Kovesi despre arestarea lui Nicolescu: Procurorii nu fac dosare la comanda politica

Marti, 01 Februarie 2011, ora 23:29
1701 citiri
Kovesi despre arestarea lui Nicolescu: Procurorii nu fac dosare la comanda politica

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, ca "procurorii nu fac dosare la comanda politica", raspunzand astfel unei intrebari a jurnalistilor privind masura retinerii lui Constantin Nicolescu, presedintele CJ Arges.

"De obicei, nu comentez declaratiile pe care le fac oamenii politici, nu o sa comentez nici acuzatiile aduse. Va pot spune doar ca procurorii nu fac dosare la comanda politica, procurorii sunt independenti si solutioneaza cauzele care ne sunt date spre solutionare.

Primim plangeri de la alte institutii, de la justitiabili, ne sesizam din oficiu pe baza informatiilor aparute in mass-media sau pe baza informatiilor care ne sunt transmise de serviciile de informatii", a afirmat Kovesi, citata de Mediafax.

Ea a precizat ca "procurorii sunt independenti" si iau masura retinerii pe baza mai multor criterii, printre care se afla probatoriul administrat sau starea de sanatate a inculpatului.

Ministerul Justitiei o apara pe judecatoarea care a decis arestarea lui Nicolescu

"Cu privire la dispunerea masurii arestarii preventive, instanta se poate pronunta. Cu privire la masura retinerii, ea se aplica de catre procuror. Procurorii sunt independenti si iau aceasta masura pe baza probelor administrate, de modul in care se apreciaza pericolul concret pentru ordinea publica.

In functie de data comiterii faptelor, de probatoriul administrat, de circumstantele comiterii faptei sau circumstantele personale. V-as da un exemplu, daca inculpatul sufera de vreo boala sau nu sufera, este singurul intretinator al familiei sau alte circumstante personale", a spus Kovesi.

Recursul la arestarea lui Nicolescu se va judeca miercuri

Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, acuzat de procurorii DNA Pitesti de luare de mita si trafic de influenta, a fost arestat preventiv, joi seara, pentru 29 de zile. Decizia a fost atacata cu recurs de catre avocatii sai la Curtea de Apel Pitesti, contestatia urmand sa se judece miercuri.

Ponta: Nu arestezi un om pentru ceva care nu exista in codul de procedura penala

Liderul PSD, Victor Ponta, si-a exprimat indoiala cu privire la procurorii DNA, spunand ca doamna Kovesi are dreptate, cand este vorba de alti procurori. "Daca vorbim de cei de la DNA, adusi de doamna Macovei, e alta discutie", a comentat Ponta.

"E aberant sa spui ca primesti mita din contul trezoreriei. Dar orice persoana acuzata de ceva se judeca in libertate, daca persoana nu reprezinta un pericol pentru public. Daca nu a fost un pericol pana azi, din 2005, de ce este azi un pericol? Este un principiu care trebuie acordat pentru toti cetatenii", a adaugat liderul PSD.

Potrivit spuselor sale, in motivare nu se spune ca Nicolescu ar fi un pericol, ci ca ar exista un "oprobiu public".

"Nu cred ca doamna judecatoare a facut un sondaj public. Dar nu arestezi un om daca exista oprobiu public. Nu arestezi un om pentru ceva care nu exista in codul de procedura penala", a incheiat Ponta.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...
Comentarii
Dr Felix
rank 5
Oare de imi doresc un CSM format din nemti?! Poate ca daca fac un copy/paste de pe un articol aparut pe ziare.com am sa ma lamuresc ;-)