Judecatorii din CSM, in frunte cu Savonea, spun ca liderii UE care o apara pe Kovesi afecteaza independenta justitiei

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 17:55
12039 citiri
Judecatorii din CSM, in frunte cu Savonea, spun ca liderii UE care o apara pe Kovesi afecteaza independenta justitiei
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Sectia de judecatori a CSM a acuzat miercuri liderii europeni care au facut declaratii publice de sustinere pentru Laura Codruta Kovesi dupa ce a aceasta a fost inculpata de Adina Florea in dosarul deschis pe baza acuzatiilor lui Sebastian Ghita ca au incalcat independenta justitiei din tara noastra.

Judecatorii CSM, in frunte cu sefa Consiliului, Lia Savonea, ii vizeaza pe Manfred Weber, liderul PPE, Guy Verhofstadt lider al ALDE european si Antonio Tajani, presedintele Parlamentului Europrean.

Mentionam ca in comunicat nu se precizeaza daca decizia a fost luata in unanimitate sau au fost si judecatori care au votat impotriva. Surse din CSM au precizat pentru Ziare.com ca votul a fost de 6 la 3.

"Conform competentelor stabilite de tratatele Uniunii Europene, independenta justitiei se garanteaza conform mecanismelor constitutionale din statele membre, iar in cazul de fata, fiind creata presiune nelegitima pe judecatori si institutii judiciare din Romania, in baza art. 133 din Constitutie, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa faca aplicarea prevederilor legale privind apararea independentei justitiei.

(...) Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii constanta ca, prin declaratiile si prin actiunile lor, domnii Manfred Weber, Guy Verhofstadt si Antonio Tajiani au procedat de natura a pune presiune pe judecatorul national investit cu solutionarea cauzei, ingerinte cu consecinta subminarii independentei justitiei, infaptuita prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante", se arata in comunicatul CSM.

Mai mult, acestia sustin ca, avand in vedere functiile celor 3 in cadrul UE, declaratiile lor au un impact mai grav decat il au declaratiile politicienilor romani.

"Analizand solutiile Consiliului Superior al Magistraturii din Romania privind interpretarea situatiilor generatoare de presiuni asupra institutiilor judiciare si a magistratilor, avand consecinta subminarii independentei justitiei in ansamblul sau, asa cum este definita de art. 126 alin. (1) din Constitutie, modul in care CSM a interpretat si sanctionat declaratii si actiuni ale oamenilor politici sau institutiilor din sfera celorlalte puteri, se impune constatarea faptului ca situatiile semnalate sunt cu mult mai severe din perspectiva functiilor celor care le-au generat si prin impactul acestora asupra societatii romanesti", sustin judecatorii CSM.

Declaratiile vizate de CSM sunt urmatoarele:

Manfred Weber, presedinte al grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European: "Daca procedurile legale impotriva dnei Kovesi nu vor fi revocate/reconsiderate vom cere o dezbatere in urmatoarea sesiune plenara a Parlamentului European. Facem, de asemenea, apel la @PES_PSE si @ALDEParty sa ia pozitie publica impotriva partidelor surori din Guvernul Romaniei".

Guy Verhofstadt, presedinte al grupului ALDE din Parlamentul European: "Actuala directie a statului de drept in #Romania nu poate fi tolerata si UE ar trebui sa ia pozitie in favoarea luptatoarei impotriva coruptiei Laura Codruta Kovesi, care se afla acum abuziv sub control judiciar intr-un dosar instrumentat politic si ii este interzisa parasirea tarii".

In ce-l priveste pe Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European este acuzat ca a incalcat independenta justitiei in mai multe situatii, de la declaratiile de saptamana trecuta, la cea de astazi, din plen, cand a anuntat inclusiv ca trimite o scrisoare autoritatilor de la Bucuresti pentru a cere sa nu ii puna piedici lui Kovesi.

"Desi domnul Antonio Tajani s-a referit la principiul neingerintei, domnia sa a mentionat ca va transmite o scrisoare in care sa arate ingrijorarea cu privire la masurile judiciare. Este in afara principiului independentei justitiei sa primeasca scrisori de la autoritati politice sau sa primeasca indicatii de la autoritatile nationale in situatia in care scrisoarea convenita in Conferinta presedintilor (comitetul liderilor politici din Parlamentul European) este destinata Guvernului statului membru. Scrisoarea mentionata a fost anuntata la ora la care judecatorul national se afla in derularea procedurii judiciare", se arata in comunicatul CSM.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Savonea CSM Tajani independenta justitie romania, #CSM independenta justitie lideri UE , #Parchet European