Kovesi critica pedepsele prea mici pentru coruptie din noul Cod Penal

Joi, 21 Mai 2009, ora 14:02
1254 citiri
Kovesi critica pedepsele prea mici pentru coruptie din noul Cod Penal

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca pedepsele pentru coruptie prevazute in proiectul de Cod Penal elaborat de comisia speciala pentru Coduri sunt prea mici si ca asteapta o solutie rapida in dosarele de mare coruptie trimise in Parlament.

"Sigur ca adoptarea politicii penale este responsabilitatea legislativului, insa noi, ca practicieni, ne-am simtit obligati sa facem cateva observatii. Am ridicat problema politicii penale mai blande care era prevazuta in acest Cod si anume pedepsele, care, din punctul nostru de vedere, pe anumite segmente cum este coruptia au fost pedepse foarte mici prevazute. Dupa ce am trimis aceste observatii, la comisia speciala din Parlament a participat zilnic un procuror si pot sa va spun ca 90% din observatiile noastre au fost insusite. Deci, din acest punct de vedere, pot sa apreciez acest proiect de Cod penal ca fiind unul bun", a declarat Kovesi intr-un interviu acordat agentiei Newsin.

In schimb, infractiunile de coruptie au ramas prea bland sanctionate, iar efectele se vor vedea imediat dupa intrarea Codurilor in vigoare, daca Ministerul Justitiei nu va tine cont de observatiile reprezentantilor Parchetului inainte ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe aceste proiecte.

In ceea ce priveste progresele facute de Romania fata de ultimul raport al Comisiei Europene, din iarna, procurorul general spune ca spera ca urmatorul raport sa fie obiectiv si sa le consemneze pe cele inregistrate in activitatea Ministerului Public.

Pe de alta parte, Kovesi a explicat motivul pentru care a solicitat Camerei Deputatilor reluarea votului in cazul unuia dintre dosarele lui Adrian Nastase.

"Am solicitat acest lucru in data de 10 martie 2009. A fost o decizie a Curtii Constitutionale, prin care s-a constatat ca anumite prevederi din regulamentul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale si anume exact prevederile care prevedeau cvorumul necesar pentru o astfel de procedura. Din punctul nostru de vedere si avand ca si motivare principala deciziile pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a dat, avand in vedere aceasta practica unitara pana in prezent, noi am solicitat reluarea votului, pentru ca constatarea neconstitutionalitatii pe baza carora a fost indeplinita o procedura impune refacerea acesteia".

Procurorul general nu a dorit sa comenteze faptul ca situatia este tergiversata din nou de catre deputati prin trimiterea solicitarii respective pentru reanalizare la Comisia pentru Regulament, dar spune ca decizia parlamentarilor va fi respectata indiferent care va fi aceasta.

"Singura institutie care poate sa spuna ca un dosar este bine facut sau nu este bine facut este instanta de judecata si cred ca acesta este locul unde ar trebui sa se judece aceste dosare. Din punctul nostru de vedere, noi asteptam un raspuns cat mai repede posibil. In lipsa unui raspuns, noi nu putem continua cercetarile in aceste dosare si de aceea este foarte important sa primim un raspuns, fie el favorabil sau nefavorabil, asa cum cred parlamentarii ca trebuie sa fie. Noi o sa respectam decizia lor, insa vrem o solutie rapida", a declarat Kovesi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#procuror general coruptie, #Cod penal pedepse, #proiect coduri, #dosare Adrian Nastase , #procuror general