Presa de azi: Bilant cu scantei la DNA. Kovesi i-a taiat elanul lui Morar

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 08:28
2213 citiri
Presa de azi: Bilant cu scantei la DNA. Kovesi i-a taiat elanul lui Morar
www.ziarultricolorul.ro

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat, la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), de vineri, ca un numar de sub doua rechizitorii pe procuror specializat, in 2008, nu releva o activitate eficienta a DNA.

"Trebuie sa ne incarcam si cu raspunderea insuccesului. Un numar de 121 de procurori ai DNA cati s-au specializat in 2008 este greu de folosit ca argument al eficientei fata de fenomenul coruptiei.

Poate ca e nerelevant sa ne raportam la cifre, dar o medie de sub doua rechizitorii pe procuror specializat in 2008 este greu de folosit ca argument al eficientei fata de fenomenul real al coruptiei", a spus Codruta Kovesi, scrie Gardinul in editia de sambata.

Pe de alta parte, procurorul general a tinut sa remarce faptul ca DNA a fost institutia care a fost marcata pozitiv la Raportul pe tara, si nu numai in rapoarte interne, si acest lucru este meritul tuturor procurorilor care isi petrec multe ore nenormate la cauzele de mare coruptie.

"In cursul anului 2008, am apreciat in mod pozitiv pe toti acei procurori care ati avut dosare de mare complexitate. Insa, acest succes nu trebuie sa ne faca sa ne multumim doar cu atat, or analiza datelor statistice ne releva faptul ca sunt o serie de probleme care trebuie corectate", a subliniat Kovesi. De asemenea, procurorul general a cerut respectarea anumitor prioritati pentru acest an, prioritati care sunt valabile pentru toti procurorii din Ministerul Public.

In aceeasi masura, procurorul general a punctat ca raspunderea nu este numai a procurorului de caz, ci si a celor care au functii de conducere si care, potrivit legii, sunt obligati sa verifice calitatea solutiilor si a actelor.

"In conditiile in care sunteti, structura Ministerului Public cu cele mai multe resurse materiale si tehnice este normal ca si asteptarile de la dumneavoastra sa fie la un alt nivel.

O atentie sporita trebuie sa o acordati si operativitatii solutionarii cauzelor pentru ca sunt multe dosare care se solutioneaza intr-un termen relativ mare, sunt sigura ca aveti cauze complexe in care faceti multe acte de urmarire penala, aveti multe persoane de audiat, aveti expertize pentru a caror solutionare aveti nevoie de un timp indelungat, dar acest lucru nu este intotdeauna o justificare obiectiva pentru depasirea termenelor rezonabile.

In masura in care incarcatura pe procuror este mult prea mare, de noi depinde sa gasim si sa gandim impreuna solutii pentru a rezolva aceasta problema", a mai spus Kovesi.

"In acest context sunt procurori din serviciile teritoriale care au dezamagit si doar lipsa de profesionalism sau nepasarea explica lipsa rezultatelor. Pana la urma, observatorul cel mai obiectiv sunt datele statistice, cifrele. Cei care nu ati reusit sa penetrati mediul infractional si nu ati reusit sa-i aduceti pe infractori in fata justitiei in anumite judete nu puteti invoca cauze externe", a mai spus procurorul general.

Kovesi critica DNA, titreaza Ziua. Directia Nationala Antico-ruptie a dat publicitatii bilantul activitatii pe anul 2008. Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a dat citire unei sinteze a bilantului, sustinand ca "anul 2008 a fost un an bun".

Totusi, Morar a recunoscut ca este necesara dinamizarea unora dintre serviciile directiei si reevaluarea activitatii sefilor de servicii.

Prezent la bilant, procurorul general Laura Codruta Kovesi a facut mai multe reprosuri procurorilor DNA.

Rezultatele activitatii DNA releva ca in anul 2008 au fost emise 163 de rechizitorii, raportate la un efectiv de 121 de procurori, ceea ce rezulta o medie de 1,3 rechizitorii, pe an, per procuror.

Procurorii DNA au solutionat pe fondul cauzei, un numar de 1624 de cauze, cifra care, raportata la efectivul de procurori, rezulta o incarcatura de circa 13 cauze, pe an, pe procuror. Tot in 2008, DNA a primit in dosarele sale 50 de achitari definitive, si sase restituiri de dosare, in conditiile in care numarul de inculpati condamnati definitiv de instante a fost de 63.

