Kovesi: OUG privind amanarea unor drepturi salariale nu respecta exigentele CEDO

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 22:19
2167 citiri
Kovesi: OUG privind amanarea unor drepturi salariale nu respecta exigentele CEDO
Foto: Arhiva

Procurorul general Codruta Kovesi a transmis deputatilor un punct de vedere referitor la proiectul de aprobare a OUG 113/2010 prin care se amana plata drepturilor salariale castigate in instanta in 2010, avertizand ca OUG depaseste exigentele CEDO si ca statul nu poate invoca lipsa de lichiditati.

Biroul Permanent al Camerei a transmis tuturor deputatilor punctul de vedere al Ministerul Public referitor la proiectul de aprobare a OUG 113/2010 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Proiectul se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si are raport de respingere din partea Comisiilor de specialitate.

Kovesi apreciaza ca actul normativ in cauza nu respecta o serie de principii prevazute in Conventia europeana a drepturilor omului, fiind in contradictie si cu o decizie a Curtii Constitutionale din Romania, iar in ipoteza perpetuarii acestor solutii legislative, "este posibil ca exceptia sa se transforme intr-o regula la care vor recurge toti creditorii".

"Consideram ca succesiunea de acte normative care au avut ca efect esalonarea repetata a platii sumelor prevazute in titlurile executorii si perpetuarea acestor solutii legislative pun in discutie respectarea de catre statul roman a garantiilor dreptului la un proces echitabil si dreptului de proprietate, astfel cum aceste principii au fost dezvoltate in jurisprudenta CEDO. In mod constant, CEDO a precizat ca executarea hotararilor judecatoresti face parte integranta din procesul civil, iar dreptul de acces la justitie ar deveni iluzoriu daca ordinea juridica interna a unui stat contractant ar permite ca o decizie judiciara definitiva si obligatorie sa ramana inoperanta in privinta uneia dintre partile procesului", se arata in punctul de vedere transmis parlamentarilor.

Conform lui Kovesi, sarcina de a asigura executarea unei hotarari judecatoresti impotriva statului revine in primul rand autoritatilor sale, incepand cu momentul in care hotararea respectiva este defnitiva si executorie. "Complexitatea procedurii interne de executare silita ori a sistemului bugetar al statului nu-l poate scuti de obligatia sa, asumata in baza Conventiei, de a garanta fiecarei persoane dreptul la executarea unei hotarari judecatoresti definitive si executorii intr-un termen rezonabil", se precizeaza in document.

Interventia statului trebuie sa aiba caracter temporar

Kovesi invoca si decizia 206 din 4 martie 2010 a Curtii Constitutionale, prin care se statueaza ca situatia extraordinara care reclama interventia statului in executare trebuie sa aiba, in mod evident, un caracter temporar. CCR a subliniat ca nu se poate uza de reglementarea, in viitor, in mod nelimitat, a unor proceduri derogatorii de la dreptul comun atunci cand statul este debitor, fiind sarcina statului sa gaseasca solutii pentru executarea conforma a hotararilor judecatoresti, potrivit dreptului comun.

"Prin adoptarea proiectului de aprobare a OUG se ajunge la situatia nedorita in care titluri executorii obtinute anterior anului 2008 sa fie executate abia dupa opt ani, ceea ce depaseste cu mult exigentele de rezonabilitate pe care le reclama garantiile instituie prin art 6 din Conventia europeana a drepturilor omului si, in final, va reprezenta o sarcina impovaratoare atat pentru creditor, cat si pentru debitorul care va trebui sa achite sumele actualizate cu rata cu inflatiei" mai spune Kovesi.

Tot in sprijinul punctului sau de vedere, procurorul general invoca si pozitia CEDO conform careia o autoritate statala nu ar putea sa invoce lipsa de lichiditati pentru a justifica refuzul de a executa o hotarare judecatoreasca.

Kovesi mai spune ca imposibilitatea de a obtine executarea hotararilor judecatoresti intr-un termen rezonabil constituie si o ingerinta in dreptul de proprietate al beneficiarilor acestor titluri. "Pentru a raspunde exigentelor stailite prin protocolul aditional la Conventia Drepturilor Omului, trebuie ca o atare ingerinta a statului sa fie prevazuta de lege, sa fie impusa de o cauza de utilitate publica si sa respecte un raport rezonabil de proportionalitate cu scopul urmarit", se mai arata in document.

Potrivit procurorului general, chiar daca reesalonarea platii sumelor stabilite prin titluri executorii poate fi privita ca o forma de executare succesiva a titlurilor executorii, in conditiile in care aceasta masura este dublata de suspendarea de drept a executarii silite si depaseste o durata rezonabila in valorificarea dreptului, nu se mai raspunde cerintelor de proportionalitate dintre scopul urmarit prin reglementarea adoptata si mentinerea unui just echilibru al intereselor in discutie, fiind afectata insasi substanta dreptului.

"Debitorului ii revine datoria de a-si organiza sistemul financiar intr-o asemenea maniera incat sa poata executa obligatiile de la plata ce le are fata de reclamanti in baza unor titluri executorii pentru a asigura protectia efectiva a drepturilor stabilite prin Conventie", mai spune procurorul general.

"In contextul suspendarii de drept a executarii silite in actualul cadru legislativ, va invederam ca impotriva Ministerului Public s-a pornit deja executarea silita in privinta unui numar de 73 hotarari judecatoresti ce constituie titluri executorii, iar in ipoteza perpetuarii acestor solutii legislative este posibil ca exceptia sa se trasnforme intr-o regula la care vor recurge toti creditorii, ceea ce va impiedica exercitarea atributiilor noastre stabiilite prin lege organica", conchide Kovesi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ordonanta amanare plata salariilor, #amanara plata salarii CEDO , #procuror general