Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Cazul Kovesi s-ar putea inchide azi, la prima negociere dintre Parlamentul European si Consiliul UE. Ce carti se joaca

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 07:56
53608 citiri
Cazul Kovesi s-ar putea inchide azi, la prima negociere dintre Parlamentul European si Consiliul UE. Ce carti se joaca
Foto: captura video Parlamentul European

Parlamentul European pune pe masa tratativelor un singur nume pentru conducerea Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, in vreme ce Consiliul UE a optat pentru o ordine a preferintelor, cap de lista fiind francezul Jean-Francois Bohnert.

Din capul locului, PE intra in sala de negociere cu un ascendent: consens in doua comisii parlamentare pentru un candidat unic.

Parlamentul European si Consiliul UE au stabilit prima runda de negocieri pentru miercuri, ora 11:00 (ora Romaniei), la capatul unei proceduri ingreunate de tentativele Guvernului Romaniei de a bloca accederea in aceasta functie a Laurei Codruta Kovesi.

Nemaivazutul "caz Kovesi"

Europarlamentarul luxemburghez Frank Engel (PPE), membru in Comisia LIBE, unde au fost audiati cei trei candidati pentru functia de procuror-sef european, a relatat pentru Ziare.com cum a instrumentat Guvernul roman o campanie de subminare a Laurei Codruta Kovesi. O practica deloc familiara institutiilor europene si care mai degraba a enervat, determinandu-i pe europarlamentarii straini sa o sustina mai acerb pe Kovesi.

"Eu am votat pentru ea si cred ca ar fi un semnal puternic si important daca va fi investita in aceasta functie.

Cred ca urmarea logica va fi confirmarea doamnei Kovesi si un motiv pentru asta este si maniera in care a fost demisa in Romania.

Trebuie sa dam un mesaj guvernului roman ca declansarea celor 18 proceduri de urmarire penala impotriva unei persoane careia nu i se putea reprosa nimic, in afara de faptul ca a fost uneori poate prea dura, nu este un lucru acceptabil. (...)

Ceea ce s-a remarcat si in timpul audierilor, cum eurodeputatii erau extrem de enervati de demersurile guvernului roman, si spuneau ca e inadmisibil ca un guvern sa incerce sa se amestece in felul asta in nominalizarea pentru o functie europeana".

Intrebat daca aceasta practica de a face lobby contra unui candidat, mai ales cetatean al tarii tale, este una comuna la Bruxelles, Engel a spus ca asa ceva "nu s-a mai vazut".

"Nu am fost eu favorizat in vreun fel, toti am fost destinatarii acestei propagande a guvernului roman care incerca sa o prezinte ca pe o criminala pentru care nu trebuie votat".

O practica deloc agreata la nivelul institutiilor Uniunii Europene, aminteste el.

"Este posibil, in anumite circumstante, ca o reprezentanta permanenta sa incerce, prin contacte discrete, sa-si promoveze cauza. Dar sa primesti scrisori cvasi-oficiale din partea guvernului roman, care sa indemne sa nu votati in niciun caz pentru Kovesi, asta nu s-a mai vazut".

De altfel, aceasta interpretare critica a felului in care Guvernul Dancila a incercat prin toate mijloacele sa o discrediteze pe Kovesi esta una raspandita la Bruxelles.

Iata ce spune secretarul general al PPE, intr-un interviu pentru Ziare.com:

"Acesta este un lucru pe care eu, de exemplu, ca spaniol, nu il inteleg. De cate ori avem un candidat national pentru o functie europeana, toate partidele sunt de acord. Este in interesul tarii. Este in interesul poporului, sa aiba un roman intr-o pozitie de top a Uniunii Europene.

Dar asta e diferenta intre PNL sau Partidul Popular din Spania sau Partidul Popular European si socialisti. Noi punem tara pe primul loc si ideologia pe al doilea loc. Socialistii au mereu tendinta sa puna ideologia pe primul loc si tara pe al doilea.

Nu as ataca niciodata, din motive ideologice, un candidat socialist din Spania, pentru ca este vorba despre imaginea Spaniei, este bine pentru Spania. Cand vor intelege socialistii romani acest lucru simplu? Una este ideologie, alta este imaginea Romaniei".

