Fostul ministru Corlatean sustine ca ambasadorii SUA si Olandei au facut presiuni in 2012 pentru numirea lui Kovesi

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 16:21
7543 citiri
Fostul ministru Corlatean sustine ca ambasadorii SUA si Olandei au facut presiuni in 2012 pentru numirea lui Kovesi
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul ministru al Justitiei, Titus Corlatean, a afirmat, miercuri, in cadrul audierii sale in Comisia SIPA, ca ambasadorii SUA si Olandei ar fi facut presiuni in 2012 pentru numirea Codrutei Kovesi "intr-o functie de varf" in Ministerul Public.

"Am confirmat faptul ca au existat la acel moment demersuri in sensul de presiuni pentru cel care va vorbeste, eram ministrul Justitiei la acel moment, ca o anumita nominalizare la o functie de conducere in cadrul Ministerului Public si am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justitiei, evident ca i-am primit, am stat de vorba", a spus fostul ministru al Justitiei.

El a mentionat doua cazuri in care pledoaria in favoarea lui Kovesi s-a facut foarte insistent. Este vorba de fostul ambasador american in Romania, Mark Gittenstein, si fostul ambasador al Olandei, Matthijs van Bonzel.

"Cel putin in doua cazuri (...) nu am apreciat insistenta si modalitatea in care s-a facut acel lobby. Pot intelege dorinta partenerilor ca sistemul judiciar din Romania sa functioneze, dar acesta trebuie sa functioneze de o maniera profesionista si independenta, in primul rand pentru interesul nostru al romanilor si al Romaniei, nu neaparat la presiunile unor ambasadori straini.

Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discutii. Nu am apreciat insistenta ambasadorului american, domnul Gittenstein, de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se stie.

Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi in functia de varf si am discutat profesional in primul rand, pentru ca nu faceam politica cu domnia sa", a spus Corlatean.

El a precizat ca l-a informat si pe premierul de atunci, Victor Ponta, privind aceste convorbiri cu diplomati straini. "Presiunea a depasit limitele acceptabile in relatiile diplomatice intre state", a adaugat Titus Corlatean.

Intrebat daca numirea Codrutei Kovesi in functia procuror-sef al DNA, in mai 2013, este rezultatul presiunilor unor diplomati straini, Corlatean a raspuns: "Eu nu pot sa vorbesc decat despre scurtul meu mandat de ministru al Justitiei, atunci cand stabilisem si discutasem la Bruxelles sa realizam o procedura transparenta, care ar fi implicat evaluarea celor care erau doritori".

De asemenea, Titus Corlatean a spus ca a fost chemat si de catre presedintele Traian Basescu pentru a discuta pe marginea numirilor sefilor de Parchete, dar a declinat invitatia din cauza modului in care a fost facuta.

"In clipa in care esti sunat la sfarsitul unei zile de munca lungi (...) pe telefonul mobil al aghiotantului, de la Cotroceni, si aghiotantul iti da propriul telefon de serviciu ca sa vorbesti cu centrala si, dupa aceea, cu presedintele Romaniei, si mai ales discutia in care mi s-a explicat o anumita chestiune cum nu ar trebui sa fac si cum ar fi bine sa fac, nu sunt foarte confortabil sa vorbesc public de astfel de chestiuni, pentru ca nu asa ar trebui sa functioneze institutiile intr-un stat democratic", a declarat Corlatean.

Titus Corlatean a fost ministru al Justitiei in primul Guvern Ponta, in perioada mai-august 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#ambasadori Olanda SUA Laura Kovesi , #procuror general