Kovesi: Dosarul FNI va fi finalizat curand. Avem 400 de metri liniari de bibliorafturi

Vineri, 24 August 2012, ora 21:17
5631 citiri
Kovesi: Dosarul FNI va fi finalizat curand. Avem 400 de metri liniari de bibliorafturi

Procurorul general Codruta Kovesi a declarat, vineri, ca dosarul Fondului Roman de Investitii (FNI), in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de spalare de bani, va fi finalizat foarte curand, precizand ca, in acest caz, exista 400 de metri liniari de bibliorafturi cu arhive si documente.

"Avem 400 de metri liniari de bibliorafturi in dosarul FNI. Va fi finalizat foarte curand, pentru ca suntem in faza de urmarire penala. La momentul infirmarii, erau aproximativ 50 de metri liniari", a spus, la Romania TV, procurorul general.

In acelasi context, Kovesi a adaugat ca anul trecut, la momentul infirmarii solutiei de neurmarire, dosarul FNI nu era unul foarte voluminos. "Am si constatat, cu ocazia infirmarii, ca de-a lungul cercetarilor efectuate anterior, domnul Sorin Ovidiu Vintu a fost oarecum ocolit, prin probele care se administrau. Spre exemplu, documentele care faceau dovada unor plati catre Sorin Ovidiu Vintu si catre persoane juridice detinute de acesta nu s-au verificat niciodata prin expertizele care s-au dispus", a explicat procurorul general, care a mai spus ca, in acest dosar, "peste 131 de persoane" s-au constituit parti civile.

Sorin Ovidiu Vintu a fost audiat, in iulie, la Parchetul instantei supreme, in dosarul privind prabusirea FNI.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au adus la cunostinta lui Vintu, in 19 iulie, faptul ca s-a dispus extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de el sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor.

Din probele administrate de procurori s-a stabilit ca, in perioada 1999-2000, Vintu a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI si a utilizat aceste sume la achizitionarea unor bunuri imobile, altele decat cele retinute in starea de fapt din rezolutia de incepere a urmaririi penale.

De asemenea, materialul probator administrat dupa inceperea urmaririi penale demonstreaza faptul ca o parte din imobilele intrate in proprietatea SC Imobiliar Network 2002 SA, societate controlata de catre Vintu, au fost inchiriate pentru diferite sume de bani.

"In raport de starea de fapt descrisa, probele au relevat faptul ca invinuitul Vintu Sorin Ovidiu a savarsit aceleasi infractiuni si in privinta acestor bunuri si este necesar a se dispune extinderea cercetarilor pentru faptele noi constatate in sarcina sa. In aceste conditii, pe baza probatoriului administrat, s-a stabilit ca invinuitul Vintu Sorin Ovidiu a supus procesului de spalare a banilor, pe langa sumele retinute in starea de fapt initiala (respectiv suma de peste 700.000 lei provenita din infractiunea de delapidare si peste 9,6 milioane lei provenita din infractiunea de inselaciune) si alte sume mari de bani.

Astfel, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale, a rezultat ca si suma de peste 130.000 lei a fost supusa procesului de spalarea banilor, fiind rezultata tot din infractiunile savarsite, adica peste 5,47 milioane de dolari la data prabusirii FNI, respectiv sumele de 278.034 de dolari si 786.060 euro, provenite din chirii", potrivit procurorilor.

Tot in iulie, Nicolae Popa a fost audiat in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este cercetat pentru spalare de bani si instigare la delapidare.

Popa a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru frauda, in anul 2006, alaturi de Ioana Maria Vlas, in legatura cu prabusirea Fondului National de Investitii, in 2000, in urma careia mai mult de 100.000 de romani si-au pierdut banii investiti, iar statul roman, care garantase, a fost obligat sa plateasca aproximativ o suta de milioane de euro compensatii. Decizia a ramas definitiva in 2009.

Nicolae Popa a fost adus in tara din Indonezia in 22 aprilie 2011 si incarcerat.

Fostul director al societatii Gelsor a depus in 24 mai 2011, la Tribunalul Bucuresti, o cerere de rejudecare a dosarului privind prabusirea FNI. In 22 septembrie 2011, instanta a respins ca inadmisibila cererea lui Nicolae Popa. Solutia a fost contestata de Popa la Curtea de Apel Bucuresti, cererea fiind respinsa in decembrie 2011. In 3 februarie 2012, Nicolae Popa a contestat decizia cu recurs la instanta suprema, cererea fiind respinsa definitiv la sfarsitul aceleiasi luni.

In august 2011, prin ordonanta emisa de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, au fost infirmate solutiile de neurmarire date in dosarele privind FNI, Banca Agricola, Banca de Investitii si Dezvoltare (BID), dar si in cazul falimentului Bancii Romane de Scont (BRS), fiind dispusa continuarea cercetarilor in cadrul aceleiasi cauze, intr-o abordare unitara.

In mai 2012, procurorii Parchetului instantei supreme au inceput urmarirea penala in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu, in dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii, fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.

Cercetarile efectuate au stabilit ca Sorin Ovidiu Vintu a supus procesului de spalare a banilor suma de peste 700.000 de lei proveniti din infractiunea de delapidare si peste 9,6 milioane de lei proveniti din infractiunea de inselaciune, adica peste 5,4 milioane de dolari la data prabusirii FNI.

"Invinuitul Vintu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa sa comita infractiunea de delapidare savarsita in dauna Fondului National de Investitii, pentru care autorul a si fost condamnat la pedeapsa de 15 ani inchisoare printr-o hotarare ramasa definitiva in a carei executare se afla in prezent. Totodata, invinuitul Vintu Sorin Ovidiu i-a inlesnit lui Nicolae Popa savarsirea infractiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta sa nu fie tras la raspundere penala si sa nu execute pedeapsa, precum si de a tainui sumele de bani obtinute", arata procurorii.

Ulterior savarsirii faptelor mentionate, Vintu ar fi dobandit si ar fi detinut, direct sau prin persoane fizice si juridice pe care le controla, sume de bani si alte bunuri provenite din delapidarea FNI de catre Popa Nicolae si din savarsirea infractiunii de inselaciune in dauna FNI, cunoscandu-le provenienta.

Vintu ar fi efectuat mai multe operatiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infractiuni au fost transferate in mod repetat intre persoane pe care le controla, urmarind ascunderea sau disimularea adevaratei lor naturi.

Totodata, in baza probelor administrate pana in prezent a rezultat ca Nicolae Popa a actionat sub coordonarea lui Vintu Sorin Ovidiu, care a fost initiatorul intregii operatiuni si principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat Fondul National de Investitii. Astfel, dupa ce in perioada 1999 - 2000 a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI prin intermediul lui Popa Nicolae sau a societatilor in care era administrator sau asociat majoritar, Vintu ar fi utilizat aceste sume la achizitionarea de bunuri imobile.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Laura Codruta Kovesi, #fni, #400 metri liniari dosare , #procuror general