Ziare.com

Ministerul Educatiei: Kovesi nu a plagiat

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:46

   

Ministerul Educatiei: Kovesi nu a plagiat
Directia Juridica din Ministerul Educatiei a avizat hotararea Consiliului National de Etica din 5 septembrie potrivit careia fostul procuror general al Romaniei Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat, a anuntat, marti, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

"Directia Generala Juridica din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a avizat Hotararea Nr. 941/05.09.2012 a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehhologice si Inovarii (CNECSDTI) privind solutionarea sesizarii de plagiat referitoare la teza de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi", se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Membrii Consiliului National de Etica au analizat sesizarea formulata pe 25 mai 2012 de catre Grupul de Investigatii Politice, precum si informatiile, datele, documentele si probele materiale, constatand ca au fost respectate toate normelor de buna conduita in cercetarea stiintifica facuta de Laura Codruta Kovesi.

"Ca urmare, apreciaza ca fiind neintemeiata calificarea drept plagiat a paragrafelor din cadrul tezei de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal' sustinuta in decembrie 2011", a precizat ANCS.

Consiliul National de Etica a decis, cu unanimitate de voturi, ca fostul procuror general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat, hotararea fiind luata in baza evaluarii facute de expertii tehnici ai CNE, declarau, pe 2 septembrie, reprezentantii CNE.

Expertii tehnici ai CNE au stabilit, pe 27 iulie, ca procurorul general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat. Potrivit reprezentantilor CNE, expertii au luat relativ usor aceasta decizie, intrucat documentele prezentate erau foarte clare in sensul ca teza de doctorat nu contine elemente de plagiat.

ANCS, institutie pe langa care functioneaza CNE, precizase anterior, in aceeasi zi, ca procurorul general a adus la Consiliu probe suficiente si convingatoare pentru a nu fi nevoie sa i se solicite documente suplimentare.

Codruta Kovesi, al carei mandat de procuror general al Romaniei a expirat pe 2 octombrie, a fost audiata la CNE pe 27 iulie, ea declarand ca a adus argumente si a prezentat probe care dovedesc faptul ca nu a plagiat, iar un verdict nu poate fi decat in acest sens.

De unde au pornit acuzatiile de plagiat

Probele luate in discutie de expertii CNE demonstreaza ca paragrafele incriminate ca fiind elemente de plagiat, aparute in carti din 2008, au fost publicate de Codruta Kovesi cu sase ani mai devreme, in revista de specialitate Dreptul. Ulterior, Kovesi a consemnat respectivele paragrafe in lucrarea ei de doctorat.

Pe 18 mai, Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut ca lucrarea de doctorat a procurorului general Codruta Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara. Textele invocate de GIP ar fi fost publicate in anii 2006 si 2007.

Kovesi si-a inceput lucrarea de doctorat in 2004, ea fiind numita procuror general al Romaniei la sfarsitul lunii septembrie 2006.

Codruta Kovesi a respins acuzatiile GIP potrivit carora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat si a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sa-i apere reputatia in acest caz, intrucat teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifice a unui alt autor, ci face trimitere la toti autorii si lucrarile citate.

Teza cuprinde un numar de 444 pagini, iar pasajele la care se refera articolul acuzator reprezinta aspecte de generalitate, nu de continut.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2379 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bineinteles ca "plagiatura" dnei. Kovesui este fum in ochi,

menit sa deturneze atentia publica de la adevaraul hot, nu pot sa-l numesc altfel pe acest plagiator mincinos, Ponta. Manevre de joasa specie.

 

Toate tezele au o baza de surse documentare

doar ca unii prelucreaza textele iar altii nu.

 

Da, asa a procedat si prim-sinistrul poantofar, "prelucrand"

adică furand.

Deci asteptăm si decizia sinistrului-prim... .

...

...sa ne zica ciuvica-sluga la motan daca si ponta a plagiat! sobolan mai nesimtit ca mugurel nu exista...

Iubirea e minunată cand ezistă MRUnguent & Bodo Hombach=LOVE.

Și totuși Cheoveși a plagiat din gros...se vede și fără binoclu.

Gadafi a auzit că aia a plagiat total...și mereu...

Cind treci o idee prin filtrul personal si apoi expui rezultat

este in ordine. Cind copiezi un text integral, cu punctuatie cu tot ai plagiat. Pare simplu, nu?

In schimb Ponta a plagiat. Care este urmarea tanti Andromaca?

O mica demisie discreta a dottorasului...?

 

Au reclamat nu persoane onorabile, ci niste mercenari inculti

neobisnuiti sa se documenteze temeinic. S-au facut de ras.
Ceeace doreau, era estomparea scandalului cu plagiarul lui Ponta. Doreau ca, implicand-o intr-o problema similara, prestigiul solid al d-nei Kovesi sa transforme toate acuzatiile de plagiat in barfe.
Probabil, cei ce se ocupa de imaginea lui Ponta au vrut sa-l salveze, ascunzandu-l sub fustele lui Kovesi. Cum Kovesi se imbraca sport, nu a mers. :P

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor