Indrumatorul doctoratului lui Kovesi: Am verificat foarte bine teza, nu trece o lucrare fara sa o citesc

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 15:15
15729 citiri
Indrumatorul doctoratului lui Kovesi: Am verificat foarte bine teza, nu trece o lucrare fara sa o citesc
Foto: linkedin.com

Indrumatorul lucrarii de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, prof. dr. Viorel Pasca (foto), sustine ca autodenuntul depus de Sebastian Ghita in legatura cu un presupus plagiat comis de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, este "o manareala politica".

"Nu vedeti ce scandal politic e? E o manareala politica", a declarat, miercuri, indrumatorul lucrarii de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, prof. dr. Viorel Pasca.

"Probabil ca se urmareste demiterea ei, asta e scopul final. Nu dau pronosticuri, dar mai e o chestie care o uita - titlul este un act administrativ intrat in circuitul civil, nu mai poate fi desfiintat decat de instanta", a sustinut prof. dr. Viorel Pasca.

Indrumatorul lucrarii de doctorat a Laurei Codruta Kovesi a afirmat ca la vremea respectiva nu existau "programe antiplagiat, cum exista acum", dar sigur a verificat lucrarea cu referire, mai ales acolo unde se faceau referiri la surse.

"Sigur ca are trimiteri la surse, acolo are mai multe trimiteri la multe articole publicate sub numele de Lascu Codruta si au zis ca nu sunt ale ei, dar intre timp si-a schimbat numele si a devenit Kovesi. Astea ar fi unele.

Astazi am vazut pe Internet niste pasaje, chipurile, care ar fi preluate dintr-o lucrare a unuia Dragoman de la Colegiul National de Aparare, numai ca pasajul respectiv nu e unul semnificativ care intra sub protectia dreptului de autor, pentru ca ar trebui sa va uitati in lege sa vedeti ce intra sub protectia legii dreptului de autor. Pasajul respectiv il gasiti in orice expunere de motive a unei legi sau declaratii internationale privitoare la criminalitatea organizata care spunea cam asa 'in conditiile globalizarii criminalitatea organizata a devenit o industrie'.

Un lucru banal pe care nu l-a descoperit Dragoman si sunt convins ca l-a preluat si el dintr-un document international si care nu intra sub incidenta protectiei dreptului de autor", a declarat profesorul.

Potrivit lui Pasca, in bibliografia de la sfarsitul lucrarii este citat gresit numele unei autoare, dar in subsol paginii apare numele corect.

"O greseala de ortografie nu invalideaza o teza, gasesti si in tratatele academiei chestiuni de genul acesta", a afirmat Pasca.

Indrumatorul lucrarii a sustinut ca, pana la comisia de etica, lucrarea a trecut pe la comisia de sustinere publica si la comisia juridica a Consiliului National de Acordare a Titlurilor (CNATDCU).

"Daca toti is prosti si toti sunt corupti atunci asta e, na, ce sa spun? Nu am niciun repros sa-mi fac" a spus Pasca. Acesta a sustinut ca, "daca este un blat cu comisia de etica, sa-i cerceteze".

In plus, Viorel Pasca a declarat ulterior pentru News.ro ca nu stie de ce Laura Codruta Kovesi a ales sa isi faca doctoratul la Timisoara, desi absolvise la Cluj si era procuror in Alba Iulia la vremea respectiva.

"Eu am facut-o doctor, altii au inventat-o. Eu cred ca am verificat foarte bine teza de doctorat, nu trece o lucrare fara sa o citesc. (...) Ea scrisese si mai inainte despre tema respectiva, era pe vremea aceea procuror pe la Alba Iulia, cred ca la DIICOT Alba Iulia, nu era procuror general. Ca orice absolvent de Drept care si-a terminat studiile, a venit sa se inscrie la doctorat. Si-a sustinut proiectul, era un proiect interesant pentru mine, referitor la domeniul studiat al Dreptului penal si am acceptat-o ca doctoranda.

Nu stiu de ce a ales tocmai Timisoara, eu stiu ca a terminat la Cluj, dar am multi absolventi de Cluj care au facut doctoratul la Timisoara si de la Bucuresti vin, vin din toata tara", a spus Pasca pentru News.ro.

Deputatul Sebastian Ghita a depus, marti, la Parchetul General, un autodenunt in care sustine ca, impreuna cu mai multi demnitari ai statului roman, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiza a tezei de doctorat a procurorului-sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

In replica, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sustinut ca teza de doctorat este o lucrare care ii apartine in totalitate, mentionand ca nu a plagiat.

Citește și:
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat, în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a informaţiilor...
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Fostul premier Florin Cîţu a criticat vineri, 3 februarie, intenția PSD de a introduce o taxă de solidaritate pentru companii. Cîțu a transmis, într-o postare pe Facebook, că poate...