Elogiu pentru Codruța Kovesi în presa din Grecia: ”Ia de coarne taurul impunității. Confruntarea abia începe”

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 10:44
2336 citiri
Elogiu pentru Codruța Kovesi în presa din Grecia: ”Ia de coarne taurul impunității. Confruntarea abia începe”
Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi FOTO Facebook/ Laura Codruța Kovesi

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, este lăudată de publicația elenă Eidiseis, care scrie că este soluția pentru corupția cronică ce a dus la catastrofa feroviară de la Tempi, soldată cu 57 de morți.

Precizând că puterea politică de la București ar fi încercat să o împiedice pe Kovesi să ajungă în fruntea Parchetului European, jurnaliștii din Grecia notează că fosta șefă a DNA ”ia de coarne taurul impunității din Grecia” în cazul catastrofei feroviare.

Laura Kovesi este, pe baza mai multor asemănări, un fel de Eleni Touloupaki a României.

Eleni Touloupaki a fost procurorul anticorupție din Grecia care s-a ocupat de scandalul Novartis, izbucnit în 2017 în timpul guvernării stângii radicale SYRIZA. În dosar, peste 100 de medici, circa 30 de înalți funcționari publici și 10 politicieni de la Noua Democrație (actualul partid de guvernământ) și PASOK (partidul socialist, aflat în trecut la guvernare) au fost acuzați că au primit mită pentru a crește artificial prețurile medicamentelor pe piața grecească. O parte dintre oamenii politici vizați, în special foști miniștri ai Sănătății, au depus plângere împotriva lui Touloupaki pentru abuz de putere, acuzând-o de jocuri politice cu susținerea SYRIZA. După câștigarea alegerilor de către Noua Democrație în 2019, Touloupaki a fost îndepărtată din funcție. În 2020, Parlamentul de la Atena a votat desființarea postului de procuror anticorupție, iar dosarele lui Touloupaki au fost transferate procurorului pentru criminalitate economică. În 2021, judecătorii au decis închiderea cazului Novartis întrucât era imposibil de aflat proveniența sumelor mari de bani aflate în conturile acuzaților. În vara anului 2022, tot justiția greacă s-a pronunțat că anchetele desfășurate de Touloupaki au fost corecte și nu au avut în spate un plan împotriva politicienilor respectivi.

Ca procuror anticorupție în țara ei, Kovesi a băgat la închisoare pentru corupție un prim-ministru, miniștri și parlamentari, care au încercat să o distrugă prin cunoscuta metodă de a-i intenta proces. Nu le-a ieșit - i s-a făcut ulterior dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - iar în 2019 a fost numită procuror general al Uniunii Europene. Deși guvernul român a luptat împotriva ei”, se arată în articolul publicat de Rador Radio România, preluat de G4Media

Aceștia mai scriu că, în Grecia, au auzit prima dată de Kovesi când avocații nu au reușit să o împiedice în ridicarea imunității Evei Kaili (europarlamentar grec acuzat de corupție în scandalul Qatargate n.trad.) în speța legată de onorariile colaboratorilor săi.

Kovesi a mers la Atena în martie pentru a afla mai multe informații privind gestionarea defectuoasă a finanțării pentru modernizarea căii ferate din Grecia, problemă care a fost adevărata cauză a tragediei de la Tempi, mai scriu jurnaliștii.

Accidentul a avut loc în februarie 2023, după ce un tren de marfă a intrat în coliziune cu unul de călători, direcționat pe aceeași linie din cauza lacunelor mari din sistemul de semnalizare al magistralei feroviare Atena-Salonic.

Precizând că guvernul nu i-a făcut treaba mai ușoară, jurnaliștii notează că șefa Parchetului European nu se lasă.

”Dacă lucrările ar fi fost finalizate la timp și așa cum ar fi trebuit, accidentul de la Tempi nu s-ar fi întâmplat. Această traumă nu poate fi vindecată fără justiție”. După care le-a aruncat direct în față: „Ne împiedică să punem în aplicare justiția. Dacă ți se interzice să faci cercetări, nu poți descoperi adevărul”.

În mod oficial, guvernul, prin ministrul Adonis Georgiadis, a folosit argumente suveraniste pentru a o opri: „Suntem un stat suveran, nu ne va spune ce să facem, să fie sancționată”!

Stau pe aproape și aliații premierului Mitsotakis din mass-media, jignind-o ca fiind suspectă, dar și magistrații de la Curtea Supremă dornici de a declara că nu are competență. Dar se chinuie degeaba. Există procurori care se ocupă de cauzele legate de Bruxelles.

Kovesi ia de coarne taurul impunității din Grecia. Pe baza principiului general conform căruia dreptul european prevalează asupra dreptului național, aceasta solicită să fie lăsată deoparte inovațiile grecești din „legea răspunderii ministeriale”, care garantează imunitatea penală a miniștrilor.

Aceasta este o parte a prezentei confruntări: dreptul european”, mai notează publicația elenă.

Jurnaliștii adaugă că guvernul ”este băgat până la gât în lipsa de transparență, gestionare scandaloasă și promovarea impunității ca drept național” și că toate acestea sunt acum sub lupa Justiției europene. Ei amintesc de acuzațiile că ar fi alocat selectiv resursele Fondului de Redresare către clienții de partid, de scandalul interceptărilor telefonice, în care victime au fost ziariști și reprezentanți ai opoziției, de ”pachetul” de încălcări ale drepturilor și libertăților omului condamnate de Parlamentul European, de ”contabilitatea creativă” utilizată pentru falsificarea datelor bugetare, lichidarea proprietății publice și retragerea statului din investițiile în sectorul bancar.

”Confruntarea abia începe: Kovesi versus sistemul Mitsotakis”, mai scriu jurnaliștii.

Quarterly Report - Editia 4

Elena Udrea comentează din penitenciar cazul generalului Coldea: „Stăpânul cătușelor iese pe ușa DNA așa cum m-a scos pe mine”
Elena Udrea comentează din penitenciar cazul generalului Coldea: „Stăpânul cătușelor iese pe ușa DNA așa cum m-a scos pe mine”
Elena Udrea, fosta ministră a Turismului, aflată în arest pentru fapte de corupție, a comentat pe pagina sa de Facebook, cazul generalului (r) Florian Coldea, anchetat și el de Direcția...
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
#Laura Codruta Kovesi, #parchetul european, #elogiu, #presa Grecia, #coruptie Guvern, #accident feroviar , #stiri Laura Codruta Kovesi