Editorial: Cat mai costa procurorii in zilele noastre

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 15:55
2564 citiri
Editorial: Cat mai costa procurorii in zilele noastre
Foto: Ministerul Public

Un macel politic fara miza, daca luam de buna ideea ca Romania nu va sacrifica renumele DNA si certificatul de buna purtare oferit de Comisia Europeana pentru a instala la cele mai rosii butoane ale sale niste procurori cu simpatii politice.

Desi, daca analizam chiar fara prea mare profunzime vara presedintelui, maniera in care a fost pusa la cale inlaturarea sa, numai de imaginea tarii nu le ardea corifeilor USL!

Cum, insa, contorul increderii politice de care se bucura a luat-o in jos taman din asta, trag nadejde ca si-au invatat lectia. Fairy tale?

De ce asistam atunci la schimbul de replici legat de posibila rocada a lui Daniel Morar si Laurei Codruta Kovesi, de parca frigiderul romanilor ar depinde de asta? E numai un joc al manipularii, nici macar unul foarte profesionist.

PDL a facut front comun in jurul celor doi afirmand ca nu e normal sa strici ceva ce functioneaza si isi acuza adversarii ca incearca sa confiste cele doua institutii, insa asta nu inseamna decat ca incearca sa profite la maximum de capitalul de imagine al lui Kovesi si Morar, caci a fost licentiat de Bruxelles.

Nu inteleg insa inconsecventa lor. Obisnuiti sa invoce (numai pe Adriean Videanu l-am auzit de cateva sute de ori) litera si spiritul legii, pedelistii se fac ca nu pricep ca legiuitorul, in momentul cand a limitat numarul mandatelor, a urmarit sa evite instaurarea clanurilor de magistrati, fie ele si beneficiare ale celei mai moi acceptiuni presupusa de termenul respectiv.

USL i-ar pune pe Kovesi si Morar la frigare, invocand depolitizarea acelorasi institutii, si ar vrea sa schimbe norma care lasa la latitudinea sefului statului numirile in materie.

E tot un joc politicianist, o incercare de acumulare de simpatie pe seama fricii pe care romanii nu au lasat-o in urma odata cu uciderea lui Ceausescu.

Nu realizeaza insa un lucru: s-ar putea ca, insistand prea tare pe independenta procurorilor, sa atraga atentia aceluiasi Bruxelles ca in Romania care se pregateste de alegeri, acestia reprezinta inca o miza uriasa. Mai ales ca argumentul suprem impotriva lui Kovesi si Morar sunt anchetele deschise pe numele unor uselisti care au incercat sa manipuleze ilegal rezultatul referendumului.

Daca ii pun la zid, insa, este acelasi lucru cu a acuza Bruxelles-ul ca are orbul gainilor. Ca e redus mintal si incompetent.

Caci miza exista, fara indoiala. Dar nu la cheremul unor activisti. Pentru a zari, insa, miza nationala, e nevoie de alte capete. Unele care sa isi doreasca sa nu manjeasca tara de dragul ciolanului. Riscul e prea mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Kovesi Morar schimbare procurori, #Morar schimbare sef DNA , #procuror general