Ce carti sunt pe masa negocierilor

In 8 martie, presedintele PE, Antonio Tajani, a anuntat oficial guvernul roman, detinatorul presedintiei Consiliului UE, ca Laura Codruta Kovesi este candidatul Parlamentului European pentru a fi procuror-sef european si are toate calitatile necesare pentru a face o treaba buna.

Presedintele PE a publicat acest mesaj pe contul de Twitter, atasand si scrisoarea catre George Ciamba, ministrul Afacerilor Europene, in care il anunta pe oficialul roman de optiunea PE pentru Kovesi.

Parlamentul European a desemnat in echipa de negociere pentru procurorul sef al UE trei europarlamentari - Ingeborg Grassle si Claude Moraes, sefii Comsiilor LIBE si CONT, care i-au audiat pe candidati, si Judith Sargentini.

In schimb, Consiliul a dat si el un vot intial, in urma caruia a prezentat o ierarhizare a celor trei candidati - candidatul francez, Jean - Francois Bohnert, cu 50 de puncte, urmat de candidatul roman si candidatul german, Andres Ritter, cu cate 29 de puncte fiecare. Fiecare ambasador la UE a acordat astfel un numar de puncte fiecarui candidat (3 puncte - locul 1; doua puncte - locul 2; un punct - locul 3) . Clasamentul a fost realizat pe baza numarului total de puncte adunat de fiecare candidat.

Votul din COREPER, insa, unde optiunile se fac in urma unor negocieri diplomatice, ambasadorii a 22 de state membre fiind cei care voteaza, nu a fost anuntat ca unul final, ci indicativ. E de asteptat, asadar, un nou vot, in urma caruia Consiliul sa puna pe masa negocierilor optiunea lui ferma.

In numele Consiliului UE vor negocia reprezentantii Finlandei, Croatiei si Portugaliei, urmatoarele presedintii ale Consiliului care nu au candidati pentru aceasta importanta functie.

Negocierile se vor desfasura impreuna cu Consiliul in baza articolului 14 din Regulamentul EPPO.

Pana acum, nu cunoastem oficial pozitia Guvernului de la Bucuresti, daca va sustine candidatul roman, Laura Codruta Kovesi, sau candidatul francez, Francois Bohnert, clasat pe locul doi in PE, dar pe primul loc in votul indicativ dat in COREPER.

Ziare.com a solicitat MAE, Reprezentantei Romaniei la Bruxelles, Guvernului si Presedintiei sa lamureasca chestiunea mandatului oficial, adica a pozitiei de tara. Singurul raspuns este de la Reprezentanta Romaniei la Bruxelles, care ne indruma catre MAE.

Citind printre randuri - desi nu era nevoie - ni se spune ca mandatul a venit din centrala Ministerului Afacerilor Externe.

Intre timp, campania de denigrare a Laurei Codruta Kovesi continua, in scenariul PSD/ALDE, fapt care a facut-o pe Vera Jourova, comisar european pe Justitie, sa avertizeze ca presiunile nu sunt tolerabile.

Desi Consiliul nu a abordat tema selectiei procurorului-sef al Parchetului European, comisarul pe Justitie, Vera Jourova, a subliniat si ea, in conferinta de presa, ca procesul respectiv trebuie sa fie "corect si fara incercari de discreditare".

Intrebata la ce s-a referit cand a vorbit despre aceste "incercari de discreditare", inaltul oficial european a precizat: "M-am gandit la cazul doamnei Kovesi".

"Comentariul a fost general, ca nu as vrea sa vad discreditat niciunul dintre candidati, pentru ca cred ca ar trebui sa le dam dreptul la o competitie corecta si transparenta. Acum stim trei nume concrete de persoane si cred ca este drept sa spunem ca nu merita un astfel de tratament", a afirmat ea.

"Dar bineinteles am vazut campania. Inteleg putin limba romana, am fost la Bucuresti, am citit ziarele, am fost intrebata de multe ori de jurnalistii romani ce cred despre campania impotriva doamnei Kovesi, asa ca nu voi spune acum ca nu stiu despre ce vorbim", a mai spus Jourova.

Surse apropiate negocierilor au precizat pentru Ziare.com ca Parlamentul European si-ar dori ca procedura de desemnare sa se incheie in actuala legislatura. Mai mult, si-ar exprimat increderea ca negocierea de miercuri ar putea fi si cea transanta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Kovesi vot Parlamentul European UE , #Parchet European