Kovesi, sustinuta cu fermitate in PE: Premierul Finlandei sa obtina cat mai rapid confirmarea la sefia Parchetului European

Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 13:22
7207 citiri
Kovesi, sustinuta cu fermitate in PE: Premierul Finlandei sa obtina cat mai rapid confirmarea la sefia Parchetului European
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Finlandei, tara care a preluat de la Romania presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, este presat pe mai multe voci din Parlamentul European sa obtina cat mai rapid confirmarea numirii Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al Parchetului European.

Deputatul european Siegfried Muresan (PNL) este cel care i-a solicitat oficial, miercuri, in numele grupului PPE, premierului Finlandei, Antti Rinne, sa faca tot posibilul ca "numirea sa fie confirmata cat mai rapid in timpul Presedintiei finlandeze a institutiei", presedintie care a inceput de la 1 iulie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Grupul PPE este cel mai mare din Parlamentul European, fiind castigatorul alegerilor din 26 mai, iar solicitarea a venit in contextul in care premierul Antti Rinne a participat miercuri la dezbaterea organizata in Parlamentul European cu ocazia prezentarii Programului de activitati al Presedintiei finlandeze a Consiliului UE.

"Noi, Parlamentul European, am audiat 3 candidati, am avut doua randuri de voturi, in Comisia pentru control bugetar si in Comisia pentru libertati civile si am decis ca procurorul din partea Romaniei, doamna Laura-Codruta Kovesi, este cel mai bine pregatit procuror pentru aceasta pozitie.

Acest lucru a fost confirmat si de comitetul de 12 experti independenti si, de aceea, va cer, domnule prim-ministru, ca si Consiliul UE sa confirme numirea primului procuror-sef european in persoana doamnei Laura-Codruta Kovesi. Este urgent si important pentru ca cetatenii europeni se asteapta sa combatem decisiv frauda cu fonduri europene in Europa", a declarat miercuri deputatul european Siegfried Muresan.

O solicitare similara a adresat, marti, presedintiei finlandeze a Consiliului UE si deputatul european Dragos Tudorache (PLUS), in numele grupului politic Renew Europe.

"Este nevoie de deblocarea cat mai rapida a numirii procurorului sef al Parchetului European. Blocajul numirii a fost unul politic, iar deblocarea trebuie sa fie tot un act de vointa politica. Astept de la Presedintia finlandeza a Consiliului sa vina cat mai repede la masa negocierilor cu Parlamentul pentru a ajunge la un acord", a declarat Dragos Tudorache in timpul dezbaterilor organizate cu ocazia prezentarii bilantului presedintiei rotative detinute de Romania la Consiliul UE.

Reamintim ca Laura Codruta Kovesi a castigat concursul organizat pentru ocuparea functiei de procuror-sef al Parchetului European si a fost votata de Parlamentul European, conform procedurii, insa Consiliul UE, la sefia caruia se afla atunci Guvernul Dancila, l-a preferat pe contracandidatul francez, motiv pentru care numirea a fost blocata pana dupa alegerile din 26 mai.

Citeste mai multe despre:

C.B.

Citește și:
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#Kovesi parchet european presedintie Finlanda , #Parchet European