Kovesi: Un magistrat de cariera trebuie sa se bucure de o pensie speciala

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 19:23
5441 citiri
Kovesi: Un magistrat de cariera trebuie sa se bucure de o pensie speciala

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, vineri, la Iasi, ca un magistrat de cariera, cu cel putin 25 de ani vechime, trebuie sa se bucure la finalul carierei de o pensie speciala.

"Astazi (vineri, n.r.) a avut loc o intalnire intre CSM, Ministerul Public, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Justitiei. Opinia exprimata de reprezentantii Ministerului Public a fost ca trebuie mentinuta pensia de serviciu. De aceasta pensie de serviciu anticipata, respectiv cea cu 25 de ani vechime, trebuie sa beneficieze magistratii de cariera, iar in ceea ce priveste cuantumul sau modul in care se va calcula pensia, sa fie cat mai aproape de calculele facute pana in prezent. Din punctul nostru de vedere, un magistrat de cariera, care toata viata are niste interdictii, trebuie sa bucure la finalul carierei de o pensie speciala", a declarat, in conferinta de presa, procurorul general.

Kovesi a adaugat ca magistratii nu se considera deasupra celorlalte categorii profesionale, subliniind ca daca se realizeaza aceasta raportare, ea trebuie facuta strict la activitatea pe care o depun magistratii in decursul unei cariere de 25 de ani.

"Sigur ca ne-am dori ca si celelalte categorii profesionale sa beneficieze de aceleasi drepturi, nu ne consideram deasupra lor", a mai spus procurorul general.

Procurorul general al Romaniei a participat, vineri, la sedinta de bilant a Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Kovesi a apreciat ca activitatea Parchetului iesean s-a imbunatatit in ultimii trei ani si a subliniat ca Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi este pe locul trei in tara in ceea ce priveste dosarele solutionate cu rechizitoriu.

Potrivit procurorului general, s-a inregistrat o usoara scadere a operativitatii, dar, sustine Kovesi, acest lucru se datoreaza fluctuatilor de personal.

"O alta problema este cea privind calitatea solutiilor, exista un numar destul de mare de solutii care sunt infirmate de sefii ierarhici ai procurorilor, dar nu este un procent ingrijorator", a precizat Kovesi, adaugand ca astfel de situatii sunt monitorizate.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
ste foarte interesant As vrea s-o intreb pe Doamna Procuror daca stie cati 'sclavi' cu pensii mizere trebuie sa trudeasca pentru plata impozitelor astfel incat "magistratii de cariera sa fie multumiti in conditiile in care "Puterea a facut praf economia"?