Kovesi isi apara doctoratul: Similitudinea nu inseamna plagiat (Video)

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 12:59
4692 citiri
Kovesi isi apara doctoratul: Similitudinea nu inseamna plagiat (Video)
Foto: captura video/onceinromania.ro

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a vorbit vineri despre acuzatiile de plagiat care apar in legatura cu teza sa de doctorat. Kovesi a dezvaluit ca s-a gandit inclusiv, ultima oara cand a fost in aceasta situatie, sa prezinte public demontarea acuzatiilor, insa in final a ales calea institutionala.

Intr-un interviu acordat in cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania, Kovesi a fost intrebata despre controversele din jurul doctoratului sau.

"Nu e deloc controversat, este cea mai verificata teza de doctorat, la fiecare 3-4 ani s-a facut cate o verificare", a spus sefa DNA.

Ea a explicat ca acuzatiile facute sfidau spatiul si timpul si ca le-a demontat punct cu punct.

"Vorbim de niste similitudini care s-au gasit intr-un anumit procent, ceea ce nu inseamna plagiat. Similitudinea nu inseamna plagiat. Am facut un punct de vedere cu privire la ce s-a dezbatut anul trecut in spatiul public. Am constatat cu stupoare ca mi se reprosa faptul ca exista similitudini intre fraze ale tezei mele de doctorat si fraze care au fost publicate in 2014-2015 in alte lucrari. In conditiile in care in 2011 si 2010 am lucrat si mi-am sustinut teza de doctorat, deci nu aveam cum sa copiez dupa cineva care a publicat in 2014-2015.

Am fost acuzata ca exista similitudini cu fraze de pe site-uri create in 2016. Sigur, am luat fraza cu fraza si am explicat-o. La momentul respectiv mi-am pus problema daca nu ar fi trebuit sa fac public acest punct de vedere, dar am zis ca aceasta problema trebuie rezolvata institutional si nu in spatiul public. Mi-era foarte la indemana sa public punctul de vedere, sa vada toata lumea ca eram acuzata pe nedrept. In final s-a constatat ca 4% din fraze sunt similare cu alte fraze", a explicat Kovesi, adaugand ca acel 4% provine din definitii.

"Nu ai cum sa definesti o infractiune si sa inventezi cuvinte pentru ca astfel de definitii sunt standard", arata sefa DNA.

Cat despre cum a reusit sa aiba timp si de doctorat in conditiile in care era procuror general, Kovesi a spus ca pasiunea este cheia.

"Teza a avut o tema care se plia pe ce faceam ca procuror general. Asta faceam la birou! Cum poate sa-mi reproseze cineva ca am copiat dupa un student la Drept care a scris un referat dupa ce mi-am publicat eu teza, in conditiile in care eu faceam acest lucru? Teza a venit in completarea a ceea ce faceam", a mai spus sefa DNA.

Ea a adaugat si ca, pana la urma, si procurorii sunt oameni obisnuiti care au familii si timp liber in care pot face orice, deci si sa se documenteze pentru un doctorat.

"Sa nu va imaginati ca un sef din DNA sau din procuratura nu are timp liber. (...) Mai ales atunci cand faci ceva cu pasiune iti gasesti si timp", a conchis Kovesi.

(de la minutul 34:00)

Proiectul Once Upon a Time in Romania este realizat de Initiativa Romania, in parteneriat cu revista Vice Romania, Fundatia Friedrich Naumann pentru Libertate si Ambasada Canadei in Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Citeste mai multe despre scandalul de plagiat care a vizat-o pe sefa DNA:

Citește și:
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi...
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...