A treia runda de negocieri intre echipa Parlamentului European si reprezentantii Consiliului UE, pentru functia de procuror-sef european, s-a incheiat fara niciun rezultat. Astfel, s-a ajuns la un blocaj, dupa cum a declarat Claude Moraes, presedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European.
Urmatoarea runda de negocieri, care urma sa aiba loc pe 10 aprilie, a fost anulata din motive de Brexit si nu se stie in acest moment daca negocierile vor fi reluate in mandatul actualului Parlament European, a carui activitate se incheie la finalul acestei luni.
"Dupa cea de-a treia runda de negocieri cu delegatia Consiliului, regretam profund situatia actuala de blocaj, care impiedica cele doua institutii sa numeasca procurorul-sef al Parchetului European. Procurorul-sef va juca un rol cheie in punerea in practica a Parchetului European, institutie care va contribui la combaterea infractiunilor impotriva bugetului UE", a declarat Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), presedinte al Comisiei pentru libertati civile, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Reprezentantii Parlamentului European au reafirmat sprijinul pentru Kovesi si au criticat Guvernul roman pentru "hartuire".
"Opozitia cu care se confrunta in prezent dna. Kovesi din partea autoritatilor romane scoate in evidenta curajul si independenta sa, ambele fiind cerinte esentiale pentru functionarea eficienta a Parchetului European. Hartuirea din partea guvernului roman a condus si la o discreditare totala a candidatului Consiliului", a spus si vicepresedinta Comisiei de libertati civile, Judith Sargentini (Greens/EFA, Olanda).
"Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidati selectati. Dna. Kovesi este de departe cel mai puternic si mai promitator candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul ca Consiliul cedeaza presiunii guvernului roman de a sustine un candidat mult mai slab.
Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slabit in timpul negocierilor, este esential ca Parlamentul sa aleaga un candidat care sa faca institutia puternica si credibila. Vorbim si despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului sa respecte principiul echilibrului de gen. In plus, Romania nu detine in prezent niciun post cheie in UE", a declarat si Ingeborg Grassle (PPE, Germania), presedinta comisiei pentru control bugetar a Parlamentului.
Echipa de negociere a PE a solicitat oficial Consiliului UE sa isi justifice procedura de selectie a ordinii candidatilor, in urma careia fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost plasata pe locul doi, in urma candidatului francez Jean-Francois Bohnert.
Prezenta joi la Bucuresti, si comisarul european pentru Justitie si Protectia Consumatorilor, Vera Jourova, a spus ca anchetarea Laurei Codruta Kovesi chiar in aceasta perioada reprezinta in mod clar o piedica pusa acesteia in competitia pentru postul de procuror-sef european.
O a patra runda de negociere ar fi trebuit sa aiba loc pe 10 aprilie, insa in acea zi e convocat un summit de urgenta pentru Brexit, motiv pentru care discutia a fost anulata. Nu se stie in acest moment cand vor fi reluate negocierile si daca acestea isi vor face loc pe agenda ultimei plenare a actualului legislativ.
Parlamentul European isi va incheia lucrarile la finalul lunii, inainte de alegerile europarlamentare care vor decide noua sa componenta. Exista astfel riscul ca o decizie finala sa fie luata abia in noul for, dupa alegerile de la finalul lunii mai. Parchetul European trebuie sa fie functional in 2020.
Europarlamentarul roman Cristian Preda confirma anularea negocierilor si sustine ca singura cale de deblocare ar fi retragerea candidatului francez. "Negocierea dintre PE si Consiliu referitoare la EPPO s-a blocat. Nu va mai fi vreo runda de discutii.
Cea programata saptamana viitoare a fost anulata. Guvernul Dancila a folosit presedintia rotativa ca sa discrediteze Consiliul. Singura cale de deblocare a situatiei e retragerea dlui Bohnert. Acesta nu poate deveni procuror-sef calcand-o in picioare pe L.C. Kovesi si facand astfel jocul unui guvern corupt cum e cel de la Bucuresti", scrie Preda, intr-o postare pe Facebook.
Primele runde de negocieri au avut loc pe 19 si 27 martie.
In urma unui vot secret, in luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruta Kovesi pe primul loc in lista de candidati pentru postul de procuror-sef european. Rezultatul a fost: Laura Codruta Kovesi - 26 de voturi, Jean-Francois Bohnert (Franta) - 22 voturi, iar Andres Ritter (Germania) - 1 vot. Kovesi a fost preferata anterior si in Comisia CONT.
In schimb, in urma votului reprezentantilor permanenti ai statelor in Consiliul Uniunii Europene, Jean-Francois Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-sef european, fiind urmat de Laura Codruta Kovesi, din Romania, si de germanul Andres Ritter.
Avand in vedere ca Laura Codruta Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru functia de procuror-sef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-Francois Bohnert sa fie desemnat pentru sefia Parchetului UE, mai multe runde de negocieri au loc intre Parlament si Consiliu, pentru a ajunge la un consens.
Pisdisti au scufundat tara tare de tot!
La PUSCARIE cu... Vezi tot