CEDO a pus punct episodului "Revocarea lui Kovesi". Poate fi revizuita decizia, asa cum a cerut presedintele Iohannis?

Joi, 07 Mai 2020, ora 07:11
15949 citiri
CEDO a pus punct episodului "Revocarea lui Kovesi". Poate fi revizuita decizia, asa cum a cerut presedintele Iohannis?
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

CCR are obligatia de a "revizui de indata" decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, sustine presedintele Klaus Iohannis, insa mai multi juristi arata ca o astfel de revizuire nu e posibila. Si, atunci, ce se schimba dupa decizia CEDO prin care fostului procuror sef al DNA i s-a facut dreptate?

Nimic, am putea raspunde simplu, cunoscand metehnele actorilor politici din Romania. Ramanem doar cu scandalul, atacurile reciproce si o urma de satisfactie pe buzele tuturor celor care si-au vazut "sacii in caruta" in vara lui 2018, prin decapitarea conducerii DNA.

Presedintele Iohannis a fost primul care a iesit public marti ca sa comenteze victoria obtinuta de Laura Codruta Kovesi la CEDO, aruncand vina pe Curtea Constitutionala si PSD, cerand imperativ ca CCR sa revizuiasca de indata orice decizii luate pe simple declaratii.

"Nu se poate. Nu exista procedura de revizuire a deciziilor Curtii Constitutionale", a explicat, la solicitarea Ziare.com, Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale, in prezent avocat.

De ce nu se poate?

"Legea nu prevede o astfel de procedura, deciziile CCR sunt definitive si general obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial. Nu se mai poate reveni asupra lor", a adaugat Augustin Zegrean.

Intrebat daca presedintele Iohannis ar mai putea sa faca o noua sesizare acum pe acel caz, adica sa reclame un conflict constitutional invocand argumentele din decizia CEDO, Augustin Zegrean a replicat: "Cu cine, cu Curtea? Nu, nu se poate. Conflictul nu mai exista, a fost solutionat".

"Nimeni nu are nicio solutie de a anula acea decizie legal, decat daca, eu stiu, desfiinteaza Curtea, desfiinteaza Constitutia... Nu exista nicio solutie legala de revizuire a acelei decizii. Insa, eventual, Curtea Constitutionala pe viitor poate sa tina seama de decizia CEDO. In general, Curtea tine seama de deciziile CEDO, chiar pronuntate in alte tari si in alte cauze", a mai precizat fostul presedinte al Curtii.

Nici solutia ca o parte dintre membrii CCR sa se autosesizeze si sa ceara, in nume personal, o revenire si o noua decizie pe subiectul Kovesi nu este una realista, confirma acesta.

"Nu. Si daca si-ar da toti demisia si ar fi pusi altii noi, nici aceia nu ar putea sa revina asupra acelei decizii", a punctat Augustin Zegrean.

Si, atunci, de ce a facut presedintele Iohannis o asemenea solicitare, nu are consilieri pe probleme juridice la Cotroceni? "Ba da, dar presedintele face politica", a raspuns fostul presedinte al CCR.

Decizia CCR, sub semnul intrebarii

Augustin Zegrean a precizat, inca o data, ca are "rezerve" in legatura cu decizia Curtii Constitutionale legata de revocarea Laurei Codruta Kovesi.

"Am spus si atunci ca nu eram de acord cu decizia CCR si o sa o spun cata vreme va fi necesar: Presedintele nu poate fi obligat sa faca NUMAI ceea ce il obliga Constitutia. El poate sa numeasca si sa revoce din functie, numai el poate sa faca asta. A mai fost un caz cu ani in urma cand o instanta din Romania l-a obligat pe presedinte sa promoveze un colonel la gradul de general. Este inadmisibil asa ceva!

Neintelegerea porneste de la Constitutie. Constitutia spune ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. Nimeni nu a reusit pana acum sa lamureasca ce inseamna asta. Intrebarea e daca presedintele e obligat sa numeasca sau sa revoce pe cine propune ministrul. Parerea mea este ca NU", a afirmat Augustin Zegrean.

Decizia CEDO, discutabila

Augustin Zegrean nu este impacat nici cu decizia data marti de judecatorii CEDO, in unanimitate.

"Problema este alta aici: decizia CEDO are probleme. Dupa regulile CEDO, nu poti sa te adresezi acolo decat dupa ce ai epuizat toate caile judiciare din tara ta. Doamna Kovesi inainte de a se adresa CEDO trebuia sa se adreseze instantelor judecatoresti din Romania. CCR nu face parte din sistemul instantelor judecatoresti. La CCR se judeca un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte, generat de faptul ca presedintele refuza sa demita seful DNA la cererea ministrului Justitiei. (...) Doamna Kovesi nu era parte in proces.

Iar la Curtea Constitutionala, chiar daca ar fi vrut sa o primeasca, nu puteau sa o primeasca sa se apere acolo. Dansa trebuia sa parcurga toate etapele Justitiei din Romania si numai dupa aceea sa mearga la CEDO. Decizia CEDO este discutabila, este contrara practicii CEDO", a comentat Augustin Zegrean.

Ce urmeaza?

Si, atunci, daca tragem linie odata cu incheierea acestui scandal public, nu putem sa nu ne intrebam: Ce ar trebui facut, pentru ca asa ceva sa nu se mai repete, sa nu se mai greseasca? Ce ar trebui sa modificam - Constitutia, o lege, o procedura?

