Kovesi cere europarlamentarilor un buget mai mare: Parchetul European va deschide 2.000 de anchete noi in primul an de activitate

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 06 Februarie 2020, ora 12:50
9606 citiri
Kovesi cere europarlamentarilor un buget mai mare: Parchetul European va deschide 2.000 de anchete noi in primul an de activitate
Foto: Parlamentul European (Captura)

Procurorul sef european, Laura Codruta Kovesi, cere membrilor Comisiilor pentru libertati civile (Comisia LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, un buget mai mare pentru Parchetul European si o schema de personal mai mare.

Motivul: estimarile preliminare financiare pentru primul an de activitate sunt depasite. Kovesi sustine ca in primul an de activtate Parchetul European trebuie sa poata sa deschida cel putin 2.000 de cazuri noi, la care se adauga alte 1.000 de cazuri restante.

Potrivit fostei sefe DNA, procurorii europeni delegati vor trebui sa filtreze minim 3.000 de cazuri si sa ia o decizie: pe care le trateaza, pe care le trimit in instantele nationale.

Intalnirile cu comisarii europeni

"Nu o sa decideti doar chestiunile bugetare, insa o sa decideti cu privire la principiile fundamentale in baza carora Parchetul European va activa. O sa va explic cum si de ce," isi incepe discursul Kovesi.

Procurorul-sef european a explicat ca a facut o estimare pentru nevoile Parchetului European in 2020 si 2021.

"M-am adresat Comisiei cu un mesaj foarte simplu: Chiar daca nu avem informatii cu privire la volumul de lucru al Parchetului European din partea unor state membre, trebuie sa trecem la treaba. Daca vom incepe activitatea in 2020, bugetul Parchetului European trebuie redeschis, trebuie sporit in mod semnificativ, la fel ca si in 2021.

In acest context, in 17 febriuarie o sa ma intalnesc cu domnul comisar Reynders (Didier Reynders, comisarul pe Justitie- n. red.), cu care deja m-am intalnit de mai multe ori si am avut un schimb placut de idei, in spiritul cooperarii, impreuna cu domnul comisar Hahn (Johannes Hahn- comisar pe Buget si administratie - n.red.), pe care-l voi intalni pentru prima data."

Kovesi afirma ca estimarile preliminare financiare, in baza caruia regulamentul Parchetului European a fost adoptat, sunt depasite.

"S-a pornit de la premisa initiala ca Parchetul European va incepe cu resurse initiale in 2020. Va ajunge la viteza de croaziera in 2020. An in care volumul de spete tratate va fi cam de 1.000 de anchete, insa aceasta premisa initiala s-a dovedit a fi gresita.

In primul rand, din principiu, Parchetul European nu poate activa ca o agentie de reglementare, sa inceapa de la zero si sa-si sporeasca treptat activitatea. Parchetul este un oficiu de procuratura, deci trebuie sa respecte principiul legalitatii, legislatia penala din statele membre participante si drepturile fundamentale ale persoanelor implicate in anchetele penale.

Apoi trebuie sa sporeasca nivelul de protectie a intereselor financiare ale UE," declara Kovesi.

Mii de anchete

Potrivit acesteia, obiectivul Parchetului European este sa ajunga la o activitate penala si de ancheta coerenta, in toate statele membre participante: "va pot spune ca in prezent am constatat ca exista discrepante foarte mari."

In al doilea rand, introducerea Parchetului European in sistemele nationale judiciare ale statelor membre nu ar trebui sa permita o scadere a nivelului existent de protectie a intereselor financiare ale UE.

"In primul an de activitate Parchetul European trebuie sa poata sa deschida cel putin 2.000 de cazuri noi. Parchetul va investiga si va ancheta o parte dintre ele si va deferi restul [cazurilor] catre serviciile nationale represive (parchetele nationale - n.red.).

In plus, din prima sa zi de mandat, Parchetul European trebuie sa poata sa trateze un numar de cazuri restante care intra in sfera sa de activitate. Am facut o prima evaluare, conform careia procurorii europeni delegati vor trebui sa filtreze minim 3.000 de cazuri si sa ia o decizie: pe care le trateaza, pe care le trimite in instantele nationale, in conformitate cu normele prevazute in Regulamentul Parchetului European," a mai explicat Kovesi.

