Kovesi cere judecatorilor sa oblige Sectia Speciala sa-i solutioneze mai repede dosarul. Inalta Curte a desfiintat dur, in 2019, ancheta Adinei Florea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 10 Ianuarie 2021, ora 08:20
12969 citiri
Kovesi cere judecatorilor sa oblige Sectia Speciala sa-i solutioneze mai repede dosarul. Inalta Curte a desfiintat dur, in 2019, ancheta Adinei Florea
Foto: Hepta (Arhiva)

Procurorul-sef al Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, cere Inaltei Curti ca Sectia Speciala sa-i solutioneze mai repede dosarul in care este cercetata pentru repatrierea lui Nicolae Popa. O ancheta despre care Inalta Curte dezvaluia in 2019 ca acuzatiile sunt neprobate si neclare, iar masurile luate de procuroarea Adina Florea sunt nelegale.

Concret, fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi a deschis, pe 23 decembrie, la Inalta Curte un proces avand ca obiect "contestatie durata proces," conform portalului instantei.

Practic, Kovesi este nemultumita de faptul ca procurorul Adina Florea tergiverseaza ancheta. Inalta Curte a stabilit primul termen de judecata pe 20 ianuarie.

"Daca activitatea de urmarire penala sau de judecata nu se indeplineste intr-o durata rezonabila, se poate face contestatie, solicitandu-se accelerarea procedurii," explica codul de procedura penala, in cazul "contestatie durata proces."

Aceasta contestatie poate fi introdusa dupa cel putin un an de la inceperea urmaririi penale, pentru cauzele aflate in cursul urmaririi penale.

Sursa: Portalul Inaltei Curti

Acuzatiile Sectiei Speciale

Pe 28 martie 2019, in plin proces de desemnare a procurorului sef european,Sectia Speciala a anuntat oficial ca Laura Codruta Kovesia fost plasata sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzata de luare de mita, abuz in serviciu (cinci acte materiale) si marturie mincinoasa. Ea nu avea voie sa paraseasca tara fara aprobare, sa discute cu presa despre dosar si nici sa lucreze la Parchetul General.

Pe 3 aprilie 2019 Inalta Curte a revocat masura controlului judiciar luata de procurorul Adina Florea.

Acuzatiile, desfiintate

Motivarea hotararii prin care instanta ICCJ a dispus revocarea controlului judiciar impus Laurei Codruta Kovesi de procurorul SS (Sectia speciala pentru magistrati) Adina Florea in dosarul extradarii lui Nicole Popa desfiinteaza sever toate acuzatiile aduse fostei sefe DNA.

Despre fiecare dintre acuzatiile aduse, adica luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa, judecatorul Inaltei Curti stabileste ca "este lipsita de precizie, claritate (coerenta) si de suport probator", iar controlul judiciar a fost nelegal.

"Judecatorul de drepturi si libertati retine neindeplinirea conditiilor necesare inceperii urmaririi penale in personam si punerii in miscare a actiunii penale (lipsa de claritate a acuzatiilor, aspect ce echivaleaza cu inexistenta notificarii oficiale, existenta unui caz de stingere sau impiedicare a exercitarii actiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonantei prin care s-a dispus luarea masurii controlului judiciar, impunerea altor obligatii decat cele expres si limitativ prevazute de lege.

Toate aceste vicii se subsumeaza unor conditii de legalitate care, odata dovedite, fac inutila analiza elementelor ce tin de temeinicie", se arata in motivarea deciziei pronuntate in 3 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elogiu pentru Codruța Kovesi în presa din Grecia: ”Ia de coarne taurul impunității. Confruntarea abia începe”
Elogiu pentru Codruța Kovesi în presa din Grecia: ”Ia de coarne taurul impunității. Confruntarea abia începe”
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, este lăudată de publicația elenă Eidiseis, care scrie că este soluția pentru corupția cronică ce a dus la catastrofa feroviară de la...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Laura Codruta Kovesi, #Kovesi Parchetul European, #Adina Florea Kovesi , #Parchet European