Cazul Kovesi: Parlamentarul german Gunther Krichbaum ii cere lui Timmermans sa activeze Articolul 7 pentru Romania

Vineri, 15 Februarie 2019, ora 09:51
14847 citiri
Cazul Kovesi: Parlamentarul german Gunther Krichbaum ii cere lui Timmermans sa activeze Articolul 7 pentru Romania
Foto: Facebook/ Gunther Krichbaum

Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, in care critica dur Guvernul Romaniei pentru investigarea Laurei Codruta Kovesi de catre sectia speciala pentru magistrati.

Krichbaum ii cere voalat lui Timmermans sa declanseze procedura care a inceput deja in cazul Poloniei:"Ce alti pasi viitori in directia demontarii statului de drept se mai asteapta din partea Guvernului Romaniei pana cand Comisia va declansa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?."

Calificat adesea drept "arma nucleara" institutionala, Articolul 7 poate duce in cele din urma la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, in special, al dreptului sau de vot in Consiliul UE, organism in care cei 28 de membri definitiveaza legislatiile europene.

S-a decis declansarea procedurii de activare a acestui mecanism, pana acum, doar in cazul Poloniei si Ungariei, unde insa nu s-a si aplicat, pentru ca nu a existat unanimitate in Consiliul European pentru aprobarea sa.

Mecanismul este prevazut ca o ultima masura fata de o tara care comite o "incalcare grava" a valorilor UE - printre care asupra statului de drept.

"S-a incalcat linia rosie"

G4Media.ro a publicat scrisoarea lui Gunther Krichbaum.

Parlamentarul german arata ca prin dosarul deschis impotriva lui Kovesi a fost incalcata "o linie rosie": "initierea anchetei judiciare este foarte clar motivata politic, pentru a torpila candidatura foarte promitatoare a Laurei Kovesi pentru functia de procuror sef al Parchetului European. Aceasta manevra imi aminteste de timpurile intunecate ale dictaturii comuniste, pe care credeam ca Romania le-a depasit demult".

Scrisoarea integrala a lui Gunther Krichbaum, publicata de G4Media.ro

"Declansarea anchetei judiciare impotriva Laura Kovesi

Stimate domnule Prim Vicepresedinte,

ieri a fost facut public faptul ca Laura Kovesi a fost citata de noua Sectie pentru investigarea infractiunilor din Justitie, infiintata in octombrie 2018. Infiintarea acestei Sectii a fost una dintre extrem de controversatele modificari ale sistemului judiciar romanesc. Aceasta a fost criticata si de Comisia de la Venetia, datorita faptului ca exista, printre altele, temerea concreta ca, odata cu aceasta Sectie, s-ar putea ancheta tintit reprezentanti ai Justitiei cu scopul de a fi intimidati. Motivul acestei citatii este tocmai plangerea depusa de un fost parlamentar, care s-a sustras urmaririi penale prin fuga in Serbia.

Ingrijorator este faptul ca citatia impotriva doamnei Kovesi a fost sustinuta in fata publicului tocmai de catre procurorul-sef adjunct al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Este vorba despre aceeasi persoana pe care Ministrul Justitiei Toader doreste sa o impuna, impotriva votului Consiliului Suprem al Magistraturii si impotriva ingrijorarilor exprimate de catre Presedintele Statului, ca succesoare a doamnei Kovesi la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie.

Pentru mine, initierea anchetei judiciare este foarte clar motivata politic, pentru a torpila candidatura foarte promitatoare a Laurei Kovesi pentru functia de procuror sef al Parchetului European. Aceasta manevra imi aminteste de timpurile intunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam ca Romania le-a depasit de mult. De semnalat faptul ca in presa romaneasca apropiata puterii guvernamentale se speculeaza deja in legatura cu instituirea unei masuri de interdictie de parasire a Romaniei.

Cu acest nou atac asupra Justitiei independente, pentru care Laura Kovesi in Romania reprezinta un simbol, a fost incalcata o linie rosie. In special actiunile Ministrului Justitiei din Romania, Tudorel Toader, sunt menite a submina in continuare independenta Justitiei, care a fost un criteriu decisiv la aderea Romaniei la Uniunea Europeana. Solicit Comisiei, prin prezenta, ca neintarziat sa foloseasca masurile ce-i stau la dispozitie pentru a influenta in mod pozitiv Romania.

Avand in vedere regretabilele evolutii, imi pun intrebarea: ce alti pasi viitori in directia demontarii statului de drept se mai asteapta din partea Guvernului Romaniei pana cand Comisia va declansa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene? Romania detine la ora actuala Presedentia Consiliului Uniunii Europene. Din pacate, sansele oferite de detinerea acestei Presedentii sunt complet compromise de actualele evolutii.

Salutari cordiale,

Gunther Krichbaum"

Urmareste LIVE evenimentele si declaratiile din ziua in care Adina Florea o pune sub acuzare pe Kovesi

#Gunther Krichbaum scrisoare, #Gunther Krichbaum articolul, #Gunther Krichbaum arma nucleara , #Parchet European