Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri, la lansarea cartii "Cariera - substantiv feminin", ca, odata cu numirea ei in actuala functie pe care o detine, s-a daramat un mit in Ministerul Public.
Laura Codruta Kovesi, una dintre protagonistele cartii "Cariera - substantiv feminin", care a creat un precedent intr-un domeniu dominat de barbati, crede ca acum orice femeie procuror poate fi procurorul general al Romaniei, relateaza agentia de presa Mediafax.
"Eu cred ca ce este important din faptul ca o femeie a devenit procuror general este ca s-a daramat un mit. Am aratat ca se poate si dupa aceasta nominalizare sunt foarte multe colege femei care s-au inscris la concursul pentru sefi, care ocupa functii de conducere, care isi doresc sa promoveze. Eu cred ca s-a daramat un mit in Ministerul Public si cred ca orice femeie procuror poate sa ocupe aceasta functie", a spus Kovesi.
Totodata, Kovesi crede ca nu va ramane in istorie pentru ce a facut, ci, mai degraba, pentru ca fost prima femeie procuror general al Romaniei.
Laura Codruta Kovesi a povestit ca, pe cand se afla la inceput de cariera, a fost discriminata tocmai pentru ca ea, o femeie, incerca sa acceada in functii detinute pana atunci de barbati. Mai mult, in urma cu ceva ani, nu contau notele pentru ca, la repartitii, barbatii aveau prioritate.
Cartea "Cariera - substantiv feminin" prezinta povestile de succes a 32 de femei care au reusit sa imbine cariera cu viata profesionala: Adriana Saftoiu - fost purtator de cuvant la Guvern si Presedintie si fost deputat, Uca Marinescu - prima romanca in Antarctica si prima femeie din Romania care a ajuns la ambii Poli, Laura Codruta Kovesi - prima femeia care a ocupa functia de procuror general al Romaniei, Aurelia Visinescu - cel mai cunoscut oenolog femeie, Aida Catana - consilier fonduri europene, Andreea Paul - doctor in economie si fost consilier economic al primului ministru, Magda Matache - director executiv al Romani Criss si cea mai cunoscuta militanta pentru drepturile femeilor rrome, Doina Baciu - directorul ICI si cea mai cunoscuta femeie din domeniul informaticii care a inovat acest domeniu in Romania sunt doar cateva dintre femeile care isi spun povestea in carte si care au participat la conferinta si dezbaterea organizate in Bucuresti.