Kovesi a facut bilantul DNA. Mesaje clare de sustinere de la Iohannis, procurorul general, CSM si ICCJ: Isi face datoria

Autori: Irina Olteanu , Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 12:55
65239 citiri
Kovesi a facut bilantul DNA. Mesaje clare de sustinere de la Iohannis, procurorul general, CSM si ICCJ: Isi face datoria
Foto: Arhiva Hepta.ro

Laura Codruta Kovesi a prezentat, miercuri, Raportul de activitate a Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2017.

Sefa DNA si-a inceput discursul afirmand ca 2017 a fost un an dificil, demersul luptei anticoruptie fiind pus puternic sub semnul intrebarii.

Potrivit ei, aproximativ 1.000 de inculpati au fost trimisi in judecata, anul trecut.

"O treime dintre inculpatii trimisi in judecata au avut functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante. 3 ministri, 5 deputati, 1 senator, 2 secretari de stat, 1 fost presedinte al Camerei Deputatilor in Parlamentul Romaniei si 1 secretar general al unui minister au fost trimisi in judecata in urma investigatiilor DNA", a precizat sefa DNA.

Prezent la bilantul DNA, presedintele Klaus Iohanni, si-a manifestat sprijinul pentru institutia anticoruptie.

"Prin activitatea sa, DNA a aratat ca principiile statului de drept sunt realitati. Veti avea in mine un partener si un sustinator al aplicarii acestor principii", a subliniat Klaus Iohannis.

Totodata, el i-a atacat dur pe cei care incearca sa discrediteze DNA: "Din pacate, asistam in ultima perioada la manifestari virulente ale disperarii, si la incercari de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA si cu incercarea clara de a subordona Justitia politicului. Inadmisibil. Niste inculpati si niste condamnati penal, dupa ce au fost prinsi de institutiile statului incalcand legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au prins".

Seful statului nu a anuntat decizia cu privire la cererea de revocare a sefei DNA, dar inainte de inceperea sedintei a declarat ca, "in conditiile date, este clar ca suntem departe de o revocare. Tot mai departe".

De altfel, nu numai presedintele Klaus Iohannis si-a aratat sustinerea fata de DNA. Cristina Tarcea, sefa ICCJ, procurorul general Augustin Lazar si Codrut Olaru, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, au transmis mesaje clare ca sunt alaturi de Laura Codruta Kovesi si institutia pe care o conduce.

Bilantul DNA a avut loc la o zi dupa ce Sectia de Procurori a CSM a decis sa respinga cererea facuta de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, privind revocarea din functie a Laurei Codruta Kovesi. Avizul CSM este consultativ, decizia finala apartinand sefului statului.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a participat la sedinta, invocand faptul ca nu a primit inca raportul de activitate. Nici premierul Viorica Dancila nu a participat la bilantul DNA.

Este de mentionat ca acest lucru reprezinta o premiera. Este pentru prima data in ultimii ani cand premierul Romaniei si ministrul Justitiei nu participa la bilantul DNA. De altfel, acest lucru a fost sesizat si de sefa ICCJ, Cristina Tarcea: "Nu ma pot abtine sa nu precizez ca particip la al cincilea bilant DNA si parca in alti ani masa de la prezidiu era mai lunga si mai incapatoare. Vremea sau vremurile...?"

In schimb, a fost prezent ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm.

Ziare.com v-a prezentat, LIVE TEXT, desfasurarea sedintei in care a fost prezentat Raportul de activitate a DNA. Urmariti mai jos declaratiile facute de Laura Codruta Kovesi, presedintele Klaus Iohannis, Cristina Tarcea, sefa ICCJ, procurorul general Augustin Lazar si Codrut Olaru, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii:

12:35 - Laura Codruta Kovesi a luat din nou cuvantul, pentru concluzii

- Multumim tuturor invitatilor care au luat cuvantul. Mesajele au fost destul de clare, cred ca in urma analizei obiective de azi cu totii stim ce a fost bine si ce nu a fost bine.

- Suntem intr-o perioada in care s-a vorbit mult despre DNA, s-a vorbit mult si despre mine, mai ales in ultimele zile. Sunt lucruri adevarate, lucruri neadevarate, dar astazi o sa spun si eu un lucru adevarat despre mine. Sunt o persoana optimista, iar colegii stiu acest lucru. Sunt foarte optimista.

- Cea mai importanta resursa a DNA sunt oamenii. S-a spus aici ca trecem printr-o situatie de criza pe care nu ne-am dorit-o, pe care nu stiu daca o puteam evita, dar cu siguranta este o situatie de criza, din care noi putem trage niste concluzii si pe care le-am si tras in intalnirile pe care noi le-am avut sapatamana trecuta.

