Kovesi cere instantei supreme sa taie sporurile magistratilor

Marti, 15 Iulie 2008, ora 12:48
3186 citiri
Kovesi cere instantei supreme sa taie sporurile magistratilor

Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, considera ca magistratii si personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete nu pot beneficia de sporul de confidentialitate.

Ea a promovat un recurs in interesul legii prin care cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se sesizeze asupra acestei probleme, informeaza NewsIn.

Recursul promovat de procurorul general al Romaniei vine dupa ce, in ultima perioada, instantele au fost incarcate de dosare in care judecatorii si procurorii au chemat in judecata Ministerul Justitiei si instantele unde lucreaza, solicitand diverse sporuri, printre care si cel de confidentialitate.

Cea mai mare parte a celor care au solicitat aceste sporuri le-au si castigat, conducerea ministerului solicitand fonduri suplimentare de la Guvern pentru a le putea plati.

"Astfel, unele instante au admis actiunile formulate de reclamantii - judecatori, procurori si personal auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si au dispus plata drepturilor salariale solicitate reprezentand sporul de confidentialitate in cuantum de 15% sau 30% din indemnizatia de incadrare bruta lunara sau din salariul de baza brut lunar, actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective, atat pentru o perioada de trei ani, anterioara introducerii actiunii cat si pentru viitor", se arata in recursul promovat de Procurorul General.

Potrivit acestuia, alte instante au respins actiunile reclamantilor, magistrati si personal auxiliar de specialitate, privind acordarea sporului de confidentialitate cu motivarea ca acestia nu fac parte din categoria personalului militar si a functionarilor publici cu statut special din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, personalului CNSAS, cel al Consiliului National privind discriminarea, asa cum prevede Ordonanta Guvernului nr.19/2006 care reglementeaza acordarea acestor sporuri.

Situatia acestui personal nu este considerata comparabila cu cea a magistratilor si personalului auxiliar de specialitate din sistemul judiciar, al caror statut si sistem de salarizare este reglementat prin legi de sine statatoare, motiv pentru care nu se poate retine o discriminare in acest sens, au mai stabilit instantele care au respins cererile de acordare a sporului de confidentialitate.

Kovesi mai arata ca este de acord cu punctul de vedere al instantelor care au respins actiunile prin care se cerea acest spor, solicitand Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie admiterea recursului in interesul legii si pronuntarea unei decizii in sensul ca judecatorii, procurorii si personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea nu beneficiaza de sporul de confidentialitate, acestora nefiindu-le aplicabile dispozitiile art.3 din Ordonanta Guvernului nr.19/2006 privind cresterile salariale ce se vor acorda personalului militar si functionarilor publici cu statut special din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

"Vointa legiuitorului a fost aceea de a acorda sporul de confidentialitate numai la anumite categorii de persoane, stabilite in mod expres prin lege, iar magistratii si personalul auxiliar de specialitate nu se incadreaza in aceste categorii, motiv pentru care nu sunt indreptatiti la acordarea acestuia", concluzioneaza procurorul general.

Quarterly Report - Editia 4

Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
PNL, ridiculizat de un cunoscut politolog: „E PDL, partidul lui Băsescu. Are același electorat ca PSD”
PNL, ridiculizat de un cunoscut politolog: „E PDL, partidul lui Băsescu. Are același electorat ca PSD”
În anul „superelectoral”, PNL-ul promovează o imagine falsă, avertizează politologul Andrei Țăranu. Rareș Bogdan, poate cel mai vocal membru al PNL, obișnuiește să invoce deseori...
#magistrati, #recurs, #spor, #confidentialitate, #beneficia , #magistrati