alt exemplu.

"In situatia dosarului privind pe Elena Udrea, in care ne-a dat Parlamentul aviz doar pentru retinere, nu si pentru arestare. Am iesit si am spus clar ca atat timp cat nu avem arestare, nu se impune retinerea, ca ar insemna sa facem doar un circ mediatic", a mentionat Iorga.

"Opinia conducerii e ca ar trebui retinuta (...) a fost mesajul din partea procurorului - sef (...) Mi s-a parut bizar (...) mi-am inchis telefoanele si am dispus masura care mi se parea justa", cea a controlului judiciar, a adaugat procurorul.

Aceasta a explicat ca Laura Codruta Kovesi nu i-ar fi cerut sa ajunga la anumite persoane pentru ca stia ca in privinta sa acest lucru nu este posibil.

"Am numai condamnari in ultimii 12 ani, nicio achitare, nicio restituire. (...) Nu cred ca este DNA versus DNA, este un razboi al unei persoane pentru putere, pentru functie.

(...) Nu stiu daca s-a identificat (Kovesi - n.red.) cu institutia. Nu suntem noi institutia. Institutia are un scop determinat: combaterea coruptiei. (...) As vrea sa aud macar o singura persoana care spune ca eu personal i-am incalcat vreodata drepturile.

(...) Cu siguranta acest conflict ii bucura pe cei care sunt impotriva luptei anticoruptie si de aceea am avut o retinere sa spun ceea ce se intampla. Tin foarte mult la aceasta institutie si mi-as fi dorit sa ramana o institutie care sa stea departe de scandal", a mai spus procurorul DNA.

Iorga a amintit ca, in 2013, a explicat "ce inseamna sa numesti un conducator al institutiei fara sa ai criterii obiective".

"Nu spun ca a fost numita (Kovesi - n.red.) cu sau fara criterii obiective, dar daca s-ar fi urmat aceasta procedura, ar mai fost si altii care s-ar fi inscris si ar fi candidat", a mai spus procurorul DNA, adaugand ca nu crede ca institutia este "un paravan pentru abuzuri".

Citeste mai multe despre: Unda verde pentru revocarea lui Tulus si Iorga de la DNA: Kovesi nu m-a iubit foarte tare niciodata, dar dupa inregistrari... DNA a ajuns o caricatura

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat in discutie marti cererea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, de revocare din functie a procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga, care au fost audiati in plenul CSM. La finalul audierilor, CSM a avizat favorabil solicitarea sefei DNA, care urmeaza sa ia decizia oficiala. Procurorii revocati se vor intoarce la parchetele unde au lucrat inainte de a fi detasati la DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Moraru Iorga Kovesi Udrea retinere, #procurori revocati Kovesi , #DNA