- De aceea, cred ca pana la urma trebuie sa dovedim daca optimismul meu este real sau nu. Aceasta situatie de criza doar noi o putem rezolva. Acest moment greu al institutiei il putem rezolva doar noi, nu o sa ne rezolve nimeni aceasta problema, daca nu o sa o rezolvam singuri. Trebuie sa dovedim ca suntem o structura de elita si ce s-a intamplat in acest an au fost doar cazuri singulare si nu caracterizeaza activitatea noastra.

12:07 - A luat cuvantul procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar

- Spiritul european este o misiune onoranta pe care trebuie sa o ducem inainte.

- Anul 2017 a fost un an mai sensibil, mai complicat. Nu dramatizez ca a fost un an greu, cand ma uit in sala si vad magistrati/procurori ai Ministerului Public care au ajuns la maturitate profesionala si trebuie sa rezolve probleme importante. Cand sunt valuri, ne putem da masura profesionalismului pe care-l avem, sa luptam pentru valorile noastre.

- Dupa cum vedem, coruptia ramane in continuare un fenomen mai actual ca oricand. In niciun caz, coruptia nu este un brevet romanesc, este un fenomen international care a generat efortul comun al statelor, care au realizat Conferinta de la Merinda, cand au decis sanctionarea clara a unor fapte ale unor demnitari sau functionari publici. Romania a reusit sa-si realizeze anticorpii cu un an inainte, structura care astazi se numeste DNA.

- DNA a fost evaluata ca fiind intre primele 5 institutii europene ca nivel de bune practici in materie.

- In 2017, au fost solutionate aproape 11.000 de dosare, in conditiile unei scheme de procurori care nu este ocupata. Este o scadere de 9% a dosarelor, ca fiind o tendinta pozitiva. La nivelul Ministerului Public, pe anul trecut, am inregistrat o scadere de 1,4%, ceea ce ne arata o tendinta de scadere a unui volum de activitate care parea ca nu se mai opreste din crestere.

- Observand calitatea inculpatilor, vedem ca acestia sunt demnitari: deputati, senatori, inalti functioanri, primari etc. DNA isi face datoria.

- Alti sase inculpati au calitatea de magistrati, trei judecatori si trei procurori. Se insinueaza in public ca magistratii nu raspund. Si magistratii raspund, chiar si penal. Sau poate vor sa raspunda anumiti magistrati? Nu am inteles din spatiul public. Magistratii raspund inclusiv penal. Magistratii se simt in siguranta cand sunt in perimetrul dispozitiilor legale.

- Circa 10% dintre inculpati si-au recunoscut vinovatia, sunt 93 de cazuri. Aceasta este o valoare europeana, o evolutie spre o justitie restaurativa, spre eliberarea prejudiciului, la repunerea in situatia anterioara.

11:55 - A luat cuvantul Codrut Olaru, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

- Consiliul si-a afirmat pozitia de sprijinire a strategiei anticoruptie. Temporal vorbind, bilantul DNA are loc intr-o situatie foarte, foarte delicata. Intr-o situatie pe care au structurat-o pe trei nivele succesive.

- M-as referi la aria de competenta a CSM. Fara a ma antepronunta pe doua actiuni aflate pe rol, efectiv judecate de Sectia pentru procurori, s-a dispus excluderea maxima: excluderea din magistratura. (cazul Mircea Negulescu- n.red).

- Masurile pe care trebuie sa le luam impotriva acestui tip de procurori trebuie sa fie imediate. Noi, reprezentantii dvs in Consiliu, ne este foarte greu sa ne manifestam public, ca astfel de cazuri sunt izolate, nesemnificative din punct de vedere numeric.

- Campaniile de presa declansate impotriva DNA au fost reflectate la nivelul CSM prin numarul mare de cereri de aparare a reputatiei si a independentei. Cele mai multe au fost admise. Stiu ca procedura apararii reputatiei este formala. Totusi, daca simtiti ca independenta voastra este afectata, apelati la CSM!

- Despre cererea de revocare a ministrului Justitiei. Ieri, Sectia pentru procurori a avizat negativ cererea, fara a intra in argumente de motivare, s-a avut in vedere o hotarare anterioara care a constatat un management eficient, o parte din aspectele care constituie actiuni aflate pe rolul Sectiei in materie disciplinara a CSM si o parte sunt cauze penale aflate pe rolul instantelor sau parchetelor.

- Acest aviz a fost unul asumat, argumentat, obiectiv. Sectia pentru procurori si-a indeplinit rolul constitutional. Trebuie sa constituie o tema de reflectie pentru toti procurorii DNA.

