Cine sunt cei 12 care o vor audia pe Kovesi pentru functia de sef al Parchetului European

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 10:40
53370 citiri
Cine sunt cei 12 care o vor audia pe Kovesi pentru functia de sef al Parchetului European
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta

Un juriu format din 12 persoane va face selectia candidatilor pentru importanta functie de sef al Parchetului European, pentru care candideaza si fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Pentru acest juriu a fost propus si un roman, din partea PSD/socialistilor, dar Parlamentul European a respins candidatura.

Acest juriu va intocmi o lista restransa de candidati calificati si o va transmite Consiliului European si Parlamentului European. Candidatii care nu se afla pe lista restransa intocmita de juriu sunt informati cu privire la motivele acestei decizii, se arata in regulamentele oficiale.

Juriul de selectie este format din 12 persoane din randul fostilor membri ai Curtii de Justitie si ai Curtii de Conturi europene, din randul fostilor membri nationali ai Eurojust, al membrilor instantelor nationale supreme, din randul procurorilor de inalt nivel sau al juristilor ale caror competente sunt recunoscute.

Membrii juriului de selectie sunt numiti de catre Consiliu pe baza propunerilor Comisiei, iar unul dintre acestia este propus de Parlamentul European.

Propunerea PE: Un inalt magistrat italian

La 31 mai 2018, Parlamentul European l-a desemnat pe Antonio Mura in calitate de membru al juriului. Antonio Mura este magistrat italian din 1981 si in prezent este procuror general la Curtea de Apel din Venetia.

In cariera sa, el a ocupat mai multe functii importante, cum ar fi cea de membru in Consiliul Superior al Magistraturii, adjunct al procurorului general al Italiei sau director in Ministerul Justitiei. Procurorul a coordonat mai multe anchete privind crima organizata din sudul Italiei, uciderea magistratilor Rosario Livatino si Giacomo Ciaccio Montalto sau dosare de terorism in care erau implicati membri ai Brigazilor Rosii.

"Omul" lui Liviu Dragnea

Una dintre persoanele care au candidat pentru postul din juriu pentru care a fost desemnat Antonio Mura a fost Marius Vorniceanu, persoana apropiata de Liviu Dragnea, potrivit G4media.

Vorniceanu este un nume cunoscut, acesta detinand din 1990 pana in prezent mai multe functii publice. Cele mai recente functii pe care acesta le-a primit cu sprijinul PSD au vicepresedinte al ASF, pentru perioada 2014-2017, si sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, din vara anului 2017, odata cu instalarea Guvernului Tudose.

Vorniceanu a fost in trecut un "stalp" al controversatei Garzi Financiare, iar fiica sa a realizat auditul pentru Tel Drum, firma privatizata de Liviu Dragnea, potrivit unei investigatii Rise Project.

Cum s-au ales ceilalti 11 membri

In ceea ce priveste componenta juriului de selectie, Comisia a tinut seama de necesitatea asigurarii unui echilibru geografic, a unui echilibru de gen si a unei reprezentari corespunzatoare a sistemelor juridice ale statelor membre care participa la Parchetul European, se arata in decizia de numire a juriului.

"Cele unsprezece persoane, intre care sase barbati si cinci femei, propuse de Comisie, includ un fost membru al Curtii de Justitie, un fost membru al Curtii de Conturi, un fost membru national al Eurojust, cinci procurori de inalt nivel, doi membri ai instantelor supreme nationale si un jurist cu competente recunoscute", arata Consiliul Uniunii Europene.

Magistrati si juristi celebri

Acestia au fost numiti pentru o perioada de patru ani, incepand cu data de 9 octombrie 2018. Decizia de numire se poate consulta pe site-ul Eur-Lex.

Iata cine sunt membrii juriului:

Peter Frank - procuror general al Germaniei, fost procuror general al Bavariei, fost judecator si director in cadrul Ministerului Justitiei din Bavaria.

Ulrike Haberl- Schwarz - judecator austriac, presedinte al Curtii din Leoben (Styria), fost vicepresdinte Eurojust.

Theodoros Ioannides - avocat cipriot, presedintele Asociatiei Barourilor din Cipru.

Saale Laos - judecator estonian, sefa Sectiei Penale a Curtii Supreme din Estonia.

Jean-Claude Marin - inalt magistrat francez, procuror general al Curtii de Casatie din Franta.

Jan Mazak - fost judecator si fost presedinte al Curtii Constitutionale din Slovacia. A ocupat functia de Avocat General la Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg.

Maria de los Angeles Garrido Lorenzo - procuror spaniol.

Marin Mrcela - judecator croat. Presedinte al GRECO - Grupul Statelor impotriva Coruptiei, organism al Consiliului Europei si vicepresedinte al Curtii Supreme din Croatia.

Vitor Manuel da Silva Caldeira - presedintele Curtii de Conturi din Portugalia, fost presedinte al Curtii Europene de Auditori.

Martine Solovieff - procurorul general al Luxemburgului.

Raija Toiviainen - procurorul general al Finlandei.

Quarterly Report - Editia 4

Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
PNL, ridiculizat de un cunoscut politolog: „E PDL, partidul lui Băsescu. Are același electorat ca PSD”
PNL, ridiculizat de un cunoscut politolog: „E PDL, partidul lui Băsescu. Are același electorat ca PSD”
În anul „superelectoral”, PNL-ul promovează o imagine falsă, avertizează politologul Andrei Țăranu. Rareș Bogdan, poate cel mai vocal membru al PNL, obișnuiește să invoce deseori...
#Kovesi procuror european, #parchetul european, #Kovesi candidat procuror european , #magistrati