Laura Codruta Kovesi, acuzata ca a plagiat in doctorat: Prima reactie a sefei DNA

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 21:09
5998 citiri
Laura Codruta Kovesi, acuzata ca a plagiat in doctorat: Prima reactie a sefei DNA
Foto: Arhiva/Ziare.com

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis, marti seara, ca nu a plagiat, dupa autodenuntul lui Sebastian Ghita la Parchetul general.

"Cu referire la teza de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal', tin sa precizez ca aceasta este o lucrare care imi apartine in totalitate si ca nu am plagiat", se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul DNA marti seara.

"De altfel, acest lucru l-am sustinut de la prima aparitie in spatiul public a afirmatiilor denigratoare, inca din anul 2012", se mai arata in comunicat.

"Afirmatiile defaimatoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehementa fara precedent in acest an, au facut obiectul sesizarilor inaintate Consiliului Superior al Magistraturii, care a constatat ca acestea aduc atingere prestigiului si credibilitatii magistratilor", se arata in continuare.

In acelasi document se mentioneaza si faptul ca, in urma declaratiilor anterioare ale lui Sebastian Ghita (nu si cele de marti), "DNA a sesizat, in acest an, atat pe Procurorul general al Parchetului de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si Consiliul Superior al Magistraturii".

Legat de acest caz, DNA transmite cum vor decurge lucrurile: "In situatia in care este depusa o sesizare de orice natura (denunt, autodenunt, plangere), este obligatia procurorilor sa verifice si sa clarifice, in raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate si sa dispuna masurile legale".

Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat marti la sediul Parchetului General, unde a depus un autodenunt in care arata ca el si mai multi demnitari au falsificat si "masluit" raportul tehnic de expertiza prin care s-a stabilit ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in teza de doctorat.

Acesta sustine ca a facut parte, in 2012, impreuna cu mai multi demnitari, dintr-o comisie care a emis un raport tehnic in baza caruia s-a decis ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi nu este plagiata. Sebastian Ghita sustine, insa, ca, pentru a o proteja pe Kovesi, "pentru ca toti credeam ca face un bine in Romania", s-a mintit in acel raport. "Am luat decizia sa il schimbam", a explicat el.

In august 2012, Consiliul National de Etica a decis ca Laura Codruta Kovesi, atunci procuror general al Romaniei, nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luata in urma analizei raportului Comisiei tehnice.

Grupul de Investigatii Politice si Militia Spirituala au acuzat-o pe Laura Codruta Kovesi ca lucrarea sa de doctorat, sustinuta in decembrie 2011 la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara, cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal", este un plagiat, sustinand ca reproduce cuvant cu cuvant, fara sa citeze, lucrari ale altor autori din domeniu si fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele.

A.S.

Citește și:
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...