Chiar daca din cele 50 de achitari, 27 au survenit ca urmare a dezincriminarii unor fapte penale, restul de 23 de achitari reprezinta o crestere fata de anul 2007, cand s-au inregistrat 21 de achitari. Din cele 23 de achitari pe 2008, conform reprezentantilor DNA doar trei sunt imputabile procurorilor de caz, la fel si o restituire.

Daniel Morar a spus ca asteapta modificari legislative, in special noul cod de procedura penala, pentru a se putea finaliza mai repede dosarele, apreciind despre modul in care instantele solutioneaza dosarele de coruptie, ca judecata unor procese dureaza prea mult.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a tinut un discurs critic, aratand ca 121 de procurori, la 163 de rechizitorii "inseamna sub doua rechizitorii pe an pe procuror", fapt calificat drept "greu de folosit ca argument" in sustinerea unei activitati eficiente de combatere a coruptiei.

Laura Kovesi a punctat: "Va cer sa dati o atentie deosebita trimiterilor in judecata. Riscam sa fim acuzati ca am coborat standartele profesionale". Kovesi a subliniat ca DNA este parchetul cu cele mai bune mijloace logistice, motiv pentru care asteptarile societatii sunt pe masura. Despre nivelul rezultatelor, Kovesi a amintit ca "sunt procurori care au dezamagit (...) raspunderea nu e doar a procurorului de caz, ci si a sefilor, care au obligatia sa verifice". Kovesi a conchis ca va fi mereu de partea procurorilor DNA, dar numai in conditiile in care acestia vor respecta legea.

Criticile lui Kovesi l-au facut pe Daniel Morar sa riposteze: "Nu conteaza numarul de rechizitorii, ci numarul de inculpati trimisi in judecata". Conform bilantului, numarul de inculpati trimisi in judecata a crescut in 2008 la 683, fata de 415, in 2007.

Romania libera scrie Morar acuza judecatorii ca mangaie coruptia pe cap. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a trimis cu 64% mai multe cazuri in judecata in 2008 fata de anul precedent, iar prejudiciul total retinut in cazurile din 2007 este de peste 350 milioane euro. Totusi, procurorul-sef Daniel Morar este nemultumit ca judecatorii ii pedepsesc cu blandete pe corupti.

"Din punctul nostru de vedere, asistam la o sanctionare blanda a faptelor de coruptie", a spus Daniel Morar la sedinta de bilant pe anul 2008 a DNA. Din 97 de condamnati definitiv pentru coruptie, judecatorii au dispus suspendarea pedepsei cu inchisoarea pentru 69 dintre ei. Pentru 32 dintre cei condamnati, judecatorii au dispus pedepsele minime prevazute de lege, iar 38 de corupti au primit pedepse sub jumatatea intervalului prevazut de lege.

In 2008, DNA a trimis in judecata 683 de persoane, fata de 415 in 2007, ceea ce reprezinta o crestere cu 64%. Pe langa cei 97 de inculpati condamnati definitiv, alte 122 de persoane anchetate de DNA au primit condamnari care mai pot fi inca atacate in instanta.

DNA a trimis in judecata anul trecut trei ministri, patru deputati, un senator si patru secretari de stat. Din administratia locala, DNA a trimis in judecata un prefect, un subprefect, 13 primari si viceprimari si trei sefi de consilii judetene. Din sistemul judiciar au ajuns in instanta, acuzati de coruptie, sapte procurori, doi judecatori, 12 avocati, sase notari publici si 66 de ofiteri de politie.

Din Adevarul aflam ca DNA a reusit un record pe 2008: cel mai rapid dosar, finalizat in 14 zile. Cea mai scurta durata de urmarire penala, in anul 2008, in cazul unui dosar intocmit de procurorii anticoruptie, a fost de 14 zile, iar cea mai lunga perioada de finalizare a fost de 2 ani si 9 luni.

Procurorul sef al DNA a declarat, vineri, la bilantul institutiei pe anul trecut, ca durata medie a unui proces - pana se ajunge la o condamnare definitiva - este de 3 ani.

In acelasi timp, Morar a adaugat ca cel mai lung proces a unui dosar trimis in instanta de procurorii anticoruptie a fost de 4 ani si 9 luni, iar cel mai rapid a durat doar 7 luni.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Morar Kovesi DNA, #raport DNA, #Kovesi critica DNA, #Daniel Morar, #Laura Codruta Kovesi , #procuror general