Numarul de angajati, insuficient

Kovesi spune ca numarul de procurori si angajati este insuficient: doar 32 si un sfert de procurori europeni delegati, 22 de procurori si 29 de angajati in Parchetul European, asa cum arata proiectul initial.

Procurorul sef european face trimitere la cazurile unor procurori care lucreaza cu o jumatate de norma in parchete nationale si cu jumatate de norma la Parchetul European, lucru care ar fi de neacceptat: "Trebuie sa incepem cu procurori delegati cu norma intreaga, doar cu ei."

Kovesi arata ca a fost in statele membre ale Parchetului European si a vazut ca toti au inteles ca aceasta structura va consolida lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere, va imbunatati cooperarea si va spori increderea reciproca intre state.

"Imi doresc ca Parchetul European sa fie un centru de excelenta pentru confiscarea activelor criminale si as dori ca PE sa schimbe cu adevarat situatia in lupta impotriva fraudei transfrontaliere cu TVA," conchide Kovesi.

Procurorul-sef european citeaza dintr-un raport recent, potrivit caruia fraudele cu TVA in UE sunt estimate intre 30 si 60 de miliarde/ anual: "Cred ca merita sa investim in Parchetul European!".

Membrii Comisiilor pentru libertati civile (Comisia LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European ii pun intrebari Laurei Codruta Kovesi privind activitatea Parchetului European.

Kovesi a fost numita in fruntea acestei structuri in toamna anului trecut, iar lucrarile la infiintarea Parchetului European au inceput in 2019 cu scopul ca acesta sa devina operational la sfarsitul acestui an.

Noul primar de sector fără voce în Parlament. Cine sunt codașii reprezentării electoratului în plen
Noul primar de sector fără voce în Parlament. Cine sunt codașii reprezentării electoratului în plen
Peste 20 de de deputați au rămas în Parlament în cei trei ani și jumătate de mandat, printre ei și noul primar al Sectorului cinci, Vlad Popescu Piedone. Dintre vechii parlamentari, 21 de...
”Spovedania” lui Dorin Cocoș despre relația cu generalii SRI din statul paralel: ”Le-am spus cum se dădeau banii, cum se făcea totul”
”Spovedania” lui Dorin Cocoș despre relația cu generalii SRI din statul paralel: ”Le-am spus cum se dădeau banii, cum se făcea totul”
Omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, a vorbit duminică seară, 16 iunie, despre modul de operare al rețelei formate din generali influenți, menționându-l pe Florian...
#Kovesi Parlamentul European, #Kovesi buget, #Kovesi Parchetul European , #Parchet European
  1. Accident între un TIR și un autocar plin cu copii ucraineni, la Constanța. Patru persoane au fost duse la spital pentru îngrijiri VIDEO
  2. Accident teribil în Capitală: 12 persoane au fost rănite după ce un microbuz și un autoturism s-au izbit în zona Piața Unirii VIDEO
  3. ”Diamantul” lui Putin de 49 de milioane de dolari făcut scrum: Ucraina lovește decisiv VIDEO
  4. Mișcarea îndrăzneață a președintelui Macron de a dizolva Adunarea Națională. Cât de dificilă este, comparativ, această procedură în România
  5. Liderul global al ISIS a fost vizat și posibil ucis într-un atac aerian american
  6. Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani
  7. Putin ar putea participa la negocierile de pace din Elveția fără a fi arestat, în ciuda mandatului emis de Curtea Penală Internațională
  8. Avertisment pentru întreaga lume: Va urma o pandemie mai mortală decât cea de Covid
  9. Autoritățile americane au deschis o anchetă după ce un avion al Southwest Airlines a plonjat la mai puțin de 120 de metri deasupra Pacificului
  10. Adevărul despre ofensiva Rusiei în Ucraina, dezvăluit de un soldat din armata lui Putin: ”Ne-au măcelărit pur și simplu” VIDEO