Unele modificari din noul Cod de Procedura Penala, neconstitutionale

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 13:08
2844 citiri
Unele modificari din noul Cod de Procedura Penala, neconstitutionale

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a decis sa sesizeze presedintele Romaniei, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernul, instanta suprema si Avocatul Poporului in legatura cu neconstitutionalitatea unor modificari aduse Codului de Procedura Penala in Parlament.

Potrivit unui comunicat remis presei marti, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie critica modificarile adoptate pe 8 septembrie, cand Parlamentul a adoptat Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2006 pentru modificarea Codului de Procedura Penala, precum si pentru modificarea altor legi, informeaza Newsin.

"Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie apreciaza ca prin modificarile esentiale aduse Codului de Procedura Penala este incalcat principiul separatiei puterilor in stat si sunt afectate principiile fundamentale pe baza carora functioneaza procesul penal, prin limitarea dreptului organelor judiciare de a aprecia asupra probelor administrate pentru justa solutionare a cauzelor", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, legea reflecta o tendinta evidenta de limitare a atributiilor procurorului, lipsindu-l de instrumentele care ii permit sa isi indeplineasca intr-un mod eficient rolul constitutional, tendinta constatata si de catre Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din data de 29 noiembrie anul trecut, ale carei observatii au fost ignorate pe parcursul procesului legislativ.

"Noile prevederi reprezinta o obstructionare a infaptuirii justitiei prin tergiversarea solutionarii dosarelor si impiedicarea administrarii unor mijloace de proba si se afla in conflict cu dispozitiile Constitutiei si ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Mai mult, ele sunt de natura sa afecteze capacitatea statului roman de a raspunde solicitarilor de cooperare judiciara internationala si de a-si respecta obligatiile asumate prin semnarea conventiilor internationale", mai afirma comunicatul.

Asadar, unele dintre modificarile aduse Codului ar obstructia justitia, iar altele ar fi neconstitutionale, considera Parchetul General, care a decis sa sesizeze institutiile statului "cerandu-le sa aprecieze asupra necesitatii de a sesiza Curtea Constitutionala anterior promulgarii legii, in conformitate cu prevederile art. 17 alin. 1 din Legea nr. 47/1992", se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Procuror General, #neconstitutionalitate, #Cod Procedura Penala, #sesizare , #procuror general