USR: Acum sa vedem patriotismul PSD. Avem sansa de a avea o romanca procuror european. Codruta Kovesi. O va sabota Guvernul?

Luni, 04 Februarie 2019, ora 21:14
6091 citiri
USR: Acum sa vedem patriotismul PSD. Avem sansa de a avea o romanca procuror european. Codruta Kovesi. O va sabota Guvernul?

Uniunea Salvati Romania va transmite europarlamentarilor si grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de sustinere a candidaturii Laurei Codruta Kovesi pentru postul de procuror european.

Intr-un comunicat de presa, USR sustine ca "selectia Laurei Codruta Kovesi pe primul loc pe lista scurta de trei nume pentru postul de procuror european care va ajunge la vot in Parlamentul European este o noua dovada ca revocarea ei din fruntea DNA a fost o comanda politica din partea unor infractori, fara nicio baza juridica".

"Acum sa vedem patriotismul PSD. Avem sansa de a avea o romanca procuror european. Codruta Kovesi. O va sabota Guvernul?", scrie pe Facebook Cristian Ghinea, cel care va ocupa locul doi pe lista PLUS-USR la europearlamentare (dupa Dacian Ciolos).

USR subliniaza in comunicatul citat motivele pentru care Kovesi merita sa devina sefa Parchetului European:

"A fost cel mai eficient procuror sef al DNA, judecand dupa rezultatele institutiei si dupa distinctiile primite in ultimii cinci ani.

DNA a devenit o institutie model in lupta anti-coruptie nu doar in Romania, dar si in toata Europa.

Increderea publicului in DNA a crescut proportional cu rezultatele si a scazut dupa revocarea din functia de procuror sef a Laurei Codruta Kovesi".

Pe de alta parte, USR considera ca ministrul Toader si coalitia PSD-ALDE "au fortat revocarea Laurei Codruta Kovesi, fara avizul CSM, pe baza unui raport incropit din titluri de presa, fara nicio consistenta juridica".

"De altfel, Laura Coduta Kovesi a facut o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu privire la revocare, iar miza procesului este foarte importanta, astfel incat pe viitor niciun alt procuror sa nu mai fie supus unui astfel de abuz", aminteste USR.

Partidul cere Guvernului Romaniei "sa dea dovada de patriotism asa cum clameaza si sa sustina o romanca pentru o pozitie atat de importanta la nivel european".

"Amintim ca tara noastra a fost vizata de 11 investigatii din partea Biroului European Anti-Frauda (OLAF), cele mai multe din intreaga UE. Iar dosarul Tel Drum, in care Liviu Dragnea este urmarit penal, este dat drept exemplu ilustrativ pentru fraudele cu bani europeni", adauga USR, care isi incheie mesajul cu un indemn:

"Go Kovesi! Coruptia din Romania va fi invinsa de la nivel european!"

Kovesi, favorita juriului

Laura Codruta Kovesi s-a clasat prima in cursa pentru functia de sef al Parchetului European, dupa interviul sustinut in fata unui juriu de specialisti in drept ai UE.

Acest juriu a intocmit o lista scurta de 3 candidati agreati pentru inalta functie, iar fosta sefa a DNA este pe prima pozitie,.

Juriul de selectie a trimis aceasta lista scurta presedintelui Parlamentului European, Antionio Tajani, dar si ministrului Tudorel Toader, ca presedinte al ConsUE de Justitie - JAI (avand in vedere ca Romania detine presedintia UE in acest moment) . Astfel, lui Toader ii revine sarcina sa o propuna pe Kovesi drept sef al Parchetului European in discutiile din JAI, dupa ce tot el a fost cel care a obtinut revocarea sa de la sefia DNA.

Iata cine sunt cei 12 care au decis ca Laura Codruta Kovesi este cel mai bun candidat pentru functia de sef al Parchetului European, dar si criteriile de care s-a tinut cont in selectia candidatilor propusi.

Din lista scurta va fi ales castigatorul functiei. Parlamentul European si Consiliul il numesc de comun acord. Consiliul hotaraste cu majoritate simpla, ceea ce inseamna ca Tudorel Toader (Romania) se poate opune.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine isi va informa omologii din UE despre asa -zisele abuzuri comise de Kovesi si le va trimite inclusiv decizia CCR care l-a obligat pe presedintele Klaus Iohannis sa o demita in vara anului trecut.

Citeste si: Raluca Pruna, catre Tudorel Toader: Poate amintiti ministrilor din UE si de plangerea lui Kovesi la CEDO si admiterea ei

B.B.

Citeste si:
Scenariu: măștile de protecție, obligatorii în școli. Condițiile anunțate de Rafila pentru ca ”lucrurile să rămână sub control”
Scenariu: măștile de protecție, obligatorii în școli. Condițiile anunțate de Rafila pentru ca ”lucrurile să rămână sub control”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 8 august, că recomandarea sa este ca măștile de protecție să fie purtate în continuare în școli. Rafila a fost întrebat,...
Un viceprimar PSD a murit în timpul vacanței din Grecia. Ce problemă gravă de sănătate i-ar fi cauzat decesul
Un viceprimar PSD a murit în timpul vacanței din Grecia. Ce problemă gravă de sănătate i-ar fi cauzat decesul
Daniel Sorin Calu, viceprimarul PSD al comunei Grecești, din Dolj, a murit în timp ce se afla în vacanță în Grecia alături de soție și cei doi copii. Bărbatul în vârstă de 44 de ani...