11:40 - A luat cuvantul sefa ICCJ, Cristina Tarcea.

- Nu ma pot abtine sa nu precizez ca particip la al cincilea bilant DNA si parca in alti ani masa de la prezidiu era mai lunga si mai incapatoare. Vremea sau vremurile...? (La bilanturile DNA anterioare, la masa mai erau prezenti si seful SRI sau ministri -n.red).

- Este pentru prima data cand mi-am pus intrebarea daca presedintele ICCJ trebuie sa participe la bilantul DNA. Am avut de ales intre doua optiuni, una comoda, de a spune nu, si una mai putin comoda, de a spuns da. Am ales varianta cea mai putin comoda, pentru ca nu putem sa nu recunoastem ca Justitia si parchetele trec printr-o perioada de criza, indusa sau nu, dar e o perioada de criza.

- Traim un moment in care Romania intreaga parcurge un curs intensiv de drept, predat de persoane care au interese in solutionarea propriilor cauze si nu au absolvit niciodata Dreptul.

- Nu putem sa ne prefacem ca nu vedem atunci cand samanta neincrederii a fost sadita, ca incepe sa dea roade. Sper ca atacurile nesfarsite din ultima perioada sa nu aiba ca rezultat intimidarea celor care lucreaza in slujba dreptatii. Sunt adepta ideii ca doar o societate curata este cheia succesului in drumul spre democratie si modernitate.

- Faptele de coruptie trebuie pedepsite. Sta numai in puterea noastra ca aceasta activitate sa se desfasoare in conditii de incredere.

- Sa fiti eficienti! Procurorul, la fel ca judecatorul, nu trebuie sa-si doreasca niciodata a fi perfect. A fi perfect inseamna a respecta mai mult forma decat fondul. Este suficient sa fim doar eficienti, eficienta in mod natural atrage dupa sine si increderea si ideea ca s-a facut dreptate.

- Legea trebuie sa fie buna, clara si nu trebuie schimbata ori de cate ori cineva are vreun interes.

11:29 - Presedintele Klaus Iohannis face declaratii

- Felicitari, in primul rand, pentru intreaga activitate desfasurata pe parcursul anului trecut. Am ascultat cu interes prezentarea raportului DNA. Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective.

-In 2017, au fost solutionate peste 3.800 de dosare, cu 16,5% mai multe decat in 2016 si au fost trimisi in judecata aproape 1.000 de inculpati. Pe baza rechizitoriilor DNA, anul trecut instantele au condamnat definitiv 710 inculpati, ponderea achitarilor fiind de 12%, din care o patrime ca efect al deciziei CCR prin care abuzul in serviciu a fost limitat doar la incalcarea legii, nu si a hotararilor de guvern sau alte acte normative.

- Toate acestea demonstreaza inca o data ca DNA este o institutie care functioneaza eficient. Demonstreaza ca DNA este in prima linie a luptei anticoruptie.

- Contrar unor evaluari subiective, tendentioase, prezentate de cineva saptamana trecuta (Tudorel Toader- n.red), eficienta DNA nu poate fi contestata. 107 procurori au solutionat in medie peste 100 de dosare.

- Din pacate, asistam in ultima perioada la manifestari virulente ale disperarii, si la incercari de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA si cu incercarea clara de a subordona Justitia politicului. Inadmisibil.

- Niste inculpati si niste condamnati penal, dupa ce au fost prinsi de institutiile statului incalcand legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au prins. Un proverb romanesc spune ca: minciuna umbla cat umbla, pana cand i se infunda. Acestea nu au sanse de reusita, cei care le-au pus la cale sunt cei care au ramas in trecut, care traiesc cu iluzia ca puterea insemna privilegii si se exercita prin abuz.

- Spre nenorocul lor, democratia s-a consolidat in Romania, iar acum Justitia este independenta si eficienta, iar spiritul civil se manifesta cu mult curaj.

- Am deplina incredere ca institutiile statului cu atributii in domeniu si asociatiile profesionale ale magistratilor vor continua sa se manifeste atunci cand independeta Justitiei este in pericol.

- Procesul de transformare a democratiei unei societati este unul de durata. Cred ca Romania are nevoie de dezvoltarea unei politici publice, sa puna accent pe masurile de prevenire a faptelor de coruptie si pe educarea tinerilor.

- DNA a aratat ca principiile statului de drept nu sunt simple deziderate, ci realitati pe care le traim cu totii. O societate care se cladeste pe un asemenea fundament are mai multe sanse de dezvoltare. Veti avea in mine un partener si sustinator al acestor principii.

