Ministerul Educatiei: Kovesi nu a plagiat

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:46
3421 citiri
Ministerul Educatiei: Kovesi nu a plagiat

Directia Juridica din Ministerul Educatiei a avizat hotararea Consiliului National de Etica din 5 septembrie potrivit careia fostul procuror general al Romaniei Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat, a anuntat, marti, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

"Directia Generala Juridica din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a avizat Hotararea Nr. 941/05.09.2012 a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehhologice si Inovarii (CNECSDTI) privind solutionarea sesizarii de plagiat referitoare la teza de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi", se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Membrii Consiliului National de Etica au analizat sesizarea formulata pe 25 mai 2012 de catre Grupul de Investigatii Politice, precum si informatiile, datele, documentele si probele materiale, constatand ca au fost respectate toate normelor de buna conduita in cercetarea stiintifica facuta de Laura Codruta Kovesi.

"Ca urmare, apreciaza ca fiind neintemeiata calificarea drept plagiat a paragrafelor din cadrul tezei de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal' sustinuta in decembrie 2011", a precizat ANCS.

Consiliul National de Etica a decis, cu unanimitate de voturi, ca fostul procuror general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat, hotararea fiind luata in baza evaluarii facute de expertii tehnici ai CNE, declarau, pe 2 septembrie, reprezentantii CNE.

Expertii tehnici ai CNE au stabilit, pe 27 iulie, ca procurorul general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat. Potrivit reprezentantilor CNE, expertii au luat relativ usor aceasta decizie, intrucat documentele prezentate erau foarte clare in sensul ca teza de doctorat nu contine elemente de plagiat.

ANCS, institutie pe langa care functioneaza CNE, precizase anterior, in aceeasi zi, ca procurorul general a adus la Consiliu probe suficiente si convingatoare pentru a nu fi nevoie sa i se solicite documente suplimentare.

Codruta Kovesi, al carei mandat de procuror general al Romaniei a expirat pe 2 octombrie, a fost audiata la CNE pe 27 iulie, ea declarand ca a adus argumente si a prezentat probe care dovedesc faptul ca nu a plagiat, iar un verdict nu poate fi decat in acest sens.

De unde au pornit acuzatiile de plagiat

Probele luate in discutie de expertii CNE demonstreaza ca paragrafele incriminate ca fiind elemente de plagiat, aparute in carti din 2008, au fost publicate de Codruta Kovesi cu sase ani mai devreme, in revista de specialitate Dreptul. Ulterior, Kovesi a consemnat respectivele paragrafe in lucrarea ei de doctorat.

Pe 18 mai, Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut ca lucrarea de doctorat a procurorului general Codruta Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara. Textele invocate de GIP ar fi fost publicate in anii 2006 si 2007.

Kovesi si-a inceput lucrarea de doctorat in 2004, ea fiind numita procuror general al Romaniei la sfarsitul lunii septembrie 2006.

Codruta Kovesi a respins acuzatiile GIP potrivit carora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat si a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sa-i apere reputatia in acest caz, intrucat teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifice a unui alt autor, ci face trimitere la toti autorii si lucrarile citate.

Teza cuprinde un numar de 444 pagini, iar pasajele la care se refera articolul acuzator reprezinta aspecte de generalitate, nu de continut.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....