Tariceanu ii acorda prezumtia de nevinovatie lui Kovesi in scandalul de plagiat

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 22:23
4009 citiri
Tariceanu ii acorda prezumtia de nevinovatie lui Kovesi in scandalul de plagiat
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca de prezumtia de nevinovatie trebuie sa se bucure si procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, asupra careia planeaza suspiciunea de plagiat in cazul tezei sale de doctorat.

"Cred ca procurorul general trebuie sa se bucure ca orice cetatean de prezumtia de nevinovatie, chiar daca DNA si domnia sa nu au procedat ca atare, dar cred ca este o buna lectie pe care trebuie sa o primeasca, intelegand ca nu toata lumea judeca deformat, asa cum judeca domnia sa, pe cei care sunt acuzati.

Pot sa fie acuzati, dar in final s-ar putea sa nu fie vinovati si aceasta este si situatia domniei sale. Pe componenta cealalta, stiintifica, de determinare a plagiatului sau a non-plagiatului, nu ma pot pronunta", a spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a precizat ca aceasta chestiune este una ce tine "de mediul universitar, de mediul academic".

"Eu stiu ca sunt institutii abilitate si ma gandesc ca ele vor fi obligate, mai ales in fata acestei presiuni a opiniei publice, sa se pronunte si mi-as dori sa se pronunte corect", a adaugat acesta.

Tariceanu a sustinut insa ca, in situatia in care cei care analizeaza teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi sunt si cei care i-au acordat doctoratul acesteia, atunci obiectivitatea analizei ar putea fi pusa sub semnul intrebarii.

"Am un singur semn de intrebare - daca scoala doctorala, poate gresesc, dar nu cred, este cea din care fac parte cei care i-au acordat doctoratul doamnei Kovesi este pusa sa si judece daca este plagiat sau nu. Am mari semne de intrebare in privinta raspunsului obiectiv. Vor considera, eventual, ca au gresit? Mi-e teama ca nu vor avea curajul sa recunoasca faptul ca au gresit, mai ales ca ar putea sa fie trasi la raspundere", a adaugat Tariceanu.

Intrebat daca considera oportun ca Laura Codruta Kovesi sa se retraga de la sefia DNA in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat, Tariceanu a mentionat: "La chestiunea aceasta chiar nu vreau sa ma pronunt din considerente pe care banuiesc ca le intuiti".

Amintim ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, vineri, ca nu a fost, nu este si nici nu va fi prietena cu "inculpatul Sebastian Ghita".

Declaratiile acesteia au fost facute dupa ce Ghita a sustinut ca a participat la falsificarea raportului care sa arate ca teza de doctorat a sefei DNA nu este un plagiat, pentru ca la acea vreme avea "o relatie foarte apropiata" cu Kovesi, "fiind practic prieteni".

Ghita a depus, marti, la Parchetul General, un autodenunt pentru ca in 2012 ar fi participat la acest fals.

Kovesi a raspuns ca nu a plagiat si lucrarea de doctorat ii apartine in totalitate si a prezentat si documente in acest sens.

Intre timp, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita.

Iar Universitatea de Vest din Timisoara face verificari in legatura cu doctoratul procurorului-sef al DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Kovesi plagiat Tariceanu , #plagiat