Kovesi neaga un conflict cu Inspectia Judiciara si sustine ca seful IJ nu si-a precizat apartenenta la o organizatie masonica

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 14:23
4022 citiri
Kovesi neaga un conflict cu Inspectia Judiciara si sustine ca seful IJ nu si-a precizat apartenenta la o organizatie masonica

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sustine ca institutia pe care o conduce nu este intr-un conflict cu Inspectia Judiciara si il acuza pe seful acesteia, judecatorul Lucian Netejoru, ca nu si-a trecut in declaratia de interese apartenenta la un moment dat la o organizatie masonica.

Kovesi a exprimat dubii in legatura cu autenticitatea inregistrarii aparute in presa in care Mihaela Focica, procuror inspector, acuza presiuni asupra sa in timpul controlului facut la DNA.

"Fapta s-a prescris, dar noi am comunicat CSM acest lucru. Am trimis aceasta solutie si conducerii Inspectiei Judiciare, pentru ca este o situatie inedita. Seful Inspectiei Judiciare nu a trecut in declaratia de interese ca a facut parte din masonerie", a spus Laura Codruta Kovesi, luni, intr-un interviu la Europa FM.

Ancheta DNA in legatura cu Lucian Netejoru ar fi fost facuta, potrivit procurorului-sef, ca urmare a unei sesizari venite in luna februarie a acestui an din partea judecatoarei Camelia Bogdan. Dosarul a fost intre timp clasat, intrucat fapta s-a prescris.

Totusi, Laura Codruta Kovesi sustine ca DNA nu ar fi intr-un conflict cu Inspectia Judiciara.

Saptamana trecuta, plenul CSM a aprobat sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare pentru verificari cu privire la eventuale presiuni pe care Laura Codruta Kovesi le-ar fi facut asupra inspectorului Mihaela Focica. Inspectorul a facut parte din echipa care a controlat recent procurorii DNA.

Intr-o inregistrare aparuta in presa, Mihaela Focica se plange adjunctului Inspectiei Judiciare de presiuni si arata ca are anumite temeri in perspectiva controlului de fond dispus in aceasta vara la cererea ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

Citeste si Plangerea depusa de inspectorul judiciar Mihaela Focica va fi cercetata de DNA. PICCJ si-a declinat competenta

Procurorul sef al DNA a refuzat sa comenteze aceasta inregistrare, punandu-i la indoiala autenticitatea.

"Nu stiu cat de autentica este acea discutie. Insa sunt convinsa ca seful Inspectiei Judiciare, in momentul in care un inspector se prezinta si ii spune ca cineva a facut presiuni, era obligat sa dispuna un control cu privire la acea situatie. Daca cineva s-a plans ca s-au facut presiuni, de ce nu s-au luat masuri timp de trei luni de zile?", a adaugat Kovesi.

Raportul Inspectiei Judiciare in urma controlului de fond asupra intregii activitati a DNA urmeaza sa fie luat in discutie pe 6 octombrie in Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Deocamdata, DNA a contestat o parte dintre procedurile parcurse de inspectori in timpul acestui control.

Vezi si DNA are mai putine sesizari de la SRI. Nu primeste nici de la serviciul de informatii al Internelor

Potrivit procurorului sef al DNA, in ultimul an si jumatate, Inspectia Judiciara ar fi facut in jur de 130 de verificari la parchetul anticoruptie. Intre acestea, un control a vizat in acest an intreaga activitate, atat a procurorilor, cat si a managementului.

Iata si alte declaratii ale Codrutei Kovesi de azi:

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: NEWS.RO