Cum a reusit Guvernul Romaniei sa ostilizeze Parlamentul European si Consiliul UE. Odiseea unui blocaj de culise

Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 13:52
8934 citiri
Cum a reusit Guvernul Romaniei sa ostilizeze Parlamentul European si Consiliul UE. Odiseea unui blocaj de culise
Foto: captura video Parlamentul European

Runda de negocieri intre Parlamentul European si Consiliul UE, programata pentru 10 aprilie, a fost anulata, in conditiile in care raman pe masa cateva neclaritati de fond. Prima dintre acestea e chiar procedura care a dus la preferinta Consiliului pentru francezul Jean-Francois Bohnert.

Este si ceea ce reclama europarlamentarul Claude Moraes, seful Comisiei LIBE, intr-o scrisoare trimisa presedintelui PE si citita de Europa Libera, propunand acolo ca presedintele comisiei de selectie initiala, care a transmis lista celor trei procurori ramasi in cursa, dar exprimand preferinta pentru Kovesi, sa ia parte la o runda de negocieri.

Asta, pentru ca daca Parlamentul European, in doua comisii ale sale - LIBE si CONT - a avut o procedura transparenta, cu audieri publice si vot comunicat imediat, nimeni nu are date oficiale si asumate despre cum s-a derulat procedura de selectie in Consiliul UE si cum s-a intamplat ca un vot de pozitionare, indicativ, sa ajunga a fi considerat final.

Este punctul in care negocierile s-au si blocat, pentru ca, spun surse apropiate echipelor de negociere, reprezentantii PE au cerut aceasta clarificare, dar nu au primit-o, lucru pe care l-au interpretat ca fiind inflexibilitatea Consiliului.

"Nu e nevoie sa pierdem timpul cu Consiliul, daca nu clarifica rolul pe care Guvernul Romaniei il joaca in discreditarea functiei viitorului Procuror European", scrie pe Twiiter Judith Sargentini, facand si o trimitere catre un tilul din presa europeana: "Niciun fum alb de la negocieri".

In teorie, exista inca pe masa propunerea ca negocierile sa continue in 11 sau 12 aprilie, imediat dupa Consiliul European pe Brexit, dar echipa de negociere a PE nu mai vede miza, in acest moment, daca Consiliul nu manifesta deschidere si nu vrea sa clarifice in ce context si potrivit carei proceduri a fost decis candidatul pe care sa il sprijine, acesta fiind altul decat cel selectat ca prima optiune de comisia initiala de experti.

Odata acest raspuns dat, Consiliul este asteptat la masa tratativelor, transmit membrii echipei de negociere din PE.

Cum s-a ajuns la blocaj

Abia saptamana trecuta, de altfel, Consiliul UE si-a asumat candidatul pentru functia de procuror-sef, la capatul unor negocieri in care nimeni nu a cedat un centimetru.

De asemenea, echipa de negociatori a Consiliului UE regreta ca nu s-a facut niciun progres in discutiile referitoare la alegerea sefului Parchetului European si ca nu s-a putut ajunge la un punct de vedere comun cu Parlamentul European.

In context, negociatorii Consiliului si-au aratat disponibilitatea pentru o noua discutie, insa in comunicat se spune clar ca, in cazul in care negocierile nu vor fi incheiate saptamana urmatoare, cel mai probabil acestea vor fi reluate dupa intrarea in vigoare a noului Parlament al UE.

Cu cateva ore mai devreme, reprezentantii Parlamentului European isi reiterasera sprijinul pentru Kovesi si au criticat Guvernul roman pentru "hartuire".

"Opozitia cu care se confrunta in prezent dna. Kovesi din partea autoritatilor romane scoate in evidenta curajul si independenta sa, ambele fiind cerinte esentiale pentru functionarea eficienta a Parchetului European. Hartuirea din partea guvernului roman a condus si la o discreditare totala a candidatului Consiliului", a spus atunci vicepresedinta Comisiei de libertati civile, Judith Sargentini (Greens/EFA, Olanda).

"Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidati selectati. Dna. Kovesi este de departe cel mai puternic si mai promitator candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul ca Consiliul cedeaza presiunii guvernului roman de a sustine un candidat mult mai slab.

Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slabit in timpul negocierilor, este esential ca Parlamentul sa aleaga un candidat care sa faca institutia puternica si credibila. Vorbim si despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului sa respecte principiul echilibrului de gen. In plus, Romania nu detine in prezent niciun post cheie in UE", a declarat si Ingeborg Grassle (PPE, Germania), presedintele comisiei pentru control bugetar a Parlamentului.

Prezenta recent la Bucuresti, si comisarul european pentru Justitie si Protectia Consumatorilor, Vera Jourova, a aratat ca anchetarea Laurei Codruta Kovesi chiar in aceasta perioada reprezinta in mod clar o piedica pusa acesteia in competitia pentru postul de procuror-sef european.

Ce rol a avut Guvernul Romaniei

Parlamentul European, prin vocea negociatorilor lui, a acuzat Guvernul Romaniei ca face presiuni pentru ca Laura Codruta Kovesi sa nu ajunga in functia europeana. A facut presiuni la vedere, prin interventiile minidtrului Tudorel Toader si ne amintim scrisoarea trimisa prin posta redactiei, la Financial Times sau prin mailuri de defaimare, trimise membrilor Comisiei LIBE.

Ce denunta insa PE este ca Guvernul Dancila a facut si presiuni de lobby, subterane, acestea fiind printre motivele pentru care Consiliul persista in decizia de a o nu sprijini pe Kovesi.

Mai mult, exista si presiunile facute asupra lui Kovesi, hartuita de sectia speciala condusa de Adina Florea, fapt criticat de institutiile europene, PE si Comisia Europeana, in repetate randuri.

Oficial, insa, Guvernul Romaniei nu isi asuma un raspuns, iar Parlamentul European isi va incheia lucrarile la finalul lunii, inainte de alegerile europarlamentare care vor decide noua sa componenta.

Exista astfel riscul ca o decizie finala sa fie luata abia in noul for, dupa alegerile de la finalul lunii mai, cand nu se stie cine va mai negocia, din partea PE.

Povestea candidaturii lui Kovesi

Primele runde de negocieri au avut loc pe 19 si 27 martie.

In urma unui vot secret, in luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruta Kovesi pe primul loc in lista de candidati pentru postul de procuror-sef european. Rezultatul a fost: Laura Codruta Kovesi - 26 de voturi, Jean-Francois Bohnert (Franta) - 22 voturi, iar Andres Ritter (Germania) - 1 vot. Kovesi a fost preferata anterior si in Comisia CONT.

In schimb, in urma votului reprezentantilor permanenti ai statelor in Consiliul Uniunii Europene, Jean-Francois Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-sef european, fiind urmat de Laura Codruta Kovesi, din Romania, si de germanul Andres Ritter.

Avand in vedere ca Laura Codruta Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru functia de procuror-sef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-Francois Bohnert sa fie desemnat pentru sefia Parchetului UE, mai multe runde de negocieri au loc intre Parlament si Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Kovesi PE negociere Consiliul UE Dancila , #Parchet European