Kovesi: Nefinalizarea dosarelor Revolutiei reprezinta un "esec" pentru Justitie

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 13:59
2206 citiri
Kovesi: Nefinalizarea dosarelor Revolutiei reprezinta un "esec" pentru Justitie

La 20 de ani de la sangeroasa "revolutie" din Romania, doua dosare in privinta persoanelor ucise si ranite in decembrie 1989 nu au ajuns la niciun rezultat - un "esec" pentru Justitie, a recunoscut procurorul general Laura Codruta Kovesi intr-un interviu pentru AFP.

"Faptul ca dupa 20 de ani de la comiterea faptelor nu am rezolvat aceste dosare este un esec pentru institutia noastra, un esec pe care trebuie sa ni-l asumam", a declarat Kovesi, care, noteaza AFP, la 36 de ani ocupa una dintre cele mai inalte functii judiciare din Romania.

"Le-am primit pe rudele victimelor de la Brasov. Nu stiu inca cine a tras asupra copiilor lor in timpul revolutiei. Intr-un fel, le dau dreptate atunci cand spun ca nu au obtinut dreptatea", a spus Kovesi in interviul acordat AFP.

AFP reaminteste ca in perioada cuprinsa intre manifestatiile de la Timisoara din 15 decembrie 1989 si executia dictatorului Nicolae Ceausescu, la 25 decembrie, au murit 1.104 persoane si au fost ranite 3.352. Pana la 22 decembrie, armata si fortele de ordine au tras la ordinul lui Ceausescu, dar cea mai mare parte a victimelor, 942, au murit dupa caderea lui Ceausescu. Prin urmare, cine a continuat sa traga?, se intreaba AFP. Frontul Salvarii Nationale, care preluase fraiele tarii sub conducerea unui fost aparatcik comunist, Ion Iliescu, a acuzat initial "teroristii". Astazi, anchetele si responsabili din acea perioada precum Petre Roman vorbesc mai degraba despre elemente ale armatei in conditiile unei mari confuzii care domnea pe strazi.

Cele doua anchete nefinalizate se refera la 48 de persoane moarte dupa 22 decembrie la Bucuresti, Brasov si Slobozia, precum si la 150 de raniti. "In prezent, sapte procurori au fost degrevati de toate misiunile lor pentru a se concentra asupra acestor cazuri", subliniaza Kovesi, care spera ca procesele vor avea loc in curand.

Pentru ce aceste dosare au durat atat, ceea ce ar putea aduce Romaniei o condamnare din partea Curtii Europene de Drepturilor Omului?, a fost intrebata Kovesi. Procurorul general, care nu este insarcinat direct cu anchetele, dar le supervizeaza, afirma ca a descoperit, dupa ce a preluat functia, in 2006, dosare pline de vicii de procedura. "Este inadmisibil intr-o afacere atat de importanta, pentru ca aceasta poate duce la anularea intregului dosar", comenteaza Kovesi.

In 2008, Consiliul Suprem al Magistraturii a initiat sanctiuni disciplinare impotriva procurorului Dan Voinea, care se ocupa de aceste dosare. El a fusese procuror in procesul sotilor Ceausescu, reaminteste AFP. Un episod, continua agentia franceza de stiri, care ridica in continuare multe intrebari, inclusiv pentru Codruta Kovesi. "Au fost inculpati, judecati, condamnati si executati intr-o singura zi. Cei care au procedat asa au in mod sigur justificari, dar ca magistrat care a studiat dreptul dupa 1989, drepturile omului, sunt elemente discutabile", a declarat ea.

In ciuda esecului in aceste doua dosare, Kosvesi da asigurari ca justitia a reusit sa sanctioneze o parte dintre cei vinovati: 245 de persoane au fost trimise in fata tribunalelor pentru evenimentele din 1989 - generali, membri ai Comitetului Central al Partidului Comunist. Unii au fost condamnati la inchisoare pe viata, altii la pedepse de 15 ani. Unii condamnati au fost gratiati totusi de fostul presedinte Iliescu, in anii '90, noteaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elogiu pentru Codruța Kovesi în presa din Grecia: ”Ia de coarne taurul impunității. Confruntarea abia începe”
Elogiu pentru Codruța Kovesi în presa din Grecia: ”Ia de coarne taurul impunității. Confruntarea abia începe”
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, este lăudată de publicația elenă Eidiseis, care scrie că este soluția pentru corupția cronică ce a dus la catastrofa feroviară de la...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Laura Codruta Kovesi, #dosare revolutie esec, #Kovesi dosare Revolutie , #procuror general