Ioan Stanomir: Decizia CCR ii intareste puterea lui Dragnea. Nu se va opri pana cand nu va detine puterea suprema

Miercuri, 30 Mai 2018, ora 19:47
9285 citiri
Ioan Stanomir: Decizia CCR ii intareste puterea lui Dragnea. Nu se va opri pana cand nu va detine puterea suprema
Foto: Arhiva Hepta.ro

Decizia de azi in cazul Kovesi, de a admite sesizarea Guvernului privind existenta unui conflict institutional intre Executiv si Presedintie in cazul revocarii acesteia, nu intareste doar puterea ministrului Justitiei, ci si a lui Liviu Dragnea, atrage atentia profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir.

Mai mult, el afirma ca liderul PSD nu se va opri pana cand nu va detine puterea suprema in stat, cu sau fara pozitia de presedinte.

"Intareste puterea domnului Dragnea - despre aceasta vorbim - si intareste puterea celor care, asemeni domnului Dragnea, vor dori sa faca din aceasta tara o satrapie pe care sa o conduca ei dupa cum doresc. Eu cred ca toata lumea a inteles pana acum ca, la nivelul tribunalului constitutional, numirile sunt politico-profesionale si mai putin cu accent pe profesional, mai mult cu accent pe politic.

Domnul Dragnea nu se va opri pana cand nu va detine puterea suprema in stat, cu sau fara pozitia de presedinte. Pentru ca, de fapt, mi-e teama ca, incepand cu aceasta zi, putin va mai conta cine va mai fi presedinte in Romania", a declarat Ioan Stanomir la Europa FM.

Profesorul de drept constitutional subliniaza faptul ca decizia Curtii Constitutionale loveste atat in Presedintie, cat si in Consiliul Superior al Magistraturii, care daduse aviz negativ cererii de revocare a procurorului-sef al DNA.

Ioan Stanomir mai trage un semnal de alarma: daca mecanismul statului de drept se distruge acum, el ramane distrus si in anii care urmeaza.

"Este o zi importanta, cu consecinte negative profunde pentru principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat. CSM este garantul independentei puterii judecatoresti si protector al magistratilor, presedintele Romaniei este garantul suprematiei Constitutiei. Aceste doua institutii sunt profund afectate de hotararea Curtii Constitutionale.

Daca mecanismul statului de drept se distruge acum, el ramane distrus pentru anii care urmeaza, iar cei care vin dupa noi vor avea imense dificultati sa repuna piesele in pozitia lor initiala", spune Ioan Stanomir.

Amintim ca, judecatorii Curtii Constitutionale au admis, miercuri, sesizarea Guvernului, dupa ce Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.

Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca exista un conflict institutional intre Executiv si Presedintie.

Ulterior, CCR a emis un comunicat de presa in care ii arata presedintelui Klaus Iohannis calea de urmat dupa decizia de azi in cazul Kovesi.

"Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare a procurorului sef al DNA", transmite CCR.

Opozitia a reactionat imediat, afirmand ca decizia CCR este o decizie absurda, prin care desfiinteaza de facto autoritatea presedintelui. Totodata, spun liderii partidelor de Opozitie, hotararea este fundamental eronata din punct de vedere tehnic juridic.

Ca de fiecare data cand liderii Puterii au luat decizii impotriva Justitiei din Romania, lumea a inceput sa se mobilizeze pe retelele sociale si s-a adunat sa protesteze, in Piata Victoriei.

Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
Social-democraţii precizează că o persoană va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi, aceasta...
#CCR revocare Kovesi, #Liviu Dragnea revocare Kovesi , #revocare