11:05 - Laura Codruta Kovesi prezinta bilantul DNA

- Este un moment in care analizam ce am facut bine, ce nu am facut bine si ce am gresit. Analiza noastra poate fi utila pentru fundamentarea unor decizii privind reducerea coruptiei.

- Anul trecut, aproximativ 1.000 de inculpati au fost trimisi in judecata. O treime dintre ei au avut functii de conducere, demnitati.

- 3 ministri, 5 deputati, un senator si 2 secretari de stat au fost trimisi in judecata. Aceste cifre ne arata ca, de cele mai multe ori, cei care comit infractiuni de coruptie au ca principale atributii gestionarea bugetelor publice.

- Functiile de conducere le-au permis sa abuzeze de banul public. Toti stiu ce trebuie sa faca si cu cine sa vorbeasca pentru a obtine un contract public.

- Va dau un exemplu dramatic din sanatate: DNA a identificat manageri de spitale care iau mita de la furnizori de bunuri si servicii. Se iau comisioane de milioane de euro.

- Investigatiile privind frauda cu fondurile UE s-au dublat anul trecut. In cele mai multe cazuri, e vorba de fraudarea fondurilor pentru comunitatile rurale.

- CCR a pronuntat o decizie privind abuzul in serviciu. Respectam decizia CCR si in situatiile in care se produc prejudicii prin incalcarea legislatiei secundare, noi nu mai putem retine raspunderea penala.

- Au fost inchise 275 de dosare in care procurorii au stabilit prejudicii de 148 de milioane de euro, in urma deciziei CCR.

- Anul trecut, 189 de inculpati au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu, cu 85 milioane de euro prejudicii estimate.

- DNA a avut de solutionat anul trecut peste 11.000 dosare. Desi aproximativ 100 de procurori fac investigatii efective, s-au solutionat 3.800 dosare. Este cel mai mare numar anual de la infiintarea institutiei.

- A fost un efort comun al procurorilor, al ofiterilor de politie, al specialistilor si al grefierilor din DNA. Nu putem solutiona, cu resursele actuale, toate cauzele pe care le primim intr-un an. DNA are in investigare cauze ce implica de cele mai multe ori administrarea unui probatoriu complex.

- In 2017 au fost audiate peste 23.100 de persoane, in medie 85 de persoane pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente. Asta au facut cei din DNA, in acest an.

- Ca exemplu, am avut un dosar in care au fost audiati 1.053 de martori si 73 de suspecti. Au fost efectuate 55 de perchezitii domiciliare si au fost 135 de ridicari de documente de la persoane fizice si juridice. Au fost efectuate verificari financiare pentru 27 de societati comerciale si 39 de persoane fizice. Au fost dispuse 64 de masuri asiguratorii si sechestrate bunuri in valoare de peste 2,8 milioane de euro. S-au luat masuri preventive fata de 35 inculpati. Acest dosar are peste 465.000 de file. Toate aceste activitati au fost efectuate intr-un singur dosar, iar procurorul de caz mai are in lucru alte 73 de dosare.

- Cu tot acest efort, la finalul anului, au ramas nesolutionate peste 6.000 de cauze. Aproape dublu fata de cat pot solutiona procurorii DNA intr-un an.

- Nu ne alegem dosarele. Avem obligatia sa investigam toate faptele de coruptie la nivel inalt despre care sesizati si asta facem. Procurorii nu au norma de rechizitorii, ei trebuie sa stabileasca adevarul judiciar pe baza de probe. Se dispune trimiterea in judecata, atunci cand faptele penale sunt dovedite.

- In 2017, instantele au condamnat definitiv 713 inculpati. Printre ei: 3 deputati, 1 senator, 28 primari si 30 directori ai unor institutii publice si societati cu capital de stat.

- Au fost achitate 92 de persoane pe alte temeiuri decat dezincriminarea, iar 29 de inculpati au fost achitati ca efect al deciziei Curtii Constitutionale privind abuzul in serviciu.

- Fata de anul 2016, numarul persoanelor achitate in 2017 a scazut cu 9%. Desigur suntem foarte preocupati in continuare de imbunatatirea standardelor de calitate ale investigatiilor noastre.

- De aceea, referitor la solutiile de achitare ramase definitive, am dispus prin ordin intern analizarea tuturor solutiilor pentru a se stabili daca motivele achitarii sunt sau nu imputabile procurorilor.

- Ca in fiecare an, a existat o preocupare pentru recuperarea pagubelor produse prin infractiune. Masurile asiguratorii dispuse de procurori pentru repararea pagubei produse prin infractiune sunt de peste 200 milioane de euro.

