Dancila nu o va sustine pe Kovesi pentru functia de procuror sef al UE. Candidatul francez s-ar fi retras

Vineri, 12 Iulie 2019, ora 15:38
18363 citiri
Dancila nu o va sustine pe Kovesi pentru functia de procuror sef al UE. Candidatul francez s-ar fi retras
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Viorica Dancila considera ca nu este oportuna sustinerea Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al UE.

Intrebata de presa pe acest subiect la plecarea de la receptia organizata de Ziua Frantei, Dancila a spus ca, atunci cand cineva ajunge intr-o functie, "trebuie sa isi lamureasca semnele de intrebare care planeaza asupra lui".

"E foarte bine ca doamna Kovesi este aici (la receptie - n.red.) . E foarte bine ca a fost invitata, dar eu am spus si repet acest lucru. Opinia mea personala e ca fiecare trebuie sa isi lamuresca anumite lucruri atunci cand candideaza pentru o functie si acesta lucru va fi si in beneficiul domniei sale.

Atata timp cat exista aspecte legate de domnia sa, eu personal nu cred ca e oportuna o sustinere.

Fiecare avem dreptul la opinie, daca aceste opinii sunt divergente, acest lucru nu este neobisnuit. De fiecare data am spus ca atunci cand cineva accede pentru o functie nu trebuie sa aiba semne de intrebare si nu ma refer aici doar la doamna Kovesi, ci la oricine ar vrea asta.

Stiti foarte bine ca doamna Kovesi a fost revocata de un ministru care facea parte din guvernul pe care il conduc si sustin ceea ce am sustinut si atunci", a precizat Viorica Dancila.

Contracandidatul francez ar fi iesit din cursa

Pe de alta parte, Laura Codruta Kovesi ar fi ramas singura in cursa pentru ocuparea functiei de procuror sef european dupa ce contracandidatul sau, Jean-Francois Bohnert, a decis sa se retraga din competitie, pentru ca va fi numit la sefia Parchetului financiar francez, potrivit RFI Romania.

"Nu am primit nicio notificare oficiala privind o eventuala schimbare a situatiei dl. Bohnert", a declarat un reprezentant al Consiliului UE, pentru Ziare.com.

Acum, teoretic, problema se simplifica pentru Kovesi (favorizata de Parlamentul UE) intrucat ar ramane singura in cursa. Dar procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decat cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al institutiei poate fi cel care obliga statele membre sa introduca in cursa un alt candidat, arata RFI Romania.

Acela va trebui audiat de o echipa de specialisti, inainte ca statele membre sa treaca la votul politic.

Pe de alta parte, surse oficiale au explicat, pentru Mediafax, ca retragerea lui Jean-Francois Bohnert nu ar insemna automat ca Laura Codruta Kovesi ramane singura in cursa, pentru ca ar putea fi luat in calcul procurorul clasat pe a treia pozitie si anume germanul Andres Ritter.

Negocierile intre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene pentru desemnarea procurorului-sef european s-au incheiat in aprilie fara niciun acord si dosarul ramane pe agenda viitorului Parlament European, format dupa alegerile europene din mai.

Franta este asteptata ca in zilele viitoare sa exprime o sustinere publica pentru Kovesi, adauga RFI Romania.

Dancila nu si-a asumat pana acum o pozitie

In urma cu o saptamana, premierul Viorica Dancila afirma ca o decizie cu privire la sustinerea Codrutei Kovesi in functia de procuror-sef european va fi luata in forurile statutare ale partidului.

"Pentru a lua o decizie sau pentru a vedea modul in care ne pozitionam vizavi de acest subiect trebuie sa avem o discutie in forurile statutare. Am spus inca de la preluarea mandatului ca atunci cand luam decizii nu trebuie sa le ia doar presedintele sau un grup restrans.

Fiecare decizie trebuie sa ne-o asumam si daca este o decizie buna, sa avem si noi satisfactia acestei decizii in forul in care am luat aceasta decizie, daca este o decizie rea, sa ne-o asumam cu totii. (...) Trebuie sa avem democratie in partid si sa luam deciziile impreuna. Nu am discutat acest subiect si nu vreau sa vin cu o parere personala. Vreau sa vin cu parerea forumului statutar", spunea atunci Dancila.

#Dancila Kovesi Parchetul European , #Parchet European
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
Vaaai, ce surpriza: analfabeta inepta este tzoapa pana la capat!
Poza movici
movici
rank 5