Ziare.com

Consiliul National de Etica: Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat

Joi, 02 August 2012, ora 18:46

   

Consiliul National de Etica: Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat
Consiliul National de Etica (CNE) a decis, in sedinta de joi, ca procurorul general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat, hotararea fiind luata in baza evaluarii realizate saptamana trecuta de expertii tehnici ai CNE, au declarat reprezentantii Consiliului.

In sedinta a fost asigurat cvorumul necesar, iar decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, au mai spus sursele citate.

Expertii tehnici ai CNE au stabilit, in 27 iulie, ca procurorul general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat. Potrivit reprezentantilor CNE, expertii au luat relativ usor aceasta decizie, intrucat documentele prezentate erau foarte clare.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), institutie pe langa care functioneaza CNE, precizase anterior, in aceeasi zi, ca procurorul general a adus la Consiliu probe suficiente si convingatoare pentru a nu fi nevoie sa i se solicite documente suplimentare.

Kovesi a fost audiata la CNE, tot in 27 iulie, in cazul sesizarii de plagiat privind lucrarea sa de doctorat, ea declarand ca a adus argumente si a prezentat probe care dovedesc faptul ca nu a plagiat, iar un verdict nu poate fi decat in acest sens.

Procurorul general a spus ca a trimis la CNE punctul sau de vedere in acest caz, dar a atasat si probe din care rezulta clar ca nu poate fi vorba de plagiat in lucrarea sa de doctorat.

"Am publicat inainte de a fi procuror general sub numele de Lascu, pentru ca eram necasatorita. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate-n.r.) si care apar in teza de doctorat sunt publicate in revista Dreptul, care nu este pe Internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor.

O mare parte dintre paragrafele despre care se sustine ca le-am palgiat de la persoane care le-au scris in 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat inca din anul 2002. Persoanele despre care se spune ca le-am plagiat si am copiat din cartea lor m-au citat pe mine in cartea lor cu aceste articole aparute anterior", a sustinut procurorul general.

Probele luate in discutie de expertii CNE demonstreaza ca paragrafele incriminate ca fiind elemente de plagiat, aparute in carti din 2008, au fost publicate de Codruta Kovesi cu sase ani mai devreme, in revista de specialitate Dreptul. Ulterior, Kovesi a consemnat respectivele paragrafe in lucrarea ei de doctorat.

Acuzatii de plagiat

In 18 mai, Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut ca lucrarea de doctorat a procurorului general Codruta Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara. Textele invocate de GIP ar fi fost publicate in 2006, 2007.

Kovesi si-a inceput lucrarea de doctorat in 2004, ea fiind numita procuror general al Romaniei la sfarsitul lunii septembrie 2006.

Codruta Kovesi sustine ca, inainte de a fi numita procuror general, a publicat articole in revista de specialitate Dreptul pe care, ulterior, le-a consemnat in lucrarea ei de doctorat.

Procurorul general a respins acuzatiile GIP potrivit carora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat si a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sa-i apere reputatia in acest caz, intrucat teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifice a unui alt autor, ci face trimitere la toti autorii si lucrarile citate.

"Teza de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal' face trimitere la toti autorii si lucrarile citate, iar caracterul de noutate si valoarea stiintifica a lucrarii au fost constatate de catre comisia de doctorat din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postata pe site-ul institutiei organizatoare, iar sustinerea lucrarii a fost publica", informa, printr-un comunicat din 18 mai, procurorul general Laura Codruta Kovesi.

Ca orice teza de doctorat, explica procurorul general Kovesi, lucrarea contine stadiul cercetarilor in domeniu pana in momentul inceperii cercetarii stiintifice propriu-zise si pe tot timpul cercetarii stiintifice, iar lucrarile studiate sunt citate ca bibliografie, fara o trimitere expresa. Stadiul cercetarii in domeniu nu se mentioneaza in totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai in cazul definitiilor ce apartin in exclusivitate unui anumit autor, noteaza sursa citata.

Teza cuprinde un numar de 444 pagini, iar pasajele la care se refera articolul acuzator reprezinta aspecte de generalitate, nu de continut.

"Volumul de informatie pe care il cuprinde teza poate duce la aparitia unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor. Totodata, unele fragmente presupus a fi citate fara indicarea sursei se regasesc in numeroasele articole privind combaterea criminalitatii organizate la care am fost autor sau coautor si care au fost publicate anterior anului 2005, indicate in CV-ul Codrutei Kovesi publicat de sase ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la randul lor, in lucrarile la care face referire articolul", preciza sursa citata.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3717 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebare la Radio Erevan:

- Buna ziua! Am o intrebare: poti fi acuzat de plagiat si a doua oara?
Raspuns:
- Da domnule Ponta, se poate.

