Presedintele LIBE explica la Antena 3 cum se alege procurorul UE: Nu exista un stapan care sa spuna asa facem (Video)

Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 23:08
12224 citiri
Presedintele LIBE explica la Antena 3 cum se alege procurorul UE: Nu exista un stapan care sa spuna asa facem (Video)
Foto: captura video

Presedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a declarat miercuri seara ca Parlamentul European si Consiliul UE sunt parteneri egali si ca in negocierea pentru procurorul sef european nu conteaza diferenta de voturi date pentru Jean-Francois Bohnert si Laura Codruta Kovesi.

"Votul lor (al membrilor Consiliului UE-n.r.) este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat si cu asta s-a terminat povestea. (...) In cele din urma, la negocieri, atat Consiliul, cat si Parlamentul European vor fi parteneri egali in aceasta negociere. Este adevarat ca statele membre candidatul francez a fost foarte mult inainte si la noi a fost foarte mica diferenta dintre candidati, dar in negociere, o negociere matura, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta.

Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, exista o diferenta intre cum s-a votat, dar asta este democratia, asa vrem sa se intample voturile", a declarat la Antena 3 presedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, intrebat daca va conta faptul ca in comisiile LIBE si CONT a fost un vot foarte strans, iar in Consiliul UE a fost net in favoarea candidatului francez.

Moraes a sustinut ca trebuie sa existe consens si negocieri.

"Asa functionam noi. Chiar daca suntem blocati, trebuie sa cedeze cineva, ca sa ajungem la un consens. Nu exista un stapan care sa spuna - nu va mai jucati, asa am decis, asa facem. Democratia nu e perfecta si nici aceasta situatie nu e perfecta.

Membrii Consiliului sunt din stale membre, dar nu e partea aleasa a UE. Nu trebuie sa subestimati ceea ce face Parlamentul intr-o negociere. Este o procedura noua, nu e testata", a mai spus Moraes, intrebat daca nu exista o putere mai mare de negociere din partea Consiliului UE.

Laura Codruta Kovesi a fost desemnata in Comisiile CONT si LIBE cel mai potrivit candidat pentru sefia Parchetului European, dupa o audiere-maraton in Parlamentul European.

Vezi si filmul audierilor de marti din Parlamentul European: Atacata de PSD, Kovesi a fost aparata de parlamentari straini si aplaudata de sala

Kovesi a fost prima optiune si a unei comisii de experti in drept din UE, care au evaluat candidatii la sefia Parchetului European.

Guvernul Dancila a votat insa impotriva candidatului roman pe 20 februarie, in cadrul unei reuniuni a Comitetului Reprezentantilor permanenti ai Uniunii Europene (COREPER) . In urma acestui vot, candidatul francez a ajuns pe prima pozitie.

Acum, Parlamentul European va negocia cu Consiliul UE, prezidat de Guvernul Dancila, pentru a stabili cine va fi procurorul sef al UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Claude Moraes explica Antena3 procedura Kovesi , #Parchet European