- Prin hotararile judecatoresti ramase definitive in cauzele DNA, judecatorii au dispus confiscarea si recuperarea de produse infractionale in suma de peste 159,5 milioane de euro. Acesti bani trebuie sa intre efectiv in bugetul de stat. Este obligatia organelor fiscale sa execute aceste hotarari cat mai rapid.

- Asa cum spuneam, anul 2017 a fost un an dificil pentru DNA. Un an in care, din pacate, DNA s-a confruntat si cu probleme ce tin de respectarea legii si a codului deontologic, in interiorul institutiei. Ne-am raportat la aceste probleme prin dispunerea de masuri prevazute de lege. Au fost 2 procurori revocati din DNA in 2017. Unul a fost trimis in judecata pentru fapte de competenta DNA. Un alt procuror a fost sanctionat disciplinar.

- Stiu ca ne-am facut datoria cu mult efort, cu profesionalism si am respectat legea in tot ceea ce am facut. Atunci cand sunt critici venite dinspre societate, trebuie sa ni le asumam, desigur. Statutul nostru ne obliga la retinere. Nu putem intotdeauna comunica in astfel de situatii. Consiliul Superior al Magistraturii este cel chemat sa analizeze daca astfel de critici sunt justificate, asa cum tot CSM este cel care ne apara reputatia atunci cand suntem supusi unor atacuri nedrepte.

- Imi doresc ca dificultatile si reusitele noastre sa fie cunoscute si intelese la nivelul societatii romanesti, pentru ca in fond ne dedicam activitatea pentru ca Romania sa fie mai curata. Un loc curat in care sa ramanem, nu din care sa plecam in alta tara. Si sunt convinsa ca avem resursele sa dovedim si in continuare ca suntem procurori profesionisti si ca munca noastra e strict in limitele legii.

- Nu putem sa vorbim despre activitatea din anul 2017 fara sa aratam provocarile pe care le-am avut: incercarile de modificare a legislatiei si atacurile fara precedent la adresa noastra si a activitatii noastre. Au existat incercari in 2017 de a modifica legislatia in sensul dezincriminarii unor fapte, al eliminarii unor instrumente legale investigative sau modificarea statutului procurorului.

- Am criticat in mod transparent si argumentat aceste modificari. Am publicat opiniile si argumentele noastre, le-am trimis procurorului general, Consiliului Superior al Magistraturii. Vom continua sa facem acelasi lucru, daca vor exista si alte incercari. Noi nu facem legea. Noi o aplicam. Dar avem datoria de a spune ce riscuri sunt daca anumite modificari legislative intra in vigoare.

- Trebuie sa anuntam prioritatile pe care le avem pentru acest an: solutionarea cazurilor vechi, fraude cu fonduri europene, achizitii publice, cresterea standardelor de calitate in urmarirea penala.

Iata intregul discurs al sefei DNA, Laura Codruta Kovesi

10:57 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Cercul Militar National. El a fost intampinat de Laura Codruta Kovesi. "O decizie astazi, nu. Trebuie sa astept diferitele documente, cum ar fi motivarea de la CSM, dar, in conditiile date, este clar ca suntem departe de o revocare. Tot mai departe", a declarat seful statului la intrarea in sediul institutiei.

10:48 - Potrivit Realitatea TV, premierul Viorica Dancila nu participa la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru ca nu a primit invitatie.

10:41 - Vor fi prezenti si Cristina Tarcea, sefa ICCJ, procurorul general Augustin Lazar si Codrut Olaru, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, transmite corespondentul Ziare.com.

10:40 - La prezentarea Raportului de activitate a DNA este asteptat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm.

Toader nu se duce la DNA

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat marti ca nu va participa la sedinta, invocand faptul ca nu a primit inca raportul de activitate.

"Sigur, nu va judeca doar Sectia de procurori. Vor judeca romanii. Convingerea mea este ca adevarul va iesi la suprafata. Adevarul trebuie stiut. Dumneavoastra spuneti ca totul este perfect. V-am contrazis prin cele notate in raport. Spuneati ca aveti deschidere la dialog. Foarte bine. Maine aveti bilantul. Mi-ati trimis si o invitatie. Va multumesc, dar nu voi veni", a declarat Tudorel Toader.

Sectia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, marti, propunerii ministrului Tudorel Toader de revocare din functie a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Votul a fost de 6 la 1, cel care a votat impotriva find chiar ministrul Justitiei.

Vezi aici cum s-a desfasurat sedinta CSM

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#koves revocare, #Klaus Iohannis bilant DNA, #bilant dna kovesi , #revocare