 

si uite asa eroii natiunii in plagiat raman

tot tonta si manga.

 

Nu se poate !!! Noi poporul u.s.l. suntem siguri ca a plagiat

U.s.l.!!! Victorie !!! Vrem pensii si salarii mari asa cum ne-ai promis!!! Vrem vacantze , concedii !!!Nu vrem sa mai muncim !!! Ci sa ne odihnim cum ne invatza el lider mahimo ...si ca copiem la scoala ca plagiatu' si bani multzi si manele si fete ...Ura!!! U.s.l. te iubim!!! Ca daca nu ne dai!!! Iesim in strada !!!

CIUVICA SI ANTENA 3 LA brutarie

dupa ce au aruncat cu noroi fara sa aiba nicio proba ciuvica si antena 3 vor trebui sa raspunda in fata legii......in romania trebuie sa terminam cu acest cancer care se numeste "formatorul de opinie"......parerea mea este ca astia sunt problema nationala..... toti astia care apar full time pe sticla si de dimineata pana seara mint si denigreaza cu nerusinare.....si totul este orchestrat.....ati vazut ce spuneau despre mru : "mru a ajuns la 35% popularitate, trebuie "ATINS".....cam despre asta e vorba

CNE este consecventa, bravo !

Pai daca Ponta c are a copiat "freo" 85 de pagini din lucrarea altuia nu a plagiat, de ce ar fi plagiat "baschetbalista", care a copiat doar "freo" 50 de pagini ?

 

Vai ce tragic

Nu miroase a Ponta ... cand tot USL miroase a Ponta. Asta ca sa nu zic ca miroase a plagiat (cunoscut si ca furat dar nu la Antena 3).

'Analizattore' CNE au concluzionat ca 's-a plagiat '

pe ea insasi.
Codruta Kovesi a avut 'nesimtirea' sa se citeze (in teza de doctorat) din articolele scrise de ea cind era 'fata mare' si e o situatie 'imposibil de incredibila'.
............
CNE 'sinteti la furat'(cum se zice in folclor) E valabila si varianta mai perversa ...cu Milka.

 

Comisia Nationala lipsita de Etica a hotarit:

Laura Codruta Kovesi si-a plagiat propriile "productii",publicate in reviste de specialitate pentru uzul studentilor la drept precum si al magistratilor basisti,deci nu a plagiat.Respectivele articole "geniale"au fost publicate chiar inainte de a se inscrie la Universitatea de Vest din Timisoara,pe care a absolvit-o o data cu bacalaureatul.Profesionalismul exceptional al ei a fost probat prin actiunile de combatere a crimei organizate(a se vedea dosarele "Flota","Spalarea de bani",etc.)

 

Eram sigura D-na Procuror! Va felicit ca ati luat decizia inteleapta

de a va adresa comisiei.
Oricum, va asigur ca pe cei de la antene ii cred doar naivii!
Succes!

 

Teza de doctorat a Codrutei Covesi...

Este foarte clar : Atunci cand nu ai plagiat pe nimeni, nu poti gasi oameni (de specialitate) care sa gaseasca asemenea deficiente. Iar o alta dovada este ca, Codruta a avut dovezi de felul in care si-a redactat teza de doctorat, demonstrand simplu si convingator acest lucru. Si nimeni nu a avut de spus nimic rau despre teza ei. Atunci cand ai plagiat, au trebuit comparate textele iar explicatiile date de autorul tezei (Ponta) nu au convins pe specialisti. Atunci Ponta, de pe pozitia de Prim Ministru, in care se gaseste, a desfiintat acea comisie si a intrunit alta, care sa-i dea lui dreptate. Desi este "murdar" ceeace a facut, sa zicem ca datorita faptului ca o comisie spune Da si alta Nu, e 1:1 Adica nu se stie cine are dreptate. Insa, Profesorii Universitatii Bucuresti, s-au simntit "murdariti" de manevra lui Ponta si au intrunit o comisie mare, a Universitatii, compusa din academicieni si profesori faimosi, care au conmtrolat cu deamanuntul teza lui Ponta si au dat exact ce pagini au fost copiate si de unde....Asa ca, este 2:1 pentru lumea universitara de specialitate si in defavoarea lui Ponta, care ar trebui sa taca si sa-si inghita "produsul", intr-o liniste mormantala ba, cu eventuale scuze si cu retragerea diplomei de doctor in drept, din proprie initiativa... Dar asa ceva fac numai gentlemanii, nu si comunistii.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor