Ce scrie Le Monde despre Kovesi, avand in vedere ca se lupta cu un francez pentru acelasi post

Luni, 04 Martie 2019, ora 10:28
33778 citiri
Ce scrie Le Monde despre Kovesi, avand in vedere ca se lupta cu un francez pentru acelasi post

Dupa elogiul pentru Laura Codruta Kovesi asumat de board-ul editorial Financial Times, si presa franceza o lauda pe fosta sefa DNA, dar ii si scoate in evidenta cateva puncte slabe, in opinia lor.

Le Monde a publicat un material sub numele de "Alegerea unui procuror roman pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic".

Ceea ce scrie presa din Hexagon trebuie privind prin prisma faptului ca unul dintre contracandidatii lui Kovesi, cel mai bine cotat in cursa in afara de ea, este francezul Jean-Francois Bohnert.

"Desemnarea unei personalitati din fostul bloc comunist, sustinuta de juristi competenti si carora nu li se poate reprosa nimic, din cele 22 de state membre, ar arata angajamentul UE fata de statul de drept", scriu jurnalistii francezi.

Le Monde se intreaba cum ar fi daca primul roman care ar ocupa o pozitie atat de importanta in UE ar fi, de fapt, o romanca?

"Aceasta mica revolutie se anunta a fi sensibila din punct de vedere politic, stiind ca cel putin trei lideri europeni sau apropiati ai lor (Viktor Orban din Ungaria; Andrej Babis din Cehia si Liviu Dragnea din Romania) sunt implicati in dosare de fraudare a fondurilor europene. Si toate se intampla in tari in care justitiei i se pun bete in roate", noteaza jurnalistii francezi.

Le Monde aminteste despre parcursul lui Kovesi pana in acest punct. "Intr-o tara afectata de coruptie, ea a condamnat la inchisoare sute de politicieni de toate nivelurile, inclusiv un fost prim-ministru", adauga jurnalistii.

Ei amintesc ca Laura Codruta Kovesi "a castigat ura pe termen lung a Partidului Social Democrat, aflat la putere", si ca Dragnea a reusit chiar demiterea sa in 2018.

"In ciuda popularitatii sale, a fost obligata sa se supuna deciziei. Dar ea si-a dovedit rezistenta obtinand sprijinul deputatilor europeni", se mai arata in material.

Ei amintesc si de conationalul lor, Jean-Francois Bohnert, care concureaza cu Kovesi pentru acelasi post, si fac o comparatie intre cei doi. Despre francez, spun ei, ca are o experienta incontestabila si ca stie mai multe limbi straine, pe cand romanca nu vorbeste excelent engleza. "Este familiarizat cu institutiile europene, pe cand Kovesi este familiarizata in principal cu sistemul judiciar romanesc. El este precaut, pe cand Kovesi face uneori comentarii excesive", sustine Le Monde, punctand in final ca Bohnert este sprijinit de diplomatia franceza.

Si Financial Times a publicat, joi, un articol asumat de board-ul editorial, care sustine ca Laura Codruta Kovesi este cea potrivita pentru functia de procuror sef al Europei.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....