"Ar trebui revazuta legea privind procedura de numire si de revocare din functie a procurorilor", crede Augustin Zegrean.

"Lumea uita ca in aceeasi perioada a fost propus spre revocare si procurorul general, Augustin Lazar. El a atacat in justitie propunerea de revocare facuta de ministrul Tudorel Toader. Justitia nu s-a pronuntat, pana la urma, el a iesit la pensie, dar nu a fost revocat", a reamintit, in context, fostul presedinte al CCR.

Desigur, insa, a fost vorba despre o solutie personala. Intrebat ce ar trebui sa facem ca sa batem in cuie o procedura, de acum inainte, Augustin Zegrean a raspuns sceptic: "Nu se poate. In Romania nu se poate bate nimic in cuie".

"Si nu exista legi care sa nu poata fi incalcate, problema este sa pui sanctiuni pentru incalcarea legilor. Legea trebuie aplicata. Si cu buna-credinta", a conchis acesta.

Toti decidentii s-au spalat pe maini, mai ceva ca de noul coronavirus

Ca nu invatam nimic din ce s-a intamplat a fost limpede inca de marti, cand toti actorii implicati in episodul Kovesi s-au aparat aruncand vina pe altii.

Unul dintre cele mai importante puncte din motivarea deciziei CCR pronuntata in data de 30 mai 2018 a fost punctul 2 al concluziilor finale: "Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi".

Decretul de revocare a fost semnat de presedintele Iohannis pe 9 iulie 2018.

Marti, dupa decizia CEDO, presedintele Iohannis a pus tunurile pe CCR si pe PSD:

"O asemenea decizie a CEDO, fara precedent intrucat vizeaza chiar autoritatea care este garantul suprematiei Constitutiei, nu poate ramane fara consecinte. Credibilitatea CCR, afectata oricum de unele decizii controversate luate in ultimii ani, este acum si mai puternic zdruncinata.

Curtea Constitutionala face parte din ansamblul autoritatilor statului roman si este obligata sa respecte la randul ei Constitutia.

Din aceasta perspectiva, CCR are obligatia de a revizui de indata nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar si orice alte decizii luate in considerarea unor simple declaratii, fie ele si politice. Reamintesc faptul ca la referendumul din 2019 romanii au decis ca atributiile Curtii Constitutionale trebuie modificate", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Reamintim si noi ca destituirea Laurei Codruta Kovesi a fost anuntata de la Cotroceni de purtatorul de cuvant de la acel moment, Madalina Dobrovolschi, intoarsa din concediul de maternitate, iar intrebat in campania electorala pentru al doilea mandat cu privire la acest subiect Klaus Iohannis a raspuns ca a "procedat rezonabil".

La randul sau, ex-ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a aparat spunand: "Eu, ca ministru, am facut raportul de evaluare si am propus revocarea".

"Dupa aceea, a fost sesizata Curtea Constitutionala. Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curtii. O face Guvernul, presedintele Camerei, presedintele Senatului. CCR a dat o decizie si presedintele a revocat-o in baza acelei decizii. Presedintele nu a revocat-o in baza propunerii mele, ci decizia CCR - ea se executa. Eu cam asta pot sa spun", a declarat Tudorel Toader pentru Buna Ziua Iasi.

Luat in vizor din doua directii, Valer Dorneanu, actualul presedinte al CCR, s-a aparat ... extragandu-se din cauza.

"N-am fost noi atacati de doamna Kovesi, nu noi am figurat parte acolo, iar cine citeste cu obiectivitate si fara partinire decizia CEDO sa vada ca nu o sa gaseasca nicio critica la adresa deciziei Curtii Constitutionale sau a activitatii Curtii Constitutionale si o sa vada, in esenta, ca nu decizia Curtii Constitutionale sau o anumita conduita a Curtii Constitutionale a stat la baza deciziei", a declarat presedintele CCR.

Propuneri de solutii rezonabile au venit din tabara oamenilor legii. Insa nu ei fac legile in Romania.

Nicoleta Popescu, avocata Laurei Codruta Kovesi, a explicat ca, marti, CEDO a scos la iveala, printre altele, o disfunctionalitate legislativa: "Nu exista in legislatia nationala un temei de drept prin care sa poti contesta propunerea ministrului Justitiei de revocare din functia de procuror-sef. Asa cum am sustinut in plangere, Curtea Europeana a retinut ca a contesta decretul presedintelui de revocare din functie era un demers juridic strict formal, care nu solutiona contestatia pe fond, decretul putand fi contestat doar asupra legalitatii sale".

De asemenea, Parchetul General a subliniat intr-un comunicat de presa ca "Hotararea CEDO creeaza premisele regandirii procedurilor de revocare din functie a procurorilor, in lumina recomandarilor formulate de organismele europene cu expertiza, prin intarirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independentei Justitiei si for reprezentativ pentru sistemul judiciar".

Pana la urmatoarea interventie brutala a politicului in Justitie nu ne ramane decat sa zambim amar amintindu-ne un paragraf din capodopera lui Caragiale, "O scrisoare pierduta": "Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele... esentiale".

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#revizuire decizie CCR Iohannis Kovesi, #decizie CEDO Kovesi revocata DNA , #revocare