Kovesi e sustinuta si de grupul ALDE din PE: Suntem consternati de atacurile Guvernului la adresa sa

Luni, 18 Februarie 2019, ora 16:55
9461 citiri
Kovesi e sustinuta si de grupul ALDE din PE: Suntem consternati de atacurile Guvernului la adresa sa
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, si europarlamentarul Sophie in't Veld i-au trimis o scrisoare presedintelui PE, Antonio Tajani, in care ii cer sa garanteze ca Laura Codruta Kovesi isi poate sustine candidatura pentru functia de procuror sef al Parchetului European.

"Tinand cont de atacurile Guvernului Romaniei impotriva Laurei Kovesi, eu si Sophie in't Veld i-am scris presedintelui Parlamentului European pentru a-i cere sa apere integritatea procesului de selectie pentru postul de procuror european si sa garanteze ca Kovesi poate participa", anunta Guy Verhofstadt pe Twitter.

Liderul grupului ALDE este consternat de atacurile autoritatilor romane impotriva lui Kovesi.

"Dupa cum stiti, suntem in plin proces de selectie a procurorului sef al Parchetului European. Trei candidati au fost selectati de un juriu independent.

Suntem consternati de atacurile autoritatilor romane asupra unuia dintre candidati si suntem ingrijorati ca ele risca sa submineze integritatea procesului de selectie", se arata in scrisoare.

Guy Verhofstadt si Sophie in't Veld subliniaza ca, atata timp cat Kovesi nu a fost acuzata de nimic, nu ii poate fi lua dreptul de a participa la acest proces de selectie.

"Este datoria Parlamentului sa se asigure ca audierile de la sfarsitul lui februarie (26 februarie - in Comisia LIBE din PE - n.red.) au loc si sa asigure un proces corect pentru toti cei trei candidati. Astfel, va cerem sa faceti apel la autoritatile romane sa garanteze ca Kovesi poate participa la audieri in fata Parlamentului European. Cata vreme nu a fost acuzata de nimic, cu atat mai putin condamnata, nu ii pot fi luate drepturile", afirma cei doi.

Cu cateva zile inainte de audierea de la Bruxelles, Kovesi a fost citata de Adina Florea ca suspect pentru luare de mita

Saptamana trecuta, Laura Codruta Kovesi a fost citata in calitate de suspect pentru luare de mita, marturie mincinoasa si abuz in serviciu de procurorul Adina Florea de la sectia pentru anchetarea magistratilor.

Un politist i-a adus acasa o citatie, miercuri seara, in jurul orei 20:00.

"La 8 seara am primit vizita unui politist care mi-a inmanat o citatie in calitate de suspect pentru vineri, pentru faptele de abuz in seviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Este ciudat ca astazi am depus la ICCJ o cerere de amanare a procesului in care Inspectia Judiciara contesta nesanctionarea mea de catre CSM", a declarat pentru Ziare.com Laura Codruta Kovesi.

Astfel, fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi a fost audiata vineri la Sectia privind infractiunile in justitie in urma plangerii depuse de Sebastian Ghita.

Dupa ce a iesit de la audieri, Kovesi a declarat ca i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect pentru acuzatiile de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Fosta sefa DNA a anuntat ca i-a recuzat pe procurorul de caz, Adina Florea, si Gheorghe Stan, care este seful sectiei de investigare a magistratilor.

Luni, insa, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a respins cererea de recuzare formulata de Laura Codruta Kovesi in cazul lui Gheorghe Stan, seful Sectiei de investigare a magistratilor, potrivit unor oficiali ai Parchetului General.

Motivul: Codul de Procedura Penala a prevazut expres ca este inadmisibila recuzarea procurorului chemat sa decida asupra recuzarii.

De asemenea, Gheorghe Stan a respins inca de vineri cererea de recuzare a Adinei Florea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Laura Codruta Kovesi ALDE PE , #Parchet European