Kovesi, sustinuta cu fermitate in PE: Premierul Finlandei sa obtina cat mai rapid confirmarea la sefia Parchetului European

Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 13:22
7132 citiri
Kovesi, sustinuta cu fermitate in PE: Premierul Finlandei sa obtina cat mai rapid confirmarea la sefia Parchetului European

Premierul Finlandei, tara care a preluat de la Romania presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, este presat pe mai multe voci din Parlamentul European sa obtina cat mai rapid confirmarea numirii Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al Parchetului European.

Deputatul european Siegfried Muresan (PNL) este cel care i-a solicitat oficial, miercuri, in numele grupului PPE, premierului Finlandei, Antti Rinne, sa faca tot posibilul ca "numirea sa fie confirmata cat mai rapid in timpul Presedintiei finlandeze a institutiei", presedintie care a inceput de la 1 iulie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Grupul PPE este cel mai mare din Parlamentul European, fiind castigatorul alegerilor din 26 mai, iar solicitarea a venit in contextul in care premierul Antti Rinne a participat miercuri la dezbaterea organizata in Parlamentul European cu ocazia prezentarii Programului de activitati al Presedintiei finlandeze a Consiliului UE.

"Noi, Parlamentul European, am audiat 3 candidati, am avut doua randuri de voturi, in Comisia pentru control bugetar si in Comisia pentru libertati civile si am decis ca procurorul din partea Romaniei, doamna Laura-Codruta Kovesi, este cel mai bine pregatit procuror pentru aceasta pozitie.

Acest lucru a fost confirmat si de comitetul de 12 experti independenti si, de aceea, va cer, domnule prim-ministru, ca si Consiliul UE sa confirme numirea primului procuror-sef european in persoana doamnei Laura-Codruta Kovesi. Este urgent si important pentru ca cetatenii europeni se asteapta sa combatem decisiv frauda cu fonduri europene in Europa", a declarat miercuri deputatul european Siegfried Muresan.

O solicitare similara a adresat, marti, presedintiei finlandeze a Consiliului UE si deputatul european Dragos Tudorache (PLUS), in numele grupului politic Renew Europe.

"Este nevoie de deblocarea cat mai rapida a numirii procurorului sef al Parchetului European. Blocajul numirii a fost unul politic, iar deblocarea trebuie sa fie tot un act de vointa politica. Astept de la Presedintia finlandeza a Consiliului sa vina cat mai repede la masa negocierilor cu Parlamentul pentru a ajunge la un acord", a declarat Dragos Tudorache in timpul dezbaterilor organizate cu ocazia prezentarii bilantului presedintiei rotative detinute de Romania la Consiliul UE.

Reamintim ca Laura Codruta Kovesi a castigat concursul organizat pentru ocuparea functiei de procuror-sef al Parchetului European si a fost votata de Parlamentul European, conform procedurii, insa Consiliul UE, la sefia caruia se afla atunci Guvernul Dancila, l-a preferat pe contracandidatul francez, motiv pentru care numirea a fost blocata pana dupa alegerile din 26 mai.

Citeste mai multe despre:

C.B.

Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...