Raportul pe Justitie - Kovesi, fericita ca sunt remarcate eforturile procurorilor

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 20:05
905 citiri
Raportul pe Justitie - Kovesi, fericita ca sunt remarcate eforturile procurorilor
Foto: Arhiva

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat vineri, la Pitesti, ca raportul publicat de Comisia Europeana prezinta o imagine obiectiva a evolutiilor sistemului judiciar si ca in acesta se remarca eforturile depuse de procurori.

"Am reusit sa-l lecturez intr-un timp foarte scurt, pentru ca a aparut in timp ce noi eram in sedinta. Pot sa va spun ca raportul publicat de Comisia Europeana prezinta o imagine obiectiva a evolutiilor sistemului judiciar.

Raportul remarca eforturile depuse de procurori pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania in cadrul mecanismului (Mecanismul de Cooperare si Verificare -MCV-, n.r.), mentionand atat rezultatele convingatoare ale Directiei Nationale Anticoruptie, cat si numarul crescut de anchete si de puneri sub acuzare pentru fapte de mica coruptie de catre Parchetele de pe langa Tribunale si Curti de Apel.

Apreciez ca expertii comisiei au identificat in mod obiectiv cauzele care impiedica finalizarea cu celeritate a cauzelor supuse judecatii si posibilele solutii si provocari ale sistemului judiciar", a declarat procurorul general.

Intrebata de jurnalisti cum comenteaza referirile din raportul Comisiei Europene legate de imaginea care a fost creata de cazurile Ridzi si Pasat, dar si cel al presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu, pentru care PSD a organizat un miting de sustinere la nivel national, procurorul general Laura Codruta Kovesi a spus ca nu poate comenta cazuri care nu au legatura cu institutia pe care o conduce.

"Nu comentez cazuri aflate in lucru, pentru ca am calitatea de magistrat si codul deontologic imi interzice sa comentez cazurile aflate in lucru. In raport se face referire la doua dintre cazurile in care procurorii au solicitat un aviz pentru extinderea urmaririi penale si un aviz pentru arestarea preventiva.

Solutia o stim cu totii, este consemnata inclusiv in raportul de tara aceasta problema. Pot sa va spun ca DNA isi va continua anchetele cu persoanele suspectate ca au comis fapte penale in stare de libertate si pe baza probelor care au fost administrate pana in acest moment", a declarat Laura Codruta Kovesi.

Legat de cazurile de contrabanda cu tigari din vami, procurorul general a spus ca inca din vara anului 2010 a devenit prioritara combaterea acestui gen de infractiuni.

"Ministerul Public are ca prioritate combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei. Din vara anului 2010, combaterea acestui gen de infractionalitate este o prioritate care au atributii in domeniu.

In acest moment, la nivelul tuturor structurilor de Parchet exista dosare care au ca obiect combaterea infractiunilor de evaziune fiscala sau de contrabanda. Este de asteptat ca si in urmatoarea perioada de timp sa mai avem solutionate astfel de dosare, dar nu as putea sa spun in acest moment pe cine privesc sau pe ce capitole de infractiuni vor fi aceste dosare"a spus Kovesi.

Procurorul general al Romaniei a mai adaugat ca masura arestarii preventive va fi luata in toate cazurile unde procurorul apreciaza ca se impune acest lucru.

"Acolo unde procurorul va aprecia ca trebuie luata masura preventiva a arestarii, cu siguranta va face propunere in acest sens. Cu siguranta ca in acest an vor mai fi dosare ce au ca obiect infractiunea de contrabanda", a concluzionat procurorul general.

Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a participat, vineri, la sedinta de bilant a activitatii desfasurate in anul 2010 de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Laura Cotrudta Kovesi raport, #Raport CE justitie, #raport coruptie , #procuror general