Kovesi: Procurorii au solutionat in 2009 cel mai mare numar de dosare

Luni, 15 Martie 2010, ora 17:49
721 citiri
Kovesi: Procurorii au solutionat in 2009 cel mai mare numar de dosare

Procurorii au solutionat in 2009 cel mai mare numar de dosare din istorie, iar numarul celor trimisi in judecata pentru fapte de coruptie s-a dublat, a declarat procurorul general Laura Kovesi.

Pentru prima data in ultimii sapte ani, numarul celor trimisi in judecata de catre procurorii de la parchetele de pe langa tribunale pentru fapte de coruptie mica ale s-a dublat, a declarat procurorul general Laura Codruta Kovesi la prezentarea Bilantului pe 2009 al Ministerului Public.

De asemenea, seful Ministerului Public a spus, luni, ca numarul celor trimisi in judecata petnru evaziune fiscala a crescut cu 40% in 2009.

Totodata, a precizat Kovesi, in cursul anului trecut, structurile specializate din Ministerul Public au instrumentat, in premiera, infractiuni din domeniul spionajului militar, sustragere de arme sau coruptie in sport.

Ministerul Public isi prezinta, luni, bilantul activitatii pe anul 2009, in prezenta procurorului general al Romaniei, Laura Kovesi, a premierului Emil Boc, a ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, la eveniment fiind prezenti si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, precum si presedintele CSM, Florica Bejinaru.

Peste 750.000 de dosare au ramas nesolutionate

Peste 750.000 de persoane au ramas cu o situatie juridica incerta, ceea ce creeaza o nemultumire in ceea ce priveste activitatae procurorilor, dar afecteaza si perceptia publica asupra actului de justitie, a adaugat procurorul general al Romaniei, care a atras atentia asupra faptului ca "existenta unui numar din ce in ce mai mare de litigii nesolutionate duce treptat la pierderea autoritatii statului".

Datele statistice demonstreaza ca volumul mare de activitate al procurorilor nu este influentat de evolutia infractionalitatii, ci de problemele legislative sau de sesizari care, de cele mai multe ori, nu au o finalitate.

"Existenta a 1,4 milioane de dosare penale intr-o societate cu 18 milioane de adulti reprezinta o anomalie, in conditiile in care, statistic, ar presupune ca aproximativ un roman din cinci sa fie implicat, intr-o forma sau alta, intr-un dosar penal", a adaugat Laura Kovesi.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste numarul de dosare solutionate, acesta a ajuns, in 2009, la 500.000, de aproape patru ori mai mare decat in 1989 si cu o treime mai mult decat in urma cu zece ani, in anul 2000. De asemenea, a declarat Kovesi, peste 75% dintre cauze au fost solutionate in mai putin de sase luni de la sesizare.

Sistemul actual nu mai functioneza, legislatia trebuie schimbata, spune Kovesi

Sistemul actual nu mai functioneaza, daca nu vor fi facute modificari legislative de substanta sistemul judiciar se va bloca, a spus procurorul general cu ocazia prezentarii bilantului Ministerului Public, evidentiind si faptul ca resursele umane sunt limitate.

Potrivit procurorului general, problema este faptul ca legea obliga procurorii sa trateze in acelasi mod toate sesizarile, indiferent ca privesc fapte complexe sau fapte fara finalitate judiciara. Astfel, se consuma timp si resurse, fara a obtine beneficii semnificative pentru societate.

Solutia viabila este modificarea normelor de procedura, care sa reglementeze principiul oportunitatii actiunii penale. In consecinta, procurorul ar trebui sa poata sa stabileasca, pe baza unor criterii obiective si sub controlul instantei, ca numai in unele cauze interesul public justifica investitia resurselor in raport cu finalitatea pe care ar obtine-o societatea, a declarat Codruta Kovesi.

Potrivit lui Kovesi, "numai astfel ne putem asigura ca resursele investigative sunt canalizate spre dosare importante si evitam utilizarea fondurilor de la buget pentru a motiva nup-uri".

"O vulnerabilitate majora a sistemului este in domeniul resurselor umane. In continuare avem vacante 20% din posturile de procurori, exista 11 unitati care au functionat cu 1 procuror si 21 care au functionat cu doar 2 procurori", a mai spus Laura Kovesi.

40% dintre procurorii de la parchetele de pe langa judecatorii, care au si volumul cel mai mare de activitate, au mai putin de trei ani experienta in sistem, a declarat procurorul general.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Laura Codruta Kovesi, #Kovesi dosare solutionate, #dosare solutionate 